вівторок, 21 жовтня 2014 р.

Бібліотечна осінь: новини з фестивалю на Херсонщині


За вікном наповну гуляє осінь з її барвистим листям і прохолодною погодою. Але українських бібліотекарів не злякати ні дощем, ні зниженням температури за вікном, адже по бібліотеках продовжують відбуватися ярмарки та фестивалі інноваційного бібліотечного досвіду, де як падолист сиплються цікаві ідеї та впровадження.

Так вже в четверте 15 жовтня на Херсонщині відбувся обласний фестиваль молодіжного читання «Відкрий свою книгу». Цього року він проходив в смт. Велика Олександрівка Херсонської області, який трансформувався у фестиваль читання та права, адже до його організації долучилося обласне управління юстиції. А в зв’язку з подіями, що відбуваються в Україні, фестиваль проходив під егідою патріотизму та допомоги українській армії. 


І, як завжди, на Фестивалі відбувся Ярмарок бібліотечних інноваційних ідей, де  було презентувано кращі проекти бібліотек по роботі з юнацтвом та молоддю. До участі у Фестивалі було отримали 13 презентацій різної тематики. В проектах було представлено, яким книгам віддавала перевагу молодь Херсонської області: популярним, екологічної тематики, патріотичним, книгам, які їм порадили люди старшого покоління тощо. Цікавими були заходи залучення до читання за допомогою волонтерів, хорор-квестів, флешмобів, літературного десанту та багатьох інших. 

Поряд з проектами щодо молодіжного читання, на Ярмарку були презентовані кращі інноваційні бібліотечні проекти. Порядок виступаючих визначався через жеребкування за допомогою смачних осінніх яблук з листям-порядковим номером, які учасники отримували з ярмаркового кошику.

Рівень презентаційних матеріалів кожного року зростає, що приємно радує. Кожен проект вирізнявся своєю професійністю, креативністю, з використанням нових сервісів та технологій (Prezi, відеоролики). 

І, як завжди, бібліотекарі представляли свої проекти досить творчо (навіть дещо сентиментально), з використанням театралізованих елементів. Окремі презентації проектів зворушували до сліз чи навпаки - викликали посмішки.

А на завершення Ярмарку, було визначено кращі з кращих, які й отримали нагороди Фестивалю: 
дипломом І ступеня було нагороджено колектив комунальної установи «Каховська районна об’єднана бібліотека ім..Миколи Братана» за проект «Бібліотечне «зазову»»;
дипломом ІІ ступеня – колектив комунального закладу «Скадовська ЦБС» за проект «Молодий журналіст: Школа медіа навичок»

дипломом ІІІ ступеня – колектив Цюрупинської районної бібліотеки для дорослих за проект «Відчуй радість читання»;

Крім того команди працівників інших бібліотек Херсонщини отримали грамоти за впровадження своїх інноваційних проектів. Так колектив комунального закладу «Великоолександрівська РЦБС» отримав нагороду за проект «Книжковий батальйон «Великоолександрівський»»

- колектив комунального закладу «Нововоронцовська центральна районна бібліотека» за проект «Майбутнє парку в наших руках»

- колектив Бериславської ЦБС за проект «Вірус читання».
Фестиваль відбувся! Втомлені, сповнені радості, але й трохи з сумом, що дійство скінчилося, повернулися додому бібліотекарі з всієї Херсонської області. 

*Світлини Валентини Моісеєвої

2 коментарі:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...