понеділок, 29 листопада 2010 р.

Семінар у Полтаві. Перезавантаження

Відчуття гордості та легкий ступінь блогоманії (чи то бібліоблогоманії ?) не дозволяють не освітити День 2 семінару "Визначення репертуару нових бібліотечних послуг для місцевої громади і користувачів бібліотек", 25-26 листопада, що проводився для справжніх бібліотечних чемпіонів - учасників програми «Лідер бібліотечної справи», II етап, тренер - Олена Башун.

Серед основних подій дня - обговорення нових технологій та бібліотечної реклами.

Серед бажаних інноваційних технологій були названі, зокрема, роботизоване книгосховище, станції електронної видачі книг та інші подібні хай-тек-сервіси, втім зійшлися на тому, що у найближчому майбутньому в українських бібліотеках такого навряд чи варто чекати. Хоча, знаючи з якою швидкістю розповслюджуються технології.. будемо оптимістами :)

Отже, зійшлися на тому, що реалістичніше впроваджувати: віртуальну довідку, електронну доставку документів, RSS-розсилку новин, послуги wi-fi для молоді, комп'ютерні курси, вебінари і увага! блоги. Зокрема, тренер Олена Башун всім учасникам порадила "заразитися хворобою блогів" і приділити велику увагу блогам Творчість та інновації в українських бібліотеках, Пан Бібліотекар і, ну що ж, з пісні слова не викинеш - Бібліотечний гопак та Бібліотечний автобан.

Щодо бібліотечної реклами учасники також проявили чималу креативність та пропонували використовувати "рядок, що біжить" у громадському транспорті, зовнішню рекламу на самій бібліотеці, сувеніри і листівки, зокрема, в тих бібліотеках, де керівництво має намір балотуватися на виборні посади до органів державної влади - вже перевірено емпірично! Ну а Ваша покірна слуга, знову ж таки, переконувала у перевагах соціальних мереж як джерелі безкоштовного піару.






Також всім припав до серця візит до Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки, ласкавість і гостинність колег-бібліотекарів.












Ну і звісно ж, як можна працівникам культури обійтися без культурної програми і не розшири свої знання ландшафту та пам'яток Полтави? Питання риторичне.




Як можуть бібліотекарі не зустріти кота? Питання ще риторичніше :)




P.S. До речі, принаймні, для мене було великою несподіванкою дізнатися, що нашу білосадково-вишневу Полтаву називають "українським Кувейтом". Чому? Через труби і промисловість, але далі питайте у полтавчан.

9 коментарів:

  1. А я років 5 тому розповідав у сховищі про можливість роботизованого книгосховища і всі реготали. Читав що десь у світі прототип вже запустили.

    ВідповістиВидалити
  2. Супер! Це ви у своїй бібліотеці розповідали? Так, це виглядає як надзвичайно зручна
    http://www.library.ubc.ca/pubs/ASRS.pdf

    та екологічно безпечна технологія

    http://bit.ly/i9SiAA

    Ніби і в сусідній Білорусі щось таке вже є

    http://slidesha.re/fkmXZA

    То може і до нас вже скоро дійде ця хвиля!?

    ВідповістиВидалити
  3. @Ганна: У "своїй минулій" бібліотеці. Працівник коштує значно менше і теж надзвичайно зручний. Отже - не скоро.

    ВідповістиВидалити
  4. Так, на жаль, з цим не посперечаєшся. Але якщо наші брати-слов'яни спромогаються потроху, то й нам можна надіятися/діяти :) Ось ніби в Тернополі планують будувати бібліотеку майбутнього..

    ВідповістиВидалити
  5. Сама назва "Бібліотека майбутнього" навіює на мене нездорові асоціації "Лікарні майбутнього".

    ВідповістиВидалити
  6. ну і зрештою, я впевнена, цей блог ви відвідували :) сама його полюбляю :) http://bibliopalata.wordpress.com/

    ВідповістиВидалити
  7. @Ганна: Раптом ви не в темі... А так - не люблю галасливого "майбутнє", совково... Краще - вічна бета;)

    ВідповістиВидалити
  8. Хо-хо! Сумна ситуація, нічого не скажеш. Втім, як колись говорили - ставимо собі конкретні завдання, певні критерії і - крок за кроком! :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...