неділю, 7 листопада 2010 р.

Бібліотечні новини - тест провалено!

Провела експеримент - ввела в гугл просто "бібліотечні новини" і подивилася на результат - повний провал! Найостанніша бібліотечна "новина" укр/ мовою - про те, що 30 вересня був день бібліотек і що "у Львові курсуватиме бібліотечний трамвай".

Може, якщо зробити там якійсь "тонкий" або складний пошук буде краще, але ж як часто люди його роблять?? Навіть не віриться, що все так погано... але з гуглом сперечатися важко :(

Тобто, або у нас немає жодного порядного порталу з бібліотечними новинами, або він настільки криво зроблений, що навіть гуглівський пошук його "не бачить". Може не все так насправді погано або це насправді не так важливо? Не знаю, але щось оптимістом залишатися все важче й важче. Скоро буду як пан бібліотекар писати лише в серйозно-саркастичному стилі :)

Думаю також, що якби хтось з укр бібліотекарів подався до Бібліомоста з проектом про створення такого актуального порталу бібліотечних новин (як українських, так і закордонних), він мав би непогані шанси на успішне фінансування.

6 коментарів:

  1. Дивні результати, 1-ша позиція повинна належати Вернадці http://www.nbuv.gov.ua/new/

    Крім того, ґуґля має - http://news.google.com.ua

    І мабуть найголовніше - А що, крім дня бібліотек були ще якісь новини?!

    ВідповістиВидалити
  2. Вернадка і була. Сайт непоганий, але щодо власне новин - дуже слабенько. Деякі коротенькі анонси (очевидно, тільки для найкових бібліотек). Найбільше сподобався лібпортал.орг, особливо щодо зарубіжного досвіду. Про місцевий досвід набагато більше інфи на блогах. А які новини були крім 30 вересня?? Хоча би вперше в біблотечній практиці було проведено фм-би, зараз відкриті гранти для бібліотек від Моста, проводилися різні цікаві івенти на зразок Королівства магів та янголів, відкриті майстер-класи... ви досі вважаєте, що в бібл-й сфері немає новин??

    ВідповістиВидалити
  3. Так, погоджуюсь, через пошук по блогах інформацію знайти можна, до того ж досить свіжу. А ось над новинами треба ще працювати!

    ВідповістиВидалити
  4. @Juliett: ось такі ми різні, я вважаю, що на таку к-сть бібліотек така к-сть новин наближена до статпохибки.

    ВідповістиВидалити
  5. в мене налаштован пошук гуг алерт і новини на слова "бібліотека", "бібліотечна справа" - декілька потоків; вони час від часу "падають", не знаю, чого, і тоді доводиться робити нову підписку на результати пошуку; тому не виводжу на блог; але найцікавіше твічу

    там серед результатів пошуку трапляються і новини (або оновлення сторінок) біб. сайтів, і чиїсь твіти, і ліва інфа по слову "бібліотека" (якісь програмістські справи)

    новини з лібпорталу, до речі, туди (в мої результати) майже ніколи не потрапляють, не знаю чому - або цей портал пагано індексується пошуковиками, або ще що...і тих новин там небагато

    можна за декілька годин створити на тому ж шаблоні блоггера якусь читалку біб.новин, повиводивши туда найбільш цікаві ресурси (через рсс), але як туди встромити, наприклад, сайт УБА, якщо він не надає рсс-каналів ні на новини, ні на поточні події- взагалі ні на шо?

    ну і ще все-ж таки уанет ще маленький, і новини рунету в результатах мого пошуку теж присутні частіше, ніж уанету; навіть якщо налаштовувати на пошук в Україні або українською.

    я теж спеціально цим не займалась, але в мене схожі результати; можливо, треба з пошуком вчитись працювати.

    ВідповістиВидалити
  6. @pan.bibliotekar - Не думаю, що ми аж ТАКІ різні, земляки ж як-ніяк :). Нічо... через якісь там 3 роки не виключено, що я піду працювати в бібліотеку, а ви - в Айрекс ;)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...