понеділок, 30 листопада 2015 р.

Як об`єднати громаду

У вересні 2015 р.в центральній бібліотеці міста Трускавця громадськість міста обговорювала новий проект «Муніципальна лабораторія ідей». Ініціаторами проекту виступилиь бібліотекарі міста та Громадський рух «Народний контроль» Трускавця. 

В межах проекту на базі міських бібліотек буде створено майданчики для різнобічного розвитку громади Трускавця. Головною метою такої новації стало згуртування активних, ініціативних, креативних людей, що пропонуватимуть різні шляхи вирішення суспільно важливих проблем міста, висвітлення запропонованих ідей владі міста, меценатам та бізнесменам.


Для реалізації ініціативи було обрано міські бібліотеки, як вільний громадський простір. Адже не всім відомо, що бібліотеки - середовище, де можна збирати ідеї, обговорювати їх та шукати шляхи реалізації. Саме бібліотека в ідеалі є містком між громадою, з її ідеями, прагненнями, мріями та владою, меценатами, бізнесменами для реалізації найпрогресивніших, найкреативніших задумів, ідей.
Крім того, у всіх міських бібліотеках буде творитися рукописна книга ідей «Муніципальна лабораторія ідей», де кожен мешканець міста зможе записати свою ідею, мрію, чи шлях вирішення якогось питання, тим самим залишаючи за собою першочергове право інтелектуальної власності на цю пропозицію. 

Бібліотекарі закликають всіх небайдужих мешканців міста Трускавця приєднатися до написання книги ідей. Важливо  те, що багато дієвих людей навіть не догадуються, що у громаді чи у якогось окремого громадянина існує якась проблема. А в такий спосіб можна швидко донести своє бачення розвитку громади. 
Багато геніальних думок народжуються та так і помирають на наших кухнях, у диванах перед телевізором навіть не переступивши поріг нашої оселі. А для молодого громадського суспільства, яке ми намагаємося побудувати, це небачене марнотратство - «хоронити» свої ідеї та ініціативи.

У межах проекту з активних, небайдужих мешканців міста формуватимуться ініціативні команди «Муніципальної лабораторії ідей».
Завдання ініціативної команди «Муніципальна лабораторія ідей»: разом з бібліотекарями міста відслідковувати ідеї та пропозиції, організовувати засідання, круглі столи, запрошувати експертів, владні структури міста, депутатів і спальними зусиллями шукати шляхи вирішення та реалізації записаних в «книзі ідей» думок, ідей, пропозицій.

На  першому ж засідання Лабораторії було винесено два питання: чи потрібно місту такий формат громадських ініціатив?  чи потрібні місту бібліотеки, як вільний простір для акумулювання таких ідей та їх реалізації?
Досить активно обговорювали, адже питання про бібліотеки гостро стоїть і постійно крутиться в інформаційному полі країни і Трускавця зокрема.

Ми запрошуємо до «Лабораторії ідей» у бібліотеці всю громадськість міста. Тобто кожен мешканець Трускавця може взяти участь в обговоренні будь-яких питань.Навіть маленькими кроками ми з дня на день зможемо всі разом робити наше місто і країну кращими, комфортнішими, безпечнішими, демократичними і більш дружнішими.


Віра Савка, 
директор Трускавецької МЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...