четвер, 6 вересня 2018 р.

«Новий подих культурної співдружності»


Однією з основних духовних потреб людини є спілкування. Спілкування з тим, кому можна довіряти, хто завжди зрозуміє та підтримає, на кого можна покластися у будь-якій життєвій ситуації. У великому світі людині важко знайти собі такого друга серед колег. І особливо цінним є, коли просте професійне спілкування перероджується у справжні дружні стосунки. Історія дружби між Новопсковською центральною бібліотекою Луганської області та Жидачівською районною бібліотекою Львівської області розпочалася три роки тому. За цей час ми спільно організували та провели ряд заходів в режимі скайп-спілкування  з нагоди патріотичних свят, зустрічі з письменниками тощо. Та цього було замало.


Дуже хотілося живого спілкування з колегами. Тож ми скористались можливістю взяти участь у проекті Національних обмінів «Містки громадської активності», мета якого побудувати  міцний місток єднання Заходу і Сходу. В якості переможців проекту в серпні 2017 році працівники Центральної районної бібліотеки КЗ «Новопсковська ЦБС» відвідали м. Жидачів Львівської області. Зустріч з колегами була дуже цікава, адже ми обговорювали  такі важливі питання, як поширення  інноваційних ідей в бібліотеках Жидачівщини та Новопсковщини, практичні аспекти децентралізації в бібліотечній галузі на прикладі діяльності  бібліотеки Гніздичівської ОТГ. Ділилися досвідом роботи «Новопсковського PR-офісу сучасних бібліотек» та проектної діяльності бібліотек Новоспковщини, освоювали ігрову методику Playbus. Продовженням проекту стала друга перемога  у проекті Національних обмінів та вже відвідини Новопсковщини  в лютому 2018 року  делегації зі Львівщини. Директор Жидачівської РЦБС Янклевич Л.П. та провідні бібліотекарі відділу обслуговування презентували свій успішний досвід  роботи  «Літературної вітальні», основною метою якої є відродження інтересу громади до літератури, чином творчих зустрічей з талановитими українськими письменниками, поетами, видавцями.
Потоваришувавши з колегами-бібліотекарями, виникла ідея об’єднати всі заклади культури наших територій.

Тепер ми знаємо, що мрії збуваються, особливо, коли докладеш до їх здійснення свої зусилля.
В квітні 2018 року в рамках реалізації Меморандуму про співпрацю між Луганською та Львівською областями стартував проект «Змінимо країну разом!». Серед всіх проектів, поданих на конкурс, ми увійшли в десятку кращих та мали можливість втілити свою мрію в життя. «Новий подих культурної співдружності» – саме таку назву має проект культурного обміну між закладами культури Новопсковського району Луганської області та Жидачівського району Львівської області, успішно втілений в серпні 2018 року.
Мистецька подорож до міста Жидачів делегації фахівців та творчих колективів закладів культури Новопсковського району мали на меті обмін досвідом між бібліотечними закладами, започаткування співпраці між музейними, клубними установами та закладами позашкільної освіти й ознайомлення з новими тенденціями у розвитку культури обох регіонів.
Так, у серпні народний ансамбль «Земляки» районного Центру культури та дозвілля й вокально-інструментальний ансамбль «Мальви» Новопсковської школи мистецтв узяли участь у V  фестивалі народної пісні і танцю «Ой, роде наш красний» серед 20 фольклорних, хореографічних, сімейних колективів зі Львівщини.
Крім того, працівники культури розподілилися по спорідненим закладам, де ознайомилися з кращими практиками, ділилися своїми найбільш вдалими напрацюваннями та обговорили плани подальшої співпраці.
Зокрема, бібліотечні працівники КЗ «Новопсковська ЦБС» презентували в Жидачівській центральній районній бібліотеці досвід роботи кіноклубу правового виховання молоді «Docudays UA», акцентували увагу на поліпшенні роботи бібліотекарів з користувачами в бібліотечних інтернет-центрах.
Отже черговий етап культурних обмінів між Новопсковським районом Луганської області та Жидачівським районом Львівської області завершено. Попереду багато спільних дій і цікавих звершень.  Тим більше, що вже у вересні 2018 року представники культурної спільноти Жидачівщини завітають до Новопскова.
Ірина Грачова, Директор КЗ «Новопсковська ЦБС»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...