середу, 22 серпня 2018 р.

Казкова історія перетворення Петропавлівської дитячої бібліотеки в «Бібліотеку дитячих мрій»


Знаходиться цей заклад в селищі Петропавлівка Станично-Луганського району Луганської області (зона АТО). В бібліотеці не було комп’ютерів, за 2016 рік бібліотека отримала лише 31 книгу. Така бібліотека не потрібна сучасним дітям. Тому працівники бібліотеки розробили для себе план заходів:
- Отримати комп’ютери для бібліотеки.
- Поповнити фонд новими книгами.
- Встановити пластикові вікна.
- Зробити косметичний ремонт.
І директор бібліотеки розпочала тактичні дії. 

Знайшли в Інтернеті контакти благодійних фондів і громадських організацій, які працюють в зоні АТО, банків, компаній з продажу комп’ютерів. Написали офіційні листи на ім’я директорів фондів і банків з проханням допомогти бібліотеці в придбанні комп’ютерів і принтера. До усіх листів директор прикріплювала фото масових заходів, проведених в бібліотеці. Банки відповіли, що не мають змоги допомогти. А ось одного щасливого дня представники фонду ГОАЛ подзвонили і сказали, що їм дуже сподобалась ця  бібліотека і вони з радістю допоможуть. Бібліотека отримала від фонду ГОАЛ: ноутбуки, планшети, ксерокс, шафи, столи, стільці, крісла (дитяча бібліотека знаходиться в одному приміщенні з дитячою музичною школою, то все це майно поділили порівну). Неймовірне щастя.
Крапка на цьому не була поставлена. Нові меблі, комп’ютерна техніка, а хата стара. Почали шукти в інтернеті контакти головних офісів віконних компаній, дзвонити керівникам, писати листи. І ось нарешті довгоочікувана звістка: керівництво  компанії ООО «РЕХАУ» вирішило допомогти бібліотеці встановити вікна.  Так в бібліотеку з Дніпра привезли 3 пластикові вікна і встановили безкоштовно.
З приводу поповнення книжкового фонду директор зверталася в благодійні фонди і видавництва. У селищі Петропавлівка дві ЗОШ. Читачів багато. Початкові класи перевели на викладання українською мовою, бажаючих взяти українські книжки багато, але нової цікавої літератури немає.
На прохання бібліотеки допомогти книжками відгукнулись 17 видавництв України: «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Зелений пес», «Лаурас», «Криниця», «Балтія-Друк», «Крістал-Бук», «Фактор», «Пегас», «Талант», «Мамине сонечко», «Навчальна книга -Богдан», «Основи», «Махаон», «Смайл», «Юніверс», «Богемія», «Грамота». Factor Group of companies особливо зацікавила наша бібліотека (співробітники переглянули фото масових заходів в інтернеті). Від цієї компанії бібліотека тричі одержала подарунки: двічі отримали книги, а втретє 11 коробок з настільними іграми, канцтоварами, театральними атрибутами. Діти і батьки були в захваті. Бібліотека перетворилась в «Ігроленд».
ГО «Донбас SOS» збирала книжки для цієї бібліотеки в школах м. Києва. Так бібліотека отримала книги з теплими листами  від київських школярів.
Фонд «Відновлення Донбасу» надіслав також книги.
Представники фонду «Mercy Corps» приїхали до бібліотеки і подарували альбоми, кольоровий папір, фломастери, олівці.
Усім благодійникам директор відправляла листи з подяками і фотографіями щасливих читачів з подарунками.
В квітні компанія ДТЄК оголосила конкурс міні-грантів «Громада своїми руками». Бібліотека написала проект «Бібліотека дитячих мрій» з організації в бібліотеці інформаційно-культурного центру і одержала перемогу. Бібліотека отримала сертифікат на 50 000 грн.

А далі розпочався процес організації інтернет-центру і був не легкий: треба було за 50 000 зробити зі старої хати «Книжкове королівство». 4 місяці наполегливої роботи з ранку до вечора, без вихідних і свят.
Так гуртом разом із партнерами та друзями бібліотека була перетворена на казкову книжкову галявину.
Відкриття інтернет-центру «Бібліотека дитячих мрій» відбулося 16 жовтня 2017 року. На відкритті були присутні представники ДТЕК і Петропавлівської селищної ради, батьки, читачі, вчителі. Всі були просто в захваті від бібліотеки.
За 2017 рік у бібліотеки з’явилося багато цікавих друзів і партнерів. У червні директор звернулася до начальнику відділу профілактики дорожньо-транспортного травматизму Управління превентивної діяльності ГУНП в Луганській області з проханням провести в бібліотеці масовий захід з правового виховання. Обласна поліція відгукнулась, в бібліотеці був проведений квест з правилам дорожнього руху. Надзвичайно цікавий захід: ігри, конкурси, вікторини. Малеча стояла в черзі, щоб посидіти в справжньому поліцейському автомобілі. Офіцери дозволили дітлахам включити сигнали в автомобілі і говорити в мікрофон. Оце розвага. Такого діти ще не бачили. Дивовижний захід.
У вересні до бібліотеки двічі приїздили співробітники ГО «Донбас SOS» (м. Київ) з проектом «Дискусійний кінозал». Селищна бібліотека перетворилась на справжній кінозал з «великим екраном» і попкорном. Проводились сеанси для молодших школярів і для підлітків. Після перегляду з дітьми спілкувалися психологи.
Є в цій бібліотеці ще одна родзинка: тетрально-музичний гурток «Ліхтарик».
«Під лежачій камінь вода не тече» - це про цю бібліотеку. Можна зробити ВСЕ тільки треба мати величезне бажання.
Завідуюча Петропавлівською дитячою бібліотекою
Гаврюшенко Олена Миколаївна
Луганська область, Станично-Луганський район, с.Петропавлівка

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...