понеділок, 7 листопада 2016 р.

Педіодичні видання для жителів зони АТО

Цього року Українська бібліотечна асоціація, за ініціативою Луганського регіонального відділення, оголосила акцію "Передплати газету для мешканців зони АТО". Суть акції - передплатити центральні українські періодичні видання для подальшого розповсюдження в населених пунктах так званої "сірої зони".



Перші кошти були зібрані на бібліотечній конференції в березні місяці у м.Славське. Учасники зібрали 1600 гривень, що надало змогу підписати 6 екземплярів «Газети по-українські». Протягом березня і квітня до акції долучились ДП «Пресса», працівники Тисменицької ЦБС, бібліотекарі Державної науково-педагогічної бібліотеки ім. Сухомлинського, Наукової бібліотеки КПІ, Національної парламентської бібліотеки України, Спілка християнських письменників України, Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки. Колеги-бібліотекарі з Хмельниччини передплатили 26 примірників видань, які наші мешканці отримують протягом другого півріччя.

За півроку тривалості акції було отримано 2,5 тисячі українських періодичних видань, які розповсюджували волонтери Луганщини серед мешканців прифронтової зони в селах Старий Айдар, Гєєвка, Кримське, м. Щастя, смт. Євсуг.

Завдяки волонтерам з селища Шульгінка Галині Гладкій та Володимиру Шечевичу разом з гуманітарною допомогою нові газети та журнали постійно отримували мешканці населених пунктів за маршрутом Біловодський район – Станично-Луганський район – місто Щастя – Новоайдарський район.

Дитячі видання, що були отримані УБА в рамках акції, розвозили члени громадського об’єднання «Дієва громада» (м. Старобільськ), які відвідували прифронтові школи Попаснянського району.

Під час весняних свят група цивільно-військового співробітництва (м. Старобільськ) разом з військовослужбовцями ЗСУ здійснили виїзд до населеного пункту Євсуг Луганської області. Відвідали Євсузький навчально-виховний комплекс, а також школу біля с. Кримське. Разом з книгам, альбомами та фарбами вони доставили маленьким мешканція і дитячий журнал «Пізнайко», який був присланий в рамках акції.

13.05.2016 року волонтери з с. Байдівки та с.Шульгінки, Старобільського р-ну, незважаючи на шалені погодні умови (дощ, грозу, град, навіть смерч), разом з гуманітарною допомогою, в рамках акції "Передплати газету для мешканців АТО" від Української бібліотечної асоціації, передали періодичні видання мешканцям населених пунктів по маршруту Біловодський р-н – Станично-Луганський р-н – Щастя – Н. Айдарський р-н зробивши коло у 260 км. Дякуємо всім, хто приєднався до акції та нашим щирим та хоробрим волонтерам.

1.06.2016 року до Дня захисту дітей до школи №5 міста Золоте Попаснянського району, що розташоване майже на лінії зіткнення, навідалися співробітники ЦСД ГО "Дієва громада" (м.Старобільська).

В місцевій школі активісти влаштували справжнє свято для маленьких мешканців населеного пункту. Діти отримали малюнки та книжки від вихованців Старобільского Дома творчості та учнів шкіл Луганської області.

Разом з подарунками, активісти привезли до села й періодичні видання, що були отримані в рамках акції Української бібліотечної асоціації: «Передплати газету для мешканців зони АТО» та розповсюдили їх серед мешканців.

Велика подяка колегам-бібліотекарям з Хмельницької області – напередодні ми отримали від них ось таку купу квітанцій на передплату українських журналів та газет. Разом - 26 примірників, які будемо отримувати вже з липня місяця. Дякуємо вам, шановні, від імені всіх мешканців Луганської та Донецької областей.

4 червня 2016 року наші волонтери доставили періодичні видання майже на лінію розмежування біля Старого Айдару та Щастя.

З червня місяця 2016 ЛОВ УБА співпрацює з групою цивільно-військового співробітництва оперативно-тактичного угрупування «Луганськ». Саме офіцери цього угрупування допомогають доставляти періодичні видання мешканцям прифронтової території.

Протягом літа продовжувалася робота в межах акції. Завдяки спільній праці бібліотекарів та військовослужбовців ЦВС ОТУ «Луганськ», українські періодичні видання постійно потрапляють до мешканців прифронтової зони. На сьогодні, таких видань, що передплатили для нас мешканці майже усіх куточків України налічується 2,5 тисячі примірників.


Особлива подяка нашим військовослужбовцям. З червня місяця 2016 року ЛОВ УБА співпрацює з групою цивільно-військового співробітництва оперативно-тактичного угрупування «Луганськ». Саме офіцери ЦВС допомагають доставляти періодичні видання мешканцям прифронтової території навіть в умовах загострення в зоні конфлікту. Завдяки їхньої допомоги українська періодика потрапляє і на окуповані території Луганщини.

Дякуємо бібліотечній спільноті та всім небайдужим українцям, що долучились до акції та допомагають нашим громадянам, що опинились в інформаційній ізоляції та закликаємо продовжити акцію на 2017 рік. Особлива потреба в дитячій періодиці, тому будемо вдячні, якщо ви знайдете можливість передплатити газети та журнали для маленьких мешканців наших регіонів.


В цілому за час акції до районів так званої "сірої зони" на цей час вдалось переправити 115 журналів, 570 газет та 160 українських книг, дякуємо всім, хто долучився!

АКЦІЯ ТРИВАЄ!!! Національна парламентська бібліотека України подовжила передплату періодичних видань «День» та «Український тиждень» на друге півріччя 2016 року. Дякуємо колеги!

Адреса для передплати: 92702, Луганська область, м. Старобільськ, пл. Базарна, 32-а, Луганське обласне відділення УБА.


_____________________________________________
Пост з поміткою "Бібліотеки на допомогу ВПО". Сподіваюсь, що досвід українських бібліотек стане в нагоді будь-якій бібліотеці країни. 
Чекаю на подібні матеріали  у своїй поштовій скринці larisa.laptyeva@gmail.com


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...