вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Бібліотека Краматорська допомагає внутрішньо переміщеним особам із зони АТО

У 2014 р через збройний конфлікт на сході України багато людей були змушені покинути свої домівки. На новому місці їм надзвичайно потрібні як житло, одяг, медикаменти, так і добре слово, порада, моральна підтримка, за цим вони і йдуть в бібліотеку. Тут кожен бажаючий може читати книги, дивитися фільми, брати участь у масових заходах, бути присутнім на виставках, на презентаціях книг тощо.

Дитяча центральна бібліотека ім. О. Пушкіна м. Краматорська Донецької області не залишилась осторонь від проблем вимушених переселенців. Бібліотекарі розширили спектр своїх послуг для цієї категорії користувачів, залучаючи для цього волонтерів. Для переселенців бібліотека стала місцем отримання необхідної інформації й допомоги, проведення дозвілля, спілкування.

Для цієї категорії користувачів у бібліотеці організовано інформаційний куточок «До уваги вимушено переміщених осіб», на якому представлено багато корисної інформації: правова інформація по забезпеченню прав переселенців та оформленню перепусток у зону АТО, телефони гарячої лінії допомоги та контактні дані для звернень ВПО у Краматорську, інформаційна карта «Шлях переселенця» та створено електронну теку «Інформація для переселенців.

На базі бібліотеки створено Консультаційне бюро яке здійснює дієву інформаційну допомогу: надання адміністративних послуг; юридичну консультацію, нотаріуса, адвоката; пенсійний фонд; паспортний стіл і міграційна служба; соціальна і гуманітарна допомога; податкова інспекція; охорона здоров’я та психологічна служба; комунальні служби; транспорт; а також інші життєво важливі питання. Ініціатива «Створення Консультаційного бюро для громадян» реалізується Краматорською міською громадською організацією «Фонд розвитку громади» в рамках Проекту «Відновлення урядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», який реалізується ПРООН в Україні за підтримки Швейцарської Конфедерації та Уряду Швеції.

Багато з переселенців отримали психоемоційні розлади і знаходяться у стані депресії. Пережиті ними екстремальні ситуації, пов'язані зі збройним конфліктом, викликають стан стресу, завдаючи людям психічну травму - для них у бібліотеці проходять заняття з психологами на яких практикуючі психологи надають безкоштовну психологічну підтримку.

Вже третій рік поспіль в рамках доброчинної акції «Відкрий серце – подаруй любов», бібліотекарі працюють з Благодійним фондом «Карітас Краматорськ», щомісяця відвідуючи Центр допомоги тимчасовим переселенцям. Там, в рамках проекту «Додай читання, Донеччино!», працює пересувний читальний зал та відкрита «Шпаківня», кураторами якої є письменниця Євгенія Пірог (м. Київ), а в місті Краматорську - дитяча центральна бібліотека ім. О. Пушкіна. Кожного разу працівники бібліотеки поповнюють книжкову шпаківню новими надходженнями та разом з батьками і дітьми-переселенцями проводять голосні читання, вікторини, ігри, зустрічі тощо.

Дуже було зворушливо, коли до благодійної акції долучилися і наші маленькі читачі, учні 2-А класу ЗОШ № 35, разом з батьками. Кожен з них приніс свій подарунок для вимушених переселенців, крім книг, іграшок, одягу, були виготовлені власноруч поробки.

Завдяки присутності бібліотеки у соціальній мережі Фейсбук, Дитяча центральна бібліотека ім. Пушкіна також стала одним з ініціаторів і організаторів проведення акції «Бібліотека – територія єдності». Дізнавшись у Фейсбуці про поранених у зоні АТО українських вояків з різних регіонів України, що перебувають на лікуванні у Головному військовому клінічному шпиталі м. Києва, бібліотека її читачі та дописувачі з групи «Краматорськ» визначили своїм обов’язком якось допомогти їм.

Ідея, полягала у створенні в шпиталі загальнодоступної книжкової шафи, щоб поранені могли скоротати якось час в медичному закладі, поєднуючи лікування з читанням, адже книги теж лікують. Крім зібраних книг наші читачі вирішили написати свої побажання та слова подяки українським солдатам. На символічних посланнях у вигляді сердець юні читачі та їхні батьки писали воїнам побажання якнайшвидшого одужання і слова глибокої подяки за мир в нашому, визволеному місті.

Колектив бібліотеки приймав участь у зборі теплих речей, одягу, посуди, іграшок для потерпілих і відправляв у Червоний Хрест.

Таким чином, Дитяча центральна бібліотека ім. О. Пушкіна насправді стала територією доброти і допомоги для багатьох переселенців.

___________________________

Від сьогодні на сторінках нашого блогу буде опубліковано ряд постів з поміткою "Бібліотеки на допомогу ВПО". Сподіваюсь, що досвід українських бібліотек стане в нагоді будь-якій бібліотеці країни. 
Чекаю на подібні матеріали  у своїй поштовій скринці larisa.laptyeva@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...