пʼятницю, 20 травня 2011 р.

Соцмережа - це добре, але капіталу не гарантує. Соціального


Вчора відвідала презентацію книги Олени Лазоренко "Соціальний капітал: соціальні та професійні мережі в Україні", про яку ми повідомляли в квітні. Почати з того, що авторка дуже титулована і багато чого на теренах науки і громадської дільності досягла - і кандидат філос. наук, і старший науковий співробітник Національної Академії Наук України, і директор "Міжнародної консалтингової компанії" (МККК) і президент "Жіночої професійної ліги".. Тут так і проситься сказати - і просто красуня! До речі, так воно і є.

Книга не могла не зацікавати, принаймні, з двох причин: йдеться про капітал і соціальні мережі. До речі, капітал теж соціальний.
Окрім того - спеціальний бонус для представників публічних бібліотек! - вони отримали екземпляр книги безкоштовно.

І отже, основним висновком авторки є те, що соціальна мережа (тим паче віртуальна - не вірю, що саме я це пишу :) не завжди дорівнює соціальному капіталу, тобто тому "клею" взаємодії, що виникає в групі в результаті тривалого, успішного і приємного співробітництва.

Цікавинками дослідження щодо віртуальних соцмереж було те, що 58% населення взагалі про них не знає. Що серед країн з найвищим рівнем користування соцмережами трійку лідерства вибороли Нідерланди, Арабські Емірати і Канада, а США опинилися на 4-му місці. І ніби така ситуація склалася, оскільки в цій країні багато імігрантів та людей похилого віку, що вплинуло на результати опитування.
Ну а підсумком презентації стало "потрібно отримувати задоволення від допомоги людям". Тоді в нас будуть і справжні міцні соціальні мережі, засновані на довірі, а відповідно й зросте наш соціальний капітал і поповнить наші соціальні гаманці.

2 коментарі:

  1. Цікаво! А хто пропустив (лише з поважних причин!) імпрезу, десь можна книжку роздобути? а Україна як до цих 58%?

    ВідповістиВидалити
  2. книжку можна ось тут придбати http://shop.vlasnasprava.info/books/details/?bid=3762 Але на презентації представникам публічних бібліотек давали безкоштовно (1 екземпляр на бібліотеку). Здається, з Американської бібліотеки НАУКМА був представник, принаймні, реєструвалися для участі, отже напевно й книжку отримали.
    Цікаве питання щодо України - обов'язково дослідження погортаю!

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...