четвер, 13 листопада 2014 р.

Бібліоінновації по-житомирськи

В сучасному світі, особливо в житті юнацтва, інформаційна сфера та комп’ютерні технології є пріоритетними. Читання паперових носіїв крокує позаду, тому бібліотеки повинні враховувати таку зацікавленість молоді і використовувати це в своїй роботі. 

Житомирська обласна бібліотека для юнацтва також намагається завойовувати Інтернет-простір, створивши сайт бібліотеки, блог «Натхненні юністю», сторінки в соціальних мережах ВКонтакті та Фейсбук, а також власний канал на youtube.

Нещодавно було створено авторську колонку обласної бібліотеки для юнацтва на інформаційному порталі міста Житомира «Read Think Art».

Цей портал є одним з найвідвідуваніших інформаційних сайтів міста, де відображені лише свіжі новини. Бібліотекарі намагаються висвітлювати інформацію про проведені заходи, цікаві зустрічі, художні виставки, що проходять у стінах читальні.

В мережі "Вконтакті" діє група бібліотеки, де створено флешбук «Літературний букет».

Флешбук – книжковий флешмоб в Інтернеті, знайомство з виданнями за фрагментам тексту в соціальних мережах, створення сторінок улюблених книг, запрошення на них своїх друзів та підписників, знайомство з книгою через цитати, ілюстрації, особисті переживання та іншу інформацію про книгу.

Для Житомирської бібліотеки створення флешбуку відіграє неабияку роль, адже так можна дізнатися про новинки літератури, які є популярними серед різних категорій читачів, і які важливо мати у фондах книгозбірні.

Працівники бібліотеки цілком підтримують рух Молодіжної секції УБА «Книга в тренді», тому під стінами Житомирської обласної бібліотеки для юнацтва розташовано буккросингові полички.
Буккросинг для жителів міста став цікавою подією. Книги почали приносити звідусіль. За місяць існування буккросингової полички було взято понад 150 книг. За рухом нових книжок можна простежити на сторінках в соціальних мережах та нашому блозі.
Сучасна бібліотека – центр інтелектуального дозвілля молоді, місце, де розкриваються таланти. Саме тому, нещодавно бібліотекарі створили творчий куточок – демотеку «Твоє майбутнє починається з бібліотеки».

Демотека – це місце в бібліотеці, де читачі можуть залишити свої власні роботи – «демки» в галузі музики, літератури, фотографії, фільмів, графіки, тощо, для того, щоб про них дізнався широкий загал. Гасло демотеки: «Креативу – зелене світло!»

Цьогоріч в квітні вперше в Житомирі в бібліотеці відбулася всеукраїнська бібліоніч «Книгою призначена зустріч», під час якої діяли:

1. Скайп-зв'язок з бібліотеками області (Бердичів, Коростишів, Новоград-Волинський, Овруч).
2. Арт-терапія (виготовлення іграшок-поробок з фетру, виготовлення та оздоблення листівок шовковими стрічками, ори гамі).

3. Бюро творчих знахідок «Нове життя старих речей».
4. Таланти нашої бібліотеки.
5. Літературний батл молодих поетів.

6. Ретро погляд «бібліотека крізь роки».
7. Парад книг «насолода читанням – насолода життям».
8. Бібліотечні гадання.

І на  сьогодні у Житомирській обласній бібліотеці для юнацтва щиро вірять, що хто читає, той понад часом. І  саме тому вирішили нагадати жителям міста, як пройти в бібліотеку, влаштувавши ліб-моб акцію.

Усі, хто вагався і не знав адреси читальні, отримували листівки-проспекти та календарики від бібліотеки. 
Сьогодні бібліотека розширює свої кордони і сферу своєї діяльності. Сучасний бібліотекар є експериментатором, новатором, педагогом, психологом, креативно мислячою людиною. А бібліотеки повинні активно презентувати нові ідеї та форми роботи. 

Щодо бібліотекарів, то працівники Житомирської обласної бібліотеки для юнацтва у поточному році втілили у життя чимало інноваційних проектів і додали яскравих фарб у життя бібліотеки. Але це лише початок і зупинятися ніхто не збирається.


Іщук Олена

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...