четвер, 9 січня 2014 р.

Пиво з абрикосів (гостьовий пост)

Дорогі колеги, вітання з минулими святами та найкращі побажання у новому 2014 році!

Новий рік принесе багато змін до бібліотечного життя країни взагалі та до життя "Бібліотечного автобану" зокрема (плануємо передати кермо керування у гарні та надійні руки), тому дуже символічно розпочинаємо цей рік із чудового гостьового посту від справжнього ентузіаста бібліотечної справи Юлії Ковальчук із Рівненської обласної універсальної бібліотеки - лідера оригінальних гостьових дописів на нашому блозі:

У Рівному створили першу некомерційну аудіокнигу

Мова йде про проект співробітниці Рівненської обласної бібліотеки Юлії Ковальчук «Створення аудіокниги за повістю Олександра Євтушка «Пиво з абрикосів», який було реалізовано завдяки гранту голови Рівненської облдержадміністрації та голови Рівненської обласної ради обдарованій молоді.

Мета ініціативи – надати можливість людям з вадами зору познайомитися з літературною творчістю рівненського письменника, сприяючи ліквідації інформаційної нерівності незрячих людей. До участі в ньому долучилися письменники Олександр Євтушок - автор повісті та Олександр Ірванець - автор передмови, артист Корній Демидюк, звукорежисер Іван Ніколаєв, музиканти Ілля Горбунов та Адієлло Дезідоріо. Проект не переслідує жодної комерційної вигоди, тому аудіовидання не надходитиме в продаж, а розповсюджуватиметься через інтернет.

Повість «Пиво з абрикосів», назва якої за своїм стилем і значенням перегукується з «Кульбабовим вином» Рея Бредбері, розповідає про дружбу, кохання, творчість, пошуки себе, а власне, узагальнюючи все перелічене, це оповідка про юність. Не абстрактну юність, а цілком реальне життя, поривання і почуття двох молодих юнаків: Івана Гацкевича та Матвія Воргуля, які живуть у Рівному та займаються грою на гітарі (у них є колектив «Мала Земля», що працює у жанрі авторської пісні). Сюжет намотується навколо історії кохання одного з них – Івана Гацкевича, який спалахує почуттями до співачки-учасниці музичного фестивалю, але, попри любов до неї, не може зрозуміти логіку вчинків своєї обраниці.

«Пиво з абрикосів» не випадково було обране для створення аудіокниги – цей твір у 2012 році став лауреатом конкурсу «Краща книга Рівненщини», а у 2004 році - володарем ІІІ премії  у номінації «Проза» від видавництва «Смолоскип».

Зараз повністю «зверстана» аудіокнига, записана двома голосами та з музичним супроводом, виставлена для вільного прослуховування на сайті Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки у розділі «Аудіоподкасти». Ще 20 примірників видання, записаних на диски, було розповсюджено серед громадських організацій Рівного, що опікуються незрячими людьми. 

Юлія Ковальчук
      

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...