середу, 31 жовтня 2012 р.

Бізнес- та інноваційні інкубатори в бібліотеках

Digital media labs - цифрові медіа-лабораторії - так гарно називаються нові інноваційні центри, що нещодавно почали працювати в американських публічних бібліотеках. Зокрема, під дахом публічної бібліотеки в Чікаго розпочався пілотний проект, що називається YOUmedia. У новоствореному центрі бібліотека пропонує молоді те саме креативно-навчальне "третє місце", про яке зараз так багато говорять в російських бібліотеках. Підлітки мають доступ до тих ресурсів, інструментів та програм, які є для них найцікавішими та найзахопливішими, наприклад, до цифрового обладнання, відео-та фотокамер, так званих tablets -таблеток :) (планшетів) та фото- й відео редакторів.  
Крім цього (увага - найцікавіше!), YOUmedia також пропонує молодим людям спробувати зробити студійні записи за допомогою клавіатур, програвачів та мікшерних пультів. 


Окрім підлітків та студентської молоді, американські бібліотеки не забувають й про потенційних бізнесменів та бізнес-леді. По суті, зараз бібліотеки працюють як інкубатори для малого бізнесу -  бібліотекарі допомагають зацікавленим користувачам розробляти бізнес-плани та налагоджувати співпрацю зі спеціалізованими агенціями, що пропонують всебічну підтримку стартапам. Яскравим прикладом такого бізнес-інкубатора є Ресурсний центр для малого бізнесу при Нью-Йоркській публічній бібліотеці. У цьому центрі для малого бізнесу пропонують фінансову та юридичну допомогу, навчальні відео роліки, курси, широкий спектр допоміжних сервісів та спеціальні заходи для підприємців. Родзинкою центру є його конкурс бізнес-планів - New York StartUP! Business Plan Competition, учасники якого подають свої бізнес-плани та змагаються за грошові винагороди до $15 000. 

А в бібліотечній системі округа Ланкастер, штат Пенсильванія, задля підтримки малого бізнесу навіть ввели нову бібліотечну посаду - менеджер з економічного розвитку. На посаді працює бібліотекар із бізнес-спеціалізацією. Система не тільки допомагає робити перші кроки бізнес-початківцям, але й започаткувала серйозну навчальну програму з аналізу ринкової конкурентоспроможності, яка реалізується у партнерстві з місцевою торгово-промисловою палатою.        

Детальніше про останні інноваційні послуги в американських публічних бібліотеках мовою оригіналу можна прочитати тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...