четвер, 16 червня 2011 р.

Бібліотека майбутнього. В головному така, як вчора і позавчора

Вчора зайшла мова в мережі про майбутнє бібліотек і бібліотекарів, і тут, як туз у рукав, лягла досить цікава стаття з блогу Сета Година, який, до речі, написав 12 бестселерів, перекладених на 33 мови. Одразу скажу, йдеться більше про публічні бібліотеки.

У двох словах: до Гутенберга і після бібліотекарі не були клерками, що просто працювали в бібліотеці, а "шукачами даних, гідами, помічниками і вчителями".

І навіть зараз, з появою Вікіпедії і подібних безкоштовних баз даних, ресурсу Netflix, що надає доступ до відеофільмів через Інтернет, та електронних читалок на кшталт Kindle, які через декілька років стануть дешевші за бритву Gillette, бібліотекар на втратив і ніколи не втратить своєї значущості - творця, посередника, вчителя та менеджера.

Бібліотека - це все-таки місце. Де можуть збиратися люди для роботи над спільними проектами, і їм допоможе бібліотекар, що знає, як шукати інформацію і як зробити її корисною для людей. Там можуть збиратися діти, яких бібліотекар навчить отимувати гарні оцінки, користуватися паяльною лампою та проводити майстер-класи з їхніх хобі. Просто тому, що це весело. Ну, і, звісно, ніхто не відміняв - інформація, інформація, інформація.

Як Вам така бібліотека - атмосфера найкращої кав'ярні, поє'днана з цікавим експертом? У такому місці можна зробити тисячу речей. І ось рецепт - візьміть обсяг інформації, поєднайте її з представниками громади та створіть цінність.

У таких умовах ми потребуємо бібліотекарів більше, ніж колись!

6 коментарів:

  1. Класний рецепт! Шкода лише, що кави в бібліотеках таки (за рідким виключенням) не вип'єш. Ну шо тут поробиш - бояться порядні бібліотекарі і за цінні книжки, і за клавіатури... як я їх розумію! :)

    ВідповістиВидалити
  2. Ой, так.. лише в деяких,наприклад, в Парламентській, ще можна насолодитися кавою з кавомату. На першом поверсі на диванчиках звісно, нагору не пущщщають, наскільки я знаю :)

    ВідповістиВидалити
  3. А у нас рік назад закрився книжковий магазин(( Влада довго думала і запропонувала нашій бібліотеці відкрити своєрідну філію у пустуючому приміщенні. Щоб все було, "як книжка пише": столики, кава, книжкові полиці... Але ідею "на корню" зрізали спритні бізнесмени... А такий проект міг би вийти

    ВідповістиВидалити
  4. Тетяно, це дійсно могло б бути грандіозно! А яке місто? Може, ще можна щось поміняти, пролобіювати? Проект дійсно був би шикарний, а в тому що креативності та організаційними вмінням наших бібліотекарів позаздрили б піарщики та менеджери, я не сумніваюся!

    ВідповістиВидалити
  5. Минуло дійсно багато часу...Насправді, не знаю навіть, що тепер у тому приміщенні...Завтра спеціально зайду...Ну а у нас поки що є цікава справа - ми виграли грант і чекаємо техніку:) Ось так живемо сьогоденням і робимо корисні справи для громади міста:)

    ВідповістиВидалити
  6. Це точно, дуже гарний у Вас підхід, конструктивний! і найбільш вірний у такій ситуації. Ой, Тетяно, щодо приміщення, це дуже цікаво, але надто не турбуйтеся, якщо це завдасть Вам багато клопоту! Гарно те і я була впевнена, що нашим бібліотекарям такі ідеї також приходили в голову, а, може, ще й кращі :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...