неділю, 25 січня 2015 р.

Дитяча бібліотека – острів безпеки в світі небезпек

Складна політична ситуація в країні спричинила появу у Західній Україні, і зокрема у львівській громаді, великої кількості переселенців з окупованого Криму, Донецької та Луганської областей. У ці нелегкі для усіх часи кожен бібліотекар бачить своїм завданням допомогти людям, які  були змушені залишити рідні домівки, залучити їх дітей до відвідування бібліотеки, допомогти подолати стрес, адаптуватись до життя в новій громаді, наблизити дітей до української мови, літератури, історії та традицій міста Львова.
Тому, коли Посольство США в Україні оголосило конкурс проектів для випускників американських програм обмінів, бібліотекарі Львівської обласної бібліотеки для дітей не вагались у виборі теми. 

 Бібліотерапія  вирішення психологічних проблем за допомогою спеціально підібраної літератури, не нова для нас тема,  розповідає директор бібліотеки Лариса Лугова. У 2010 році Львівська обласна бібліотека для дітей стала переможцем конкурсу, оголошеного в рамках програми «Бібліоміст», який фінансувався фундацією Білла і Мелінди Гейтс. Завдяки цьому у бібліотеці був відкритий навчально-інноваційний бібліотерапевтичний центр «Ковчег», де надавалась психологічна і бібліотерапевтична допомога вихованцям шкіл-інтернатів, дітям з особливими потребами, а також проводилося навчання бібліотекарів. 

Тому працівники бібліотеки вирішили, що новий проект продовжуватиме традиції і назвали його «Ковчег-2»: бібліотека як ковчег, як місце, де можна врятуватися від небезпек сучасного світу.
Актуальність питання, досвід роботи, наполегливість бібліотекарів  і проект був виділений як найкращий серед багатьох інших. 
Проект розрахований на 8 місяців  з жовтня 2014 до червня 2015 року. У ньому задіяні бібліотекарі, психологи, дитячі письменники, художниця, а також волонтери, які навчатимуть дітей рукоділлю і іншим умінням. Проект орієнтований на  дітей від 4 до 15 років, а також їхніх батьки. В рамках проекту плануються консультації психологів та проведення понад 60 заходів.
На кошти гранту, отриманого на реалізацію проекту, бібліотека придбала нову інтерактивну дошку для проведення ігор, тренінгів, декілька сотень книг, настільні та спортивні ігри. Також за грантові кошти будуть організовані етнографічні екскурсії по Львову. На проект «Ковчег – 2» виділено 4 тисячі доларів. 
– Завдяки проектній діяльності ми отримуємо новий досвід для подальших перемог, а значить - розвитку,  продовжує директор.  Залучаємо кошти, які допомагають працювати ефективніше. Отримуємо нові технічні можливості; посилюємо партнерську співпрацю з ГО, які виступають нашими партнерами або є учасниками проекту. Ми рекламуємо себе, тому не стоїмо на місці. На цьому етапі роботи проекту було залучено вже понад 100 переселенців. Посилилась співпраця з ГО «Кримська хвиля» та «Крим SOS». Також бібліотека працює з дітьми з дитячого будинку Маріуполя. Еволюція соціальної ролі бібліотек відкрила перед бібліотекарями нові перспективи, а учасники проекту переконались, що в бібліотеці можна отримати допомогу і відчути себе у безпеці.


Підготувала Людмила Бєлова
член Молодіжної секції УБА
бібліотекар, координатор проекту «Ковчег - 2»

2 коментарі:

  1. Львів, як завжди, перший у гарних починаннях. Наснаги та успіхів вам, колеги!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тетяна, ви праві! Львів та бібліотекарі Львівської обласної бібліотеки для дітей - це щось неймовірне!

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...