суботу, 10 січня 2015 р.

Бібліотеки Старобільщини - центри підтримки громади (гостьовий пост, продовження)

У попереденій публікації вашій увазі пропонувалась історія діяльності бібліотек з міста Старобільськ на Луганщині, яка розміщувалась на правах гостьовогу посту.

Отож, пропоную продовження цікавої та неймовірної історії бібліотек із зони війського конфлікту на схді України.

Старобільська центральна районна бібліотека відкрита до співпраці з державними установами в інтересах дітей.

Так, з листопада 2014 року соціальний педагог центру укріплення сім’ї Луганського обласного відділення МБО «БФ «СОС Дитяче містечко» в місті Старобільськ відновив свою роботу в приміщенні центральної бібліотеки. В умовах дефіциту приміщень в перенаселеному Старобільську готовність бібліотеки відіграти роль "центру підтримки громади" є дуже обнадійливим знаком. 

Зважаючи на надзвичайну актуальність соціально-педагогічної допомоги сім'ям вимушених переселенців з зони військового конфлікту, щоп'ятниці та суботи відбуваються заняття для дітей різного віку та їх батьків.
Діти старшої групи виконують вправи спрямовані на створення в групі почуття довіри та захищеності, вироблення навичок регуляції свого емоційного стану, на формування поваги до своєї думки та думки інших, уміння позитивно спілкуватися один з одним.

Діти молодшої групи в ігровій формі знайомляться з навколишнім світом, працюють з картками спрямованими на розвиток уваги, спостережливості, виконують творчі завдання.

Під час цих зустрічей діти мають змогу вільно спілкуватися і грати. Кожна дитина особлива, а отже, потребує індивідуального педагогічного впливу, орієнтованого саме на її потреби, інтереси, здібності. Тому, одним з найбільш поширених видів розвиваючих послуг є індивідуальні заняття.

Діти і підлітки не тільки активно відвідують заняття, а й стають активними користувачами бібліотеки: користуються мережею Інтернет, відвідують творчі акції бібліотеки.
Найважливішу роль у соціалізації дитини, її гармонійному розвитку відіграє родина. Саме тому, в читальному залі Старобільської районної бібліотеки проходять тренінги для батьків з надання психологічної підтримки внутрішньо переміщених осіб, які мають дітей підліткового віку.

Бібліотека запрошує психолога Тетяну Федотову ,яка вислуховує батьків та проводить з ними відповідні тести. Батьки малюють своїх дітей в формі квітки, вибирають в колі пріорітетів риси їх характеру. Присутні діагностують свій власний психологічний стан та відпрацьовують техніку самодопомоги. 
Нерідко людина , яка в тратила заняття своєю улюбленою справою, відчуває себе не потрібною суспільству. Бібліотека намагається допомогти таким людям відшукати себе та надає підтримку.

Тетяна Жиглицька - професійний візажист – стиліст з 10- річним досвідом роботи. Вона відома в телевізійних колах і мала сотні клієнтів,які залишились в місті Луганськ. 
Тетяна разом з родиною з червня проживає в місті Старобільск. Відвідуючи інтернет – центр бібліотеки для спілкування з сином, який залишився в рідному місті, вона запропонувала бібліотекарям безкоштовно проводити майстер- класи по догляду за обличчям та нанесенням макіяжу.
Незважаючи на велику кількість інформації в книжках і журналах жінки на цих заходах дізнаються щось нове і корисне для себе, а Тетяна відчуває себе потрібною громаді Старобільщини.

Професія військового - одна з найважчих. Головне покликання військовослужбовця - захищати Батьківщину. Щодня на Сході відбуваються маленькі та великі подвиги: хтось рятує товариша, хтось прикриває собою побратимів, а хтось тримає позиції. Кожного вдома чекають батьки, родина, тому не дивно, що думки солдат линуть до рідних домівок.
Бібліотеки Старобільщини надають можливість військовослужбовцям безкоштовно користуватись мережею інтернет. Надають консультації по роботі з комп’ютером, користуванню соціальними мережами та особливостям пошуку потрібної інформації. У вільний від служби час солдати спілкуються із своєю сім’єю за допомогою інтернету. Досить часто вони відвідують заходи бібліотеки - це і презентації новинок літератури, огляди преси, майстер - класи. Зареєструвались вони і як користувачі бібліотеки - тепер приходять й за книжками.

Чи думали ці молоді чоловіки ще кілька місяців тому, що за стрімким поворотом долі опиняться в нашому маленькому містечку? Але не дивлячись на різні складнощі, бібліотеки намагаються хоч на трішки полегшити життя військовослужбовців.
Сучасні бібліотеки Старобільщини намагаються виконувати нову місію бібліотек - це безкоштовне навчання основам комп’ютерної грамотності, допомога у придбанні товарів, замовленні квитків на потяг, автобус чи літак через Інтернет, організація цікавого дозвілля. 
А також постійно шукають нові напрямки роботи по впровадженню послуг для вимушених переселенців. Тільки об’єднавши наші зусилля ми можемо допомогти тим, хто опинився в складній ситуації.

Автор посту: Татьяна Ковалева, бібліотекар читального залу Старобільської РЦБ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...