понеділок, 18 березня 2013 р.

З ІТ на Ти-2: запитання-відповіді

Шановні учасники та вболівальники конкурсу "З ІТ на Ти"-2!

Як було обіцяно, викладаємо відповіді переможниці конкурсу, яка набрала найбільшу кількість балів. Фото призерів та їх відгуки й враження щодо конкурсу (іноді трохи скорочені, з їх дозволу) розміщуємо тут та у попередньому дописі про результати конкурсу по мірі їх надходження.

Хроболова Ганна Володимирівна, бібліотекар 1 кат.
Наукова бібліотека НаУКМА

1. http://www.president.gov.ua
тому що він офіційний :)

2. Азбука Морзе ( the telegraph and Morse Code)
http://www.terraamericanart.org/objects-in-depth/

3. Щастя
http://www.shevchenkoschool.org/students/literature_list/Ivan_Bahryanyy/tyhrolovy.html?PHPSESSID=14c4ab2645deb64ff50bf147342d559d
http://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/1638/file.pdf

4. Ariadne
1996-2012 рр.
http://www.ariadne.ac.uk/issues

5. Мурчик
http://www.radiosvoboda.org/content/article/949942.html
http://www.youtube.com/watch?v=o0CQo1DhJDQ
на 28-ій секунді

6. У вересні 1993 р. номер "Свободи" коштував 25 центів
http://ukrainian.voanews.com/content/svoboda-oldest-ukr-newspaper/1594724.html
http://www.svoboda-news.com/arxiv/pdf/1993/Svoboda-1993-181.pdf

7. Коперник - Solis stator, Terrae motor («Він зупинив Сонце, зрушив Землю»)
http://astronomy.net.ua/solarsystem/4670-luna-edinstvennyy-estestvennyy-sputnik-zemli.html

8. Дейвид Вайнланд (США) та Серж Арош (Франція)
http://ukrainian.voanews.com/content/nobel-physics/1523028.html

1.http://iopscience.iop.org/1402-4896/2009/T137/014007/pdf/1402-4896_2009_T137_014007.pdf
2. http://arxiv.org/pdf/1211.6554.pdf
3.http://prac.us.edu.pl/~ztpce/QM/PhysToday98_Haroche.pdf
4. http://www.college-de-france.fr/media/serge-haroche/UPL2656281266118791421_J20PHOTON.pdf
5. http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1107/1107.4027.pdf

9. Джерело
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0048076

10. Я, на жаль, не бачила якісної інфографіки від українських бібліотек.Хоча є безліч прикладів, коли представники бібліотек представляють інформацію у графічному вигляді у своїх презентаціях, але це не можна назвати інфографікою у чистому вигляді.

Європриклади:

http://www.vagabondages.org/public/Images/semaine-2011.png
На інфографіці представлено діяльність міської бібліотеки м. Ренн (франція) протягом календарного року. Графік дає можливість побачити як протягом року коливалася статистика відвідування, які заходи вплинули на кількість відвідувачів.

http://www.higherweb.fr//wp-content/uploads/2011/02/infographic-bibliotheque_france_2010.png
Аналітична інфографіка від Асоціації директорів бібліотек Франції ілюструє основну статистику щодо 15 найбільших медіатек Франції.

Пані Анна так прокоментувала свою участь у конкурсі:

"Щиро дякую ініціаторам, спонсорам, автору конкурсу, усім відповідальним особам. Окрема подяка директору НБ НаУКМА Тетяні Ярошенко, яка оперативно ділиться актуальною та цікавою інформацією, про конкурси зокрема :) Хочеться відзначити символічний для мене момент в цій історії: звання кращої у пошуках всякої всячини у мережі Інтернет я отримала від організації, завдяки якій я, власне, і робила у свій час перші пошукові запити. Адже саме в Бібліотеці для юнацтва (привіт, ій!) у рідному Луганську, де IREX тільки-но організував доступ до інтернету, я багато років тому почала знайомитися з веб-простором... Новина про першість стала дуже приємним сюрпризом. Були великі сподівання на призове місце, але статистика першого конкурсу навіювала і багато сумнівів. Як це не дивно, перше питання не давало про себе забути. Відповідь була очевидною, але що саме хотів автор на підтвердження (законодавчий акт чи стенограму урядових засідань з обговоренням доменного імені?) і взагалі чи потребував він його, зрозуміти було непросто. Решта ж питань, хоч і вимагала швидкості сприймання та відбору інформації, виявилися зрозумілими за своєю суттю. Врешті, я ще раз дякую організаторам за цікавий досвід, неабияке натхнення до роботи та самовдосконалення."

Також вже маємо враження від наших інших призерів:

Тамара Козицька: 
"Дякую за конкурс організаторам та всім учасникам, завдяки яким відчула смак азарту, конкуренції та перемоги.

Шукати відповіді на питання було цікаво. Найбільше часу я витратила на пошук публікацій науковців у відкритому доступі (питання №8). Найцікавішим для мене стало 10 питання про інфоргафіку. Знайдена інформація спонукала виготовити щось «інфографічне» для своєї бібліотеки. Для себе зробила висновок – необхідно вивчати іноземні мови."

Тетяна Косіна:
"За результати конкурсу просто щаслива я і мій колектив. Конкурс сподобався. Шукати відповіді було просто цікаво. Більше всього часу було затрачено на пошук відповідей на питання No.8, No.9."  


Щодо інших запитань по конкурсу, які адресували конкурсанти та вболівальники Пану Бібліотекарю:

Члени журі:

подібно до того, як організовано оцінювання всіх грантових конкурсів в рамках програми Бібліоміст (конкурси співпраці бібліотек з громадою, "Сучасна бібліотека йде в люди", онлайн-конкурси "Зірки бібліотечної блогосфери", "Бібліо-КіноFest та ін.) до складу журі цього конкурсу увійшли по одному представнику від основних партнерів програми:

1. Автор ідеї конкурсу (Пан Бібліотекар)
2. Представник від Міністерства Культури України
3. Представник від бібліотечної спільноти і переможець першого конкурсу "З ІТ на Ти" Ігор Торлін (Національна бібліотека України для дітей, м. Київ)
4. Представник від програми Бібліоміст (Ганна Тараненко).

Для всіх без виключення конкурсів (у тому числі й для тих, де сума грантів значно перевищувала вартість призів за конкурсом "З ІТ на Ти"-2) у нас ніколи не було практики оприлюднення балів усіх конкурсантів - це було би некоректно по відношенню до учасників, які набрали невелику кількість балів, і ми дотримуємося цього правила й надалі. Проте, учасники можуть запитати інформацію про свою сумарну кількість балів, написавши листа на адресу координатора конкурсу yvorobkevych@irex.org. Через особливості робочого графіку координатор не зможе відповісти миттєво, але намагатимемося відповісти протягом доби.

4 коментарі:

  1. Добрый день.
    Разместите, пожалуйста, ответы участников, которые заняли 2 и 3 место, как обещали в предыдущем посте.
    "Дивіться також фото щасливих переможців конкурсу та їх відповіді на Бібліотечному автобані наступного тижня."

    ВідповістиВидалити
  2. Добрый день, мы постоянно добавляем информацию к двум последним сообщениям про результаты конкурса, в том числе фото и отзывы победителей и т.д. Сейчас также (по просьбам участников) составляем подборку наиболее интересных ответов на 10-й вопрос, пожалуйста следите за обновлениями.

    ВідповістиВидалити
  3. Запитання 7. Що «зупинив» вчений, чиїм іменем названо кратер на південь від Карпат?
    Логічною відповіддю вважаю: Сонце
    А відповідь переможця: 7. Коперник - Solis stator, Terrae motor («Він зупинив Сонце, зрушив Землю»)

    ВідповістиВидалити
  4. Прошу зауважити, що я можу коментувати відповіді лише як координатор конкурсу, а не як член журі. "Сонце" та "зупинив сонце" є у відповіді, переможець також надав розширений варіант відповіді, вказавши ім'я вченого. Це не додало відповіді жодних додаткових балів, а двоє з експертів знизили бали до 1 та 0 - напевно тому, що теж вважали за правильніше коротку відповідь.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...