понеділок, 10 жовтня 2011 р.

Школа бібліотечних лідерів у Криму: повний вперед!

У цей дощовий понеділок, нарешті, можемо трохи перевести дух, згадати сонячний Крим і написати детальніше про цікавий захід, що відбувся там минулого тижня - Школу молодих бібліотечних лідерів. Цей захід було заплановано в рамках меморандуму про співробітництво «Бібліоміст-Крим» та меморандуму про співробітництво з Львівською областю, отже учасники школи – бібліотекарі Львівщини та Криму.

Школу було урочисто відкрито у вівторок у Кримьскому республіканському закладі «Універсальна наукова бібліотека ім.І.Я.Франка» начальником відділу закладів культури, інформації та зв'язків з громадськістю Міністерства культури АР Крим О.Г.Еміровою, директором універсальної наукової бібліотеки ім.І.Я.Франка Л.М.Дроздовою, головним спеціалістом відділу маркетинга та культурних індустрій управління культури департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Киричинською О.В. та представниками програми «Бібліоміст».

Ми також скористалися цією нагодою, щоб вручити пані О.Г.Еміровій пам'ятний знак та грамоту переможця конкурсу «Влада – друг бібліотеки».

Також хочемо висловити своє щире захоплення та компліменти універсальній науковій бібліотеці ім.І.Я.Франка – прекрасний дизайн та оформлення приміщення, сучасний комп'ютерний зал, гарні фонди, на той момент у бібліотеці тривала виставка картин і враження складалось справді дивовижне. Окрім того, і це важливо – в бібліотеці гарна кав'ярня ;) 

Скажу Вам про своє враження – п'ять днів минули, як один. В рамках форуму проведено декілька тренінгів «Концепція організаційного розвитку бібліотеки», «Основи лідерства», «Стратегіче та оперативне плануваня діяльності», «Основи фандрейзинга», «Підготовка проектів», «Клієнти та послуги: вивченння потреб громади», "Моніторинг та оцінка діяльності бібліотек" «Ефективні презентації» та, звичайно, соціальні медіа, про які Ваша покірна слуга віщала разом з піар-менеджером Української бібліотечної асоціації Оксаною Бояриновою.   

Під час тренінгу з лідерства було дуже цікаво попрактивати щире слухання, виявляється, слухати можна не тільки вухами, а всім тілом, і головне – чути – співрозмовника, позбавлятися позиції «я новачок, я жертва, від мене нічого не залежить, це все вони» і приймати рішення. 

Під час тренінгу з написання проектних заявок (пишемо проект – отримуємо грант) учасники розбирали основні елементи заявки, на конкретних прикладах діяльності бібліотек вчилися визначати проблему, ціль, завдання та методи її розв'язання, розуміти конкретні вимоги донора. 

Під час тренінгу з адвокасі та стратегічного планування учасники визначали свою «мішень» - представника влади, від якого залежить прийняття конкретного рішення, союзників, партнерів та противників і складали плани адвокаційних кампаній. Серед прикладів адвокаційних заходів було названо, наприклад, обід з мером – бібліотека може організувати для підприємців обід з мером, під час якого вони можуть обговорити важливі питання, а кошти від обіду підуть на потреби бібліотеки, в результаті щасливі бібліотека, бізнесмени, влада і громада.

Щоб підсумувати, скажу одне – учасники настільки захопилися тренінгом, що навіть не підходили за відшкодуванням витрат на проїзд J А ще під час школи навіть народився анекдот – «все на флешці», оскільки організатори часто повторювали учасникам, що не треба записувати на папірці якусь інформацію, а що всі презентації учасників є на підготованих флешках.

Ну, і, звичайно, не оминули культурну програму – відвідання музеїв, (виявляється, у відносно невеликій Алушті аж 11 музеїв, але ми, звичайно, відвідали не всі), церкви Св.Миколая в с.Малоречінському, унікального «Музею катастроф на воді».

                                               

Тренінг з розробки ефективних презентацій та соціальних  медіа. Але зауважте - який шикарний сільський клуб у с.Малоречінському. Ми були в захваті!

Експерт бібліотеки с. Малоречінського папуга Рома рекомендує  літературу
Після повернення додому враження ще дуже свіжі, відчувається емоційний підйом, хочеться втілення нових проектів, отже, сподіваємось на подальшу співпрацю та нові звершення бібліотечних лідерів!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...