середу, 9 вересня 2015 р.

Не знаєш як захистити себе від осінньої депресії? Бібліотека тобі допоможе!

Майже всім знайомий той пригнічений стан, коли зранку важко «дістати» себе з ліжка, на вулиці стає дедалі прохолодніше і на зміну теплому сонечку приходять затяжні дощі. І тоді ой! як не хочеться виходити з дому. З’являється апатія і бажання закутатися в теплу ковдру, не вилазити з -під неї до самісінької весни.

Психологи називають це «осінньою депресією». Депресія – справжній бич нашого часу. Адже саме вона призводить до величезної кількості хвороб.

Вважаєте, що в такому стані треба бігти до лікаря, ковтати пігулки, або байдуже чекати на поліпшення стану і настрою? Бібліотекарі ж вважають, що подібний стан значно простіше попередити, чим з нього виходити і пропонують свою «антидепресивну» програму.

На протязі 25-27 серпня бібліотекарі Сумської міської централізованої бібліотечно системи, філії № 5 пропонували своїм читачам на декілька годин відкласти усі свої буденні справи і відчути себе справжніми митцями арт-культури. 
Разом з бібліотекарями малі й дорослі читачі малювали, робили різноманітні хенд-мейд вироби, ліпили з пластиліну.

Так-так! І дорослим це також було цікаво!). 
Головною умовою нашої арт-терапії, було недотримання будь-яких творчих рамок, щоб людина могла виплеснути у малюнки чи вироби свої емоції, почуття, надії, страхи і сумніви.
Другою частиною нашої «антидепресивної програми» була «Сміхотерапія під відкритим небом». 
Ні для кого не секрет, що сміх, як ніщо інше допомагає в боротьбі зі стресом. Сміхом, без допомоги седативних і антідепресантних засобів і коштів,можна вилікувати багато хвороб. 
При регулярній сміхотерапії нормалізується сон і поліпшується настрій. Також сміх бореться з головними гормонами стресу: адреналіном і кортизоном. А ще сміх дуже корисний для міміки обличчя і позитивно впливає на загальний стан організму. Тому сміхотерапія в нашій програмі стала головною зброєю проти депресивного настрою!

Користуючись останніми літніми днями, бібліотекар з читачами зібралися під ласкавим сонцем і читали веселі вірші, зачитували смішні уривки з книжок, грали у цікаві ігри , проводили конкурси, моделювали кумедні ситуації і просто насолоджувались спілкуванням одне з одним.

Головною нагородою за проведений захід були щирі посмішки на обличчях наших читачів і бажання ще не один раз взяти участь у подібних заходах і саме головне, позитивний настій усіх присутніх. Подібні заходи ми плануємо проводити регулярно і створити на базі бібліотеки залу вільного арт-простору та відпочинку.

Ольга Платонова,
бібліотекар 
Сумської міської ЦБС ім. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...