вівторок, 7 червня 2016 р.

Як працюють роботи в найбільших бібліотеках світу

Якщо ви вважаєте, що сучасні технології та бібліотеки — речі несумісні, а книжки має носити бібліотекарка посеред запилених стелажів, — то вам час подивитися цю добірку найбільших і найбільш технологічних книгозбірень світу. Вони розташовані у різних країнах та містах, але усіх їх об’єднує використання високотехнологічних компонентів та систем: від механізмів та стелажів до автоматизованих комп’ютерних систем пошуку та доставки книжок із надр бібліотеки до читача.
Перший нюанс: це непросто і потребує сучасних комп’ютерних систем. Другий нюанс: це дорого. Зокрема, при будівництві бібліотеки Університету Санта-Клари із запланованих $75 млн на установку ARS виділили $9,7 млн. Витрати та складнощі «на вході» окупаються «на виході» за рахунок скорочення поточних витрат та захисту великих архівних колекцій. Так сталося із Овіанською бібліотекою 1994 року під час сильного землетрусу. Тоді технологічне сховище стало єдиним місцем, яке в бібліотеці вціліло і не зазнало втрат.

Робота в таких архівах схожа на зйомки науково-фантастичного кіно: тисячі «поверхів» із книжками, десятки «станцій» та конвейєрних смуг для доставки та вивантаження книжок, роботи, які підвозять та відвозять книжки. Вся ця технологічна краса — не просто «іграшка», а обґрунтоване вирішення проблеми каталогізації та швидкого пошуку потрібних книг у бібліотеках, до зберігаються одночасно тисячі й десятки тисяч уникальних газет, журналів та книг. Пошук «вручну» в подібних архівах тривав би днями й тижнями. Роботи вирішують це завдання за лічені хвилини.

Oviatt Library, Каліфорнійський університет
Тут роботизована система обліку книжок з’явилась як спосіб вирішення нестачі площ для зберігання та каталогізації. 1991 року в США в Каліфорнії було розгорнуто першу в країні подібну систему — її вартість склала $2 млн. Щорічні витрати на її обслуговування сягають $35 тис. В основі системи — конструкція площею 743 кв. м і 13,7 м заввишки. В ній розташовані 13,26 тис металевих ящиків вагою від 159 до 205 кг. В них зберігається понад 850 тис книг загальною довжиною архіву у 4,6 км.

Пошук працює на основі системи штрихкодів та пов’язаного із ними програмного забезпечення. Після введення пошукового запиту система будує шлях для роботизованого підйомного крану, який має доставити потрібний ящик із книгами. Система працює над одним запитом не довше 15 хвилин, щорічно обслуговуючи понад 15 тис запитів. Оновлювали її за цей час лише 1 раз.

Bodleian Book Storage Facility, Оксфордський університет
Ця бібліотека щодня отримує понад 1 тис нових видань, а тому в цій групі фондів дуже важливо підтримувати актуальну систему керування не лише даними, але й фізичними фондами. Для того, аби вирішити питання дефіциту площ, тут інвестували £26 млн. З 2010 року бібліотека переїхала на 45 км від Оксфорда — тепер в цьому «книжковому форті» зберігаються 6 млн книг і 1,2 млн паперових мап. Нове сховище має 245 км полиць, куди можуть вміститися 8,4 млн книжок. Стелажна система заввишки 11,4 м має 31 прохід по 71 м кожен.
Поміж стелажами працюють 9 роботів, котрі збирають книжки та доставляють їх до читача. Кожен робот Jungheinrich EKS 312 має 2 типи візочків для ковзаючого збирання книжок та окрему систему ліфтового підйому. Додатково є завантажувачі та гідравлічні візки. Вся система не є на 100% автономною: для роботи потрібен оператор, котрий контролює усі процеси та замовлення. Якщо студент замовить книгу о 10 ранку, то вже до 15:00 того ж дня може забрати її в будь-якій читальній залі. Ресурс нового книжкового сховища розрахований на 15-20 років — після цього книгозбірня заповниться вщерть, і доведеться проектувати та будувати новий «книжковий форт».

National Newspaper Building, Британська бібліотека у Бостон Спа
У графстві Західний Йоркшир побудовано чи не найбільш технологічний «курорт» для книжок у Європі — тут зберігаються національні газетні фонди National Newspaper Building. Щоби завезти сюди усі газети та розкласти їх, півроку 167 вантажівок перевозили 280 тис томів газет. Це сховище офіційно відкрили 23 січня 2015 року — його спорудження обійшлося у £33 млн.

Загальна площа складає 5,2 тис кв. м; стелаж завдовжки 83 м має 50 м завширшки та 24 м заввишки (так, майже як 9-типоверховий будинок). 7 млн примірників газет вагю до 800 т — такий запас міцності у цього сховища. Повністю автоматизована система відповідає за обслуговування 144 тис контейнерів — вона ж керує 9 роботами-кранами і доставляє щогодини 250 документів. Фонд на півтори мільйони примірників обслуговує усього 5 людей. Доставка замовлення до головної читальної зали можлива протягом 48 годин, незалежно від рідкісності видання. Система також контролює рівень кисню, вологості, температури (не більше 16 С) та здатна попереджувати пожежу будь-якого рівня. Подібних розробок для газетної індустрії більше не існує.

Mansueto Library, Чиказький університет
Бібліотека, створена 2011 року, могла би бути офлайн-зразком для бібліотеки Google. Під куполом із сонячними батареями сховано не лише центр обслуговування та лабораторії, але й підземний поверх для архівів. Це — найбільше автоматизоване бібліотечне сховище у Північній Америці. На глибині 17 м тут постійно рухаються 5 роботів, підключених до єдиної системи.

Вони обслуговують 5 паралельних рядів зі стелажами, кожен по 15 м, загалом тут 1,2 тис стійок, де можуть зберігатися до 3,5 млн примірників книг. Кожній книзі присвоєно штрих-код, перш ніж залишити один із 24 тис «кошиків» чи покласти її назад, книгу сканують. Після запиту через комп’ютерний термінал бібліотеки від читача запускається робот, який на великій швидкості рухається до потрібного ящика. Потім книгу доставляють нагору, де її забирає бібліотекар. Одне замовлення виконується протягом 4-5 хвилин. Вартість проекту склала $81 млн.

Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), Угорщина

Аудіовізуальні матеріали в Угорщині 2006 року було перетворено на Національний архів NAVA, основну підтримку у фінансуванні проекту надало профільне Міністерство. Мета проекту — збереження усіх записаних програм, які виробляються в Угорщині чи мають до неї стосунок. Зараз до фондів архіву передають усі програми 3 держслужб, 2 комерційних телеканалів та 3 державних радіостанцій.

Метадані по кожному запису передаються до онлайн-каталогу, звідки можна прослухати безкоштовні хвилинні фрагменти кожної передачі. Повний доступ до архіву можна отримати через національну мережу бібліотек, музеїв, архівних служб, освітніх інститутів по усій країні. Пошук в архіві здійснює робот, який відшукує необхідний запис серед 1,2 стрічок IBM Tivoli LTO. На цих магнітних носіях зберігаються 1 петабайт даних (понад 1 тис ТБ).

Országos Széchényi Könyvtár, Будапешт
Систему, що використовується у цій бібліотеці, називають «американськими гірками для книжок». Вперше вона була представлена 1985 року. Ще 1976-го бібліотека отримала від німецької компанії Telelift рельси, візки та запчастини, але контролюючі механізми системи потрапили під ембарго проти країн Варшавського договору. 9 років бібліотека «доотримувала» потрібні комплектуючі — загальні витрати на запуск склали $1 млн.
Систему збирали із контрабандних запчастин, а тому не було ні притомних інструкцій, ні схем підключення. Технікам довелося збирати систему вручну, керуючись виключно схемами на монтажних платах устаткування. Протягом кількох наступних десятиліть техніки неодноразово поліпшували систему — і вона працює і досі, виконуючи щодоби до 350 читацьких запитів.

Максимальна вага книг — 6-7 кг, загальний шлях складає 6 км із 40 станціями для завантаження-вивантаження книжок. 50 візків із магнітними перемикачами та електричними двигунами проводять свої «рейси», кожен із яких триває до 15 хв. 45 панелей керування стежать за дотриманням порядку, в системі немає жодного цифрового компонента, лише «аналогові» деталі.

James B. Hunt Jr. Library, Університет Північної Кароліни
Ця бібліотека використовує «зелені» технології та спеціалізовану систему bookBot, здатну обслуговувати до 2 млн книжок. Для цього 15-метровий робот сканує, присвоює штрихкоди та сортує книжки поміж 18 тис ящиків. За тим, як працює «букбот», можна стежити через скляну стіну на першому поверсі бібліотеки, люди не мають доступу у сховище.
Онлайн-каталог та робот дають змогу опрацювати будь-яке книжкове замовлення протягом 5 хв. Готове замовлення передається в центр видачі книжок «Ask US» або в читальні зали бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...