вівторок, 2 грудня 2014 р.

Бібліотека - територія допомоги

На заході Луганської області розташоване містечко Кремінна. Хоча населений пункт знаходиться у найнеспокійнішому регіоні України, місцеві жителі та бібліотекарі не впадають у відчай та намагаються продовжувати свою діяльність.

Найважливішим напрямом роботи бібліотеки стала допомога людям, які через складні державні обставинини були змушені покинути рідні домівки і шукати захисту у родичів чи знайомих.

На разі хочемо розповісти вам про діяльність бібліотеки містечка Кремінна, яка безпосередньо знаходиться у найближчому розташуванні до зони АТО. 

При роботі з внутрішньо переміщеними особами Кремінська районна централізована бібліотечна система тісно співпрацює з районною державною адміністрацією, де створено міжвідомчий координаційний штаб з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян даної категорії. 

В Кремінській бібліотеці користувачам – вимушеним переселенцям, надаються як традиційні безкоштовні бібліотечні послуги (видача книг, періодичних видань та ін.) так і послуги з використанням Інтернету. 
Це, перш за все, пошук інформації щодо: 

- розселення в районі на основі сайту «Кременная онлайн», де розміщено оголошення про продаж та здачу житла; 

- медичне обслуговування (пошук інформації про медичні заклади України, лікування, проведення операцій). Бібліотекою налагоджено співпрацю з Кремінським районним територіальним медичним об'єднанням для професійного консультування користувачів, які мають статус вимушено переміщених осіб. 

- навчання і виховання дітей у дошкільних та шкільних навчальних закладах. Бібліотекарі допомагають знаходити електронні варіанти підручників, яких на вистачає в школах в зв’язку з значним поповненням дітей з зони АТО.

Кремінська бібліотека налагодила тісну співпрацю з міською та селищними радами, відділом освіти для швидкого та якісного вирішення питань в цьому напрямку.
У бібліотеці започаткувалась практика проведення дистанційного навчання студентів вищих та середніх навчальних закладів. За допомогою скайпу користувачі зв’язуються з викладачами або й складають іспити, у бібліотеці вони пишуть та відправляють курсові чи дипломні роботи.

На часі найважливішим питанням для користувачів з групи ВПО стало відновлення втрачених документів. У цій ситуації користувачі шукають попередню інформацію щодо відновлення документів на сайті «Інформаційний ресурс для громадян». Крім того, кремінські бібліотекарі допомагають зв’язатися з паспортним відділенням Кремінського району. 

Не менш важливим для переселенців стало питання працевлаштування. Для цього бібліотекарі створили список з корисними веб - ресурсами для пошуку роботи або розміщення резюме. При потребі здійснюється зв’язок з Кремінським районним центром зайнятості.

Гострою проблемою для вимушено переміщених осіб стало отримання соціальних допомог та пенсій. У цій ситуації багато громадян потребують допомоги в відкритті рахунків в банках, отримання довідок та копій документів для оформлення пенсій, соціальних виплат через електронну пошту. Найдоступнішим помічником у цій справі стає бібліотека. 

На сайті Кремінської централізованої бібліотечної системи та в соціальних мережах розміщено посилання на сайт Кремінської районної адміністрації та інформаційний ресурс з найнеобхіднішою інформацією для громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.
В пунктах доступу громадян до офіційної інформації кожен може переглянути «Дорожню карту як знайти роботу внутрішньо переміщеним особам», «Дорожню карту для людей, внутрішньо переміщених в межах країни для вирішення питань соціального захисту та забезпечення першочергових потреб» розроблених Кабінетом Міністрів України та Міністерством соціальної політики України. 
Але кожна людина, крім усього офіціозу та метушні з документами, бажає організувати своє дозвілля з користю, щоб відволікти свої думки від жострокої буденності та просто поспілкуватись з людьми, які потрапили в аналогічну життєву ситуацію. 
А бібліотека й тут стає в нагоді, зорганізувавши майстер-клас чи просто годину спілкування. Так кремінські бібліотекарі започаткували проведення години спілкування та адаптації «Ми єдина родина». А для любительок рукоділля у бібліотеці можна навчитися в'язати шкарпетки, відвідавши відповідний майстер-клас «Носки. От расчета до последней петельки».

Крім звичайно бібліотечної допомоги працівники бібліотек та небайдужі користувачі підтримали акцію милосердя «Допоможемо переселенцям!», організовану Кремінським районним центром соціальних служб для сім’ї та молоді в збиранні одягу, засобів особистої гігієни, посуду, іграшок, продуктів харчування.

Одним з прикладів успіху роботи бібліотеки з однією із сімей переселенців, стало обслуговування сімей Пікалових та Малахових. 

Пікалов Едуард, приїхав до Кремінної з міста Стаханів з сім’єю (дружина та доньки). Завітавши до Інформаційно-ресурсного центру Кремінської центральної районної бібліотеки та користуючись безкоштовним Інтернет ресурсами отримав необхідні довідки по електронній пошті та перевів пенсію на адресу тимчасового проживання у друзів у місті Кремінна. 

Донька Пікалова Дарья, учениця 9 класу ЗОШ № 2 в Інформаційно-ресурсному центрі знайшла електронні підручники, які скопіювала на планшет для навчання в школі та постійно спілкується в соціальних мережах з однолітками міста Стаханів. Дружина Пікалова Наталія, за фахом продавець, але на даний час доглядає за дитиною-інвалідом, оформила пенсію на адресу тимчасового проживання. 

На даний час бібліотечні працівники допомогли знайти житло для сім'ї, а Едуард Леонідович влаштувався на постійну роботу в Кремінську лікарню (в котельні). 

Ще одна сім’я – сім’я Малахової Оксани знайшла тимчасовий підробіток у Чорнобая Б.Л. - приватного підприємця, по догляду за господарством. Сім’я отримала розрахунок продуктами харчування. 

Крім того, у передвиборчий період, працівники бібліотеки організовували роз'яснювальні зустрічі «Зроби свій вибір, де б ти не був!» для користувачів - ВПО. 
На таких зустрічах громадяни мали змогу отримати інформацію щодо зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.
І саме головне люди, приїхавши із зони АТО, можуть в бібліотеці безкоштовно поспілкуватися з рідними та близькими, дізнатися про їх долю та розповісти про себе, а книги і читання допомагають їм хоч якось відволіктися від непростих буднів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...