четвер, 1 січня 2015 р.

Рука допомоги переселенцям у бібліотеці (гостьовий пост)

В продовження ініціативи "Автопрокат", що передбачає розміщення гостьових постів у нашому блозі, хочу сьогодні запропонувати вашій увазі ще одну історію із життя бібліотек у гарячій Луганській області. Думаю, нам варто пройнятися тим, що бібліотекарі цього регіону не залишаються осторонь від проблем вимушено переміщених осіб, будь-якими способами намагаються надавати їм не лише бібліотечну допомогу.

Отож, запрошую до прочитання!

Майже рік наша країна переживає складну соціально-політичну ситуацію. Десятки тисяч людей в Донецькій та Луганській областях покинули свої домівки і тимчасово перемістилися в інші регіони нашої держави. За офіційними даними під час АТО до міста Старобільськ, Луганська область прибуло з інших міст понад 2300 мешканців,а за неофіційними – їх ще більше. Є сім’ї, що втратили житло та своїх близьких.

Кожна родина - це окрема сумна історія, яка шукає підтримки та взаєморозуміння.

В умовах мінливої інформації, тих функцій, які традиційно виконувала бібліотека в суспільстві, вже недостатньо. Все більше зростає роль бібліотеки як провідника в світі інформації. 

Сьогодні, у час військової активності на частині Луганщини, бібліотекарі Старобільської централізованої системи проявляють свідому активність спрямовану на підтримку вимушено переселених осіб. Залучають до надання психологічної допомоги висококваліфікованих фахівців, практичних психологів, соціальних педагогів, психотерапевтів.

Для початку у бібліотеці надавалась інформаційна підтримка у вигляді буклетів, методичних розробок, проведення навчальних семінарів і семінарів з обміну досвідом з колегами.

Але для того, аби якісно та правльно надавати послуги для відповідної категорії користувачів, у жовтні 2014 року бібліотекарі Старобільської централізованої системи не тільки брали участь у тренінгу "Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо перемішеними особами (ВПО)". Тренінг проходив в Харківській ОУНБ.  Разом з тим бібліотекарям вдалося поділитися власним досвідом роботи по роботі з вимушеними переселенцями та почути про напрацювання колег. 

Незважаючи на ситуацію, що склалася, держава спільно з бібліотеками наразі робить все необхідне, щоб гарантувати виборче право кожній людині, навіть якщо вона вимушено покинула своє постійне місце проживання. 

Так перед виборами до Верховної Ради України, фахівці Старобільської центральної районної бібліотеки проводили роз'яснювальну роботу з переселенцями, а також із жителями Старобільська за темою "Послуги, пов’язані з виборами: зміна місця голосування без зміни виборчої адреси".
Також у  жовтні 2014 року бібліотекарі Старобільської централізованої системи організували тренінг за темою «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: роботі з внутрішньо переміщеними особами». Основною метою цього навчання було передати бібліотекарям знання та навички для надання консультаційних та інформаційних послуг переселенцям, а також виступити методичним і ресурсним центром для інших бібліотек з питань роботи з такою цільовою групою. 

Головним питанням було донесення інформації про бібліотечні послуги до тимчасово переміщенних осіб та запрошення їх до бібліотеки. 

На сьогоднішній день, біліотекарі центральної бібліотеки м. Старобільськ зібрали відомості про ресурси, організації та громадські ініціативи, які допомагають вимушеним переселенцям.

В читальному залі діє інформаційна зона «Рука допомоги - біженцям», де зібрані матеріали, буклети, що підкажуть як діяти в зоні АТО, розміщена дорожня карта для людей, внутрішньо переміщених в межах країни, візитки з координатами товариства Червоного Хреста і місцями видачі гуманітарної допомоги в Старобільську, інформація щодо державної підтримки пенсіонерів, сімей з дітьми, інвалідів (куди звертатись по допомогу і які документи мати). 
Крім звичайних бібліотечних послуг, разом з іншими установами і організаціями міста , бібліотекарі Старобільщини збирали кошти та харчі, таким чином надавали допомогу людям, які опинились в скрутній ситуації.

Бібліотекар Старобільської центральної районної бібліотеки Манець С.І. неодноразово чергував на автостанції, де зустрічав приїжджих та координував роботу з транзитним пунктом в м. Сватове. Ми вважаємо, що у такий час потрібно згуртовуватись і робити вчинки, які далеко не пов'язані з твоєю основною роботою.

Державні службовці установ м. Луганськ, які вимушено перевезені до нашого міста користуються такою послугою інтернет- центру як набір і друк тексту. Пенсіонери і молоді мами користуються в бібліотеках такою послугою як ксерокопіювання та сканування документів, щоб перевести свої пенсії і допомоги у зв’язку зі зміною місця проживання.

Щоб не залишатись осторонь від людей, які опинилися в скруті, через військовий конфлікт, бібліотекарі організували акцію «Поділися з ближнім». Цією акцією працівники бібліотеки намагалися залучити усіх небайдужих жителів міста. Кожен мав змогу принести речі, предмети домашнього побуту та товари першої необхідності. 

Так Шевченко Іван Сергійович та Коломієць Людмила Миколаївна подарували бібліотеці близько двохсот книжок, частину яких бібліотекарі в вересні передали до тимчасового помешкання переселенців на стадіон «Колос».


Люди заходять до бібліотек не тільки для того, що взяти почитати книжки, а й за добрим словом. Почути голос рідних через скайп – зв’язок чи надіслати товаришу електронного листа, або переглянути останні новини з рідних міст. Радіють, коли вдається хоч би здалеку побачити рідну домівку на світлинах чи відеокадрах.


Поряд з постійними користувачами бібліотеки тимчасово переміщенні особи відвідують різноманітні творчі пізнавальні акції. Адже у час психологічної та моральної виснаженості кожен хоче трішки відпочити і забутись у якійсь цікавій справі.

Так у бібліотеці великим попитом користуються майстер - класи від майстрині Орищенко Вікторії по виготовленню ляльок-мотанок - традиційних українських оберегів для людської душі і долі.


Далі буде...


Автор посту: Татьяна Ковалева, бібліотекар читального залу Старобільської РЦБ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...