пʼятницю, 2 вересня 2011 р.

Не суди книгу по її фільму

      На тому тижні, здається, зустріла цю фразу, яка, в принципі, підтверджує поширену (і небезпідставну) думку, що книга завжди краще знятого по ній фільму. У рідших випадках буває навпаки.

Для мене три книги, які одназначно перевершують свої екранізації:
  
1. "Парфумер"
2. "Лоліта"
3. "1984".


А у Вас які думки?


12 коментарів:

  1. Для мене книга "Гудзик" Ірен Роздобудько та "Мосты округа Мэдисон" Роберта Уоллера набагато сильніші за екранізацію цих творів.

    ВідповістиВидалити
  2. Тепер треба і почитати, і подивитися ці роботи. Обов'язково. А ще - з задоволенням чекатиму на рецензію! Дуже класно також, Тетяно, що ти обрала українську книгу. Хмм, мені тепер треба буде подумати, яка українська книга/фільм для мене в такому співвідношенні. Ну, напевно - "Роксолана" А там треба думати..

    ВідповістиВидалити
  3. Думаємо, ділимося враженнями. З твого дозволу - зроблю перепост у себе на блозі? Гарна тема...

    ВідповістиВидалити
  4. З величезним задоволенням. Це для мене велика приємність! Ще більше думок послухаємо. Дякую!!

    ВідповістиВидалити
  5. "Сліпота"
    "Можливість острова"
    ...не маю нічого проти Параджанова, але
    "Тіні забутих предків"

    ВідповістиВидалити
  6. Дуже цікавий вибір. "Сліпота" (?) ще не читала, але дуже заінтригувала. Це також різновид антиутопії? Тоді мені напевно сподобається.
    "Можливість острова" - подивилася рецензію, також виглядає дуже привабливо. Якось спало на думку, що чимало науково-фантастичних книг має у своїй назві слово "острів", згадалися Верн і Стругацькі, але це тільки моя думка.
    "Тіні забутих предків", який не геніальний фільм, але книга його перевершує.. Обов'язково додам ці книги до нашого списку "Читай - не зволікай".

    ВідповістиВидалити
  7. ...Це також різновид антиутопії?..

    Це швидше різновид песимістичного магічного реалізму з промінчиком надії=)

    ...чимало науково-фантастичних книг...

    Фантастики там мало.

    ...книга його перевершує...

    Навіть не так категорично, просто - бачив фільм іншим.

    ВідповістиВидалити
  8. Читав всі частини "Чужого" Алана Діна Фостера - ну спецефекти фільму книга, звичайно, не передасть, але книга цікавіша... ))))

    ВідповістиВидалити
  9. Добрий день! Я на цю тему завтра пост розміщу в своєму блозі, буде цікаво заходьте. На цю тему дискутувати можу годинами, але якщо коротко: книга набагато краща за будьяку екранізацію! Бібліотечна універсалка

    ВідповістиВидалити
  10. @pan.bibliotekar

    "різновид песимістичного магічного реалізму з промінчиком надії"
    звучить ще цікавіше і досить... життєво. Я в глибині душі любитель банальних хеппі-ендів, але буває різний настрій та й різні обставини. Отже, майже впевнена, що мені сподобається. І, зрештою, кажете, що промінчик все-таки є.

    А яке Ваше бачення фільму "Тіні забутих предків"? Інші актори чи сама атмосфера, яку створив режисер? Я тут вичитала (у Вікіпедії! :) , що у 2010 році Кустуріца назвав «Тіні забутих предків» кращою картиною в світі, знятої до цих пір.
    До речі, а Ви не хочете написати рецензію на ці або якісь інші твори/фільми?

    Джек-Стрибунець:

    Ого! Зізнаюся у своєму невігластві - навіть не знала, що "Чужий" знятий по книзі. Думала, що спеціально написали сценарій голлівудські митці або зняли на основі комп'ютерної гри. Стереотипи, стереотипи в нашому мисленні.. А чим же в даному випадку книга цікавіша? Напруженістю, атмосферою трилера?

    @Бібліотечна універсалка

    Тетянко, тоді Ваша думка співпадає з думкою Тетяни Ярошенко (Могилянська бібліотекарка), висловленою в обговоренні на сторінці у Фейсбук: "Tetiana Yaroshenko Всі книги кращі!!! Тоді бачення Книги лише Ваше, а не режисера-акторів-оператора..."
    Взагалі і в цілому я також цю думку поділяю. Буде дуже цікаво ознайомитися з Вашим постом, залюбки завітаю до Вас у гості :)

    ВідповістиВидалити
  11. Рецензії писати не хочу, не профі. А "мої бачення" це надто довго і невизначено=)

    ВідповістиВидалити
  12. Ну не знаю, мені здається, у Вас би вийшла гарна рецензія - гарний же був буктрейлер. І вона не обов'язково має бути довгою. Мені інколи подобається читати рецензії, наприклад, на bookmix.ru. Але, зізнаюся, сама також не писала :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...