суботу, 17 вересня 2011 р.

Бібліотечний форум по-львівськи

   Сьогодні повернулася з ІІ Львівського бібліотечного форуму "Партнерство для розвитку", що проводився в рамках Форуму видавців. Була у Львові один день, програма була дуже насиченою, тому "Фігаро" скакав як міг, а зараз кортить поділитися враженнями.

Що важливо для бібліотеки, шановні? Співпраця з громадою!

без адвокації бібліотекам зараз ну ніяк
Всі ідеї громади обов'язково записуйте, можна ще поставити скриньку для пропозицій
стенд Форуму в Львівській універсальній науковій бібліотеці

маленька площа Ринок у Львівській обласній бібліотеці для дітей
відкритий урок від братів Капранових "Як зацікавити дітей історією та літературою": шукайте підходи, підходи шукайте і, головне, розмовляйте мовою Вашої аудиторії. Про Бандеру, Мазепу та Т.Шевченка можна написати так, що читатимуть і за вуха не відірвеш.




От, пригадайте, наприклад, як Т.Шевченко дяка зв'язав і різками висік! Він був живою людиною, як і всі ми, але ж увійшов у історію не через цей випадок.
 

Ой, пригадали...
Майстер-клас "Зміни імідж своєї бібліотеки": головне не гроші, а вміння. Наприклад, приміщення можна прикрасити конкурсними фотороботами, плакатами і малюнками читачів.
якщо ж маєте корпоративний стиль, це просто ідеально

соціальні медіа: як добре все-таки інколи зустрічатися офлайн :)




6 коментарів:

  1. Цікаво. Як результат Бібфоруму, як я зрозуміла, "три источника - три составных..." : співпраця з громадою, адвокація і реклама бібліотеки, так? А що саме? (Ну, і про Мазепу для дітей - це була лірична пауза, чи щось концептуальне?

    ВідповістиВидалити
  2. Могилянська Бібліотекарка:
    Щодо трьох складових - так. Можна ще додати четвертий компонент - веб 2.0 та соціальні медіа. А про Мазепу все-таки правда, це також одна з книжок серії "Українська література 12 балів", яку підтримують Капранови і фонд Арсенія Яценюка. Також у тій серії Леся Україна і Я, Княгиня Ольга і Я, ну, і вже згадані Бандера та Мазепа. Суть у тому, щоб про кожного написати так, щоб зацікавити школярів.
    Щодо програми Бібліофоруму 16 серпня обов'язково напишу детальніше завтра!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую. Попередня інформація дуже інтригуюча. З нетерпінням чекатиму детальнішу. Було б добре згодом відеопрезантації закинути про співпрацю з громадою - щоб показувати працівникам.

    ВідповістиВидалити
  4. Отже, щодо з громадою та адвокасі, був гарний тренер - Андрій Залужний, м.Львів, має солідний тренерський досвід, з 2001.

    Було цікаво дізнатися про інструменти, які можна використовувати під час проведення обговорень для максимального залучення учасників обговорень:

    «Килим ідей»

    (Мета - провести аналіз причин виникнення проблеми та намітити напрямки індивідуальних дій щодо її вирішення. Виявити етапи визначення (зрозуміння) проблеми, пошук рішень, окреслення індивідуальних дій та оцінювання ідей.
    Матеріали - смужки паперу трьох кольорів, по 30-50 (залежно від кількості учасників) кожного кольору, наклейки двох кольорів (з розрахунку по 2 наклейки кожного кольору на учасника), клей-олівець та великі аркуші паперу (по одному на групу).
    Кожна група отримує великий аркуш паперу і 10 смужок паперу одного кольору. Учасники записують на смужках свої варіанти відповіді на запитання (на одній смужці – одна відповідь, не обов’язково усі смужки мають бути використані) і наклеюють їх на аркуш у вигляді «килима».

    «Дерево рішень» - Спонукати до зважування різних варіантів вирішення проблеми та прийняття рішень в неоднозначних ситуаціях

    Мозковий штурм -

    зацікавив Метод 635, у ньому замість словесного озвучення ідей їх записують на спеціальній картці. У такі сесії бере участь 6 осіб. Кожен отримує картку, на якій протягом 5 хв. записує три ідеї. Потім подає картку сусідові праворуч. Сусід не повинен повторювати ідеї, а розвивати і комбінувати ті, які вже є. Сесія закінчується тоді, коли кожен учасник запише свої ідеї на кожній картці. Виходить, що кожен висловлює 18 ідей. Сесія триває 30 хв. і в її результаті у нас є 108 ідей. Потім починається оціночна сесія, яка проходить так само, як в «класичному» мозковому штурмі.

    «Квітка лотоса»

    Метод було засновано в Японії. Його сутність полягає у вирішенні проблеми/пошуку спільного рішення за зразком квітки лотоса, коли кожна пелюстка ховає за собою інші пелюстки.

    Секцію "З досвіду проведення громадських зустрічей Миколаївського регіонального відділення УБА", на жаль, відвідала лише поверхнево, тому що ще мала логістичні завдання.

    Сподобалася секція про рекламу бібліотеки і майстер-клас з Веб 2.0 та блогінгу від Євгенії Кулик. Взагалі сподобалося.
    Щодо зйомки презентацій та майстер-класів на відео, Оксано,справді чудова ідея.

    ВідповістиВидалити
  5. Дякую. Вже є над чим і з чим працювати.Зараз саме готую плановий семінар для своїх.

    ВідповістиВидалити
  6. Оксана:
    А на яку тему? Також співпраця з громадою?

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...