понеділок, 20 лютого 2017 р.

Національні електронні бібліотеки Європи та Америки

Сьогодні в українському сегменті мережі Інтернет діє ряд онлайн-проектів електронних бібліотек, які завжди викликатимуть ряд дискусій у різних напрямах бібліотечної діяльності. Згадаймо декілька з них.

"Електронна бібліотека України: створення Центрів знань в університетах України" – інноваційний проект, що об’єднує бібліотеки вищих навчальних закладів, національні бібліотеки та інші організації України. Метою проекту є забезпечення доступу до світової наукової інформації, створення власних академічних ресурсів, а також інтеграція української науки та бібліотечної справи у світову наукову комунікацію.
Електронна бібліотека "Культура України" - найбільший український онлайн-ресурс мистецьких видань. Тут можна знайти відскановані праці з теорії та історії мистецтва. У вільному доступі книги з архітектури, скульптури, живопису, графіки, декоративно-ужиткового мистецтва, музики, танцю, театру, кіномистецтва, художньої фотографії тощо.
Веб-сайт "Історична Волинь" перша на території Україні регіональна електронна бібліотека, яка формується з 2007 року фахівцями бібліотек, архівів, музеїв Рівненської, Волинської, Житомирської, Хмельницької,Тернопільської областей, обласної бібліотеки ім. М. Горького м. Брест (Білорусь), Національної історичної бібліотеки України.
У світовій бібліотечній практиці можна відшукати аналогічні чи дещо схожі проекти національних електронних бібліотек, наприклад Цифрова публічна бібліотека Америки (Digital Public Library of America, DPLA) та Європейська бібліотека (The European Library).

Європа

Основа успіху - централізований підхід 

На відміну від Цифрової публічної бібліотеки Америки, The European Library (TEL) і Europeana - результат послідовного розвитку попередніх проектів, які пов'язали європейські бібліотеки в єдину цифрову мережу. Ще в 1997 році портал GABRIEL об'єднав бібліотечні каталоги основних національних бібліотек Європи і надав онлайн-доступ до їх метаданих. У 2005 році був запущений портал TheEuropeanLibrary.org, який в даний час являє собою пошукову машину по колекціях бібліотек майже 50 країн Ради Європи.

Він здійснює безкоштовний пошук як по метаданих (більш 200 млн записів), так і цифрових об'єктів (повнотекстових книг, журналів і аудіозаписів). В рамках проекту зроблені перші кроки до створення Європейського реєстру метаданих (European Metadata Registry) і створений план по майбутньої оцифрування в національних бібліотеках.

Взаємодія The European Library і Europeana
Задумана як скарбниця європейської культури, яка відкриє для публіки мільйони цифрових об'єктів від бібліотек, музеїв та архівів, Europeana була запущена в 2008 році. В даний момент вона існує як незалежний проект, проте тісно співпрацює з The European Library.

The European Library виступає як агрегатор цифрового контенту від національних бібліотек і щомісяця поставляє його в Europeana. У 2012 році The European Library був найбільшим провайдером для Europeana, які внесли 3,45 млн артефактів в її базу даних.

Масштаби доступу в Europeana
У європейських бібліотеках зберігаються 2,5 млрд книг, 10% з яких (близько 300 млн об'єктів) оцифровані: це не тільки книги, а й картини, фотографії, листи, відео- і аудіозаписи. І лише третя частина оцифрованого надбання доступна онлайн. Europeana, яка позиціонує себе як осередок європейської культурної спадщини, в даний момент представляє 12% оцифрованих артефактів (близько 30 млн об'єктів або 1% від усього європейської культурної спадщини).
Від порталу до платформи
Як Europeana, так і DPLA позиціонують себе не тільки як портали для пошуку літератури, але й як платформи, що пропонують розробникам інтерфейс (API) для створення власних програм і додатків. Ось як творці Europeana описують свої цілі: не тільки дати користувачам можливість «подивитися назад, на великі досягнення минулого», а й самостійно «створювати щось нове», черпати ідеї, використовувати артефакти як матеріал для створення нових об'єктів і ділитися ними в соціальних медіа.

США

Відсутність централізації
Якщо Європа досягла помітних успіхів в об'єднанні бібліотек ще десять років тому, коли бібліотеки країн-членів Ради Європи об'єдналися в єдину пошукову машину theeuropeanlibrary.org, то більшість американських культурних і наукових центрів довгий час фокусувалися на створенні власних цифрових колекцій і співпрацювали лише для організації тематичних проектів. Створення національної цифрової бібліотеки для США, з їх великими і розосередженими бібліотечними зібраннями, виявилася більшим викликом, ніж для європейських країн. 
Проект American Memory, над яким з 1990 року працювала Бібліотека Конгресу, формально носив назву «Національна електронна бібліотека», хоча і не був об'єднаний з більшістю публічних бібліотек США. 
 
У країні діяло безліч тематичних бібліотечних проектів - при відсутності централізованого управління ними. І лише в 2013 році електронні ресурси бібліотек, університетів, музеїв і архівів були об'єднані і стали доступними через єдиний портал - гігантську цифрову бібліотеку, яка (в планах) забезпечить онлайн-доступ до культурної спадщини всієї країни. 

Агрегатор контенту

Треба сказати, що Цифрова публічна бібліотека Америки не містить цифрові копії документів (на відміну від Europeana), а дає надані бібліотеками-учасницями метадані про їх ресурси. На момент відкриття сайту база даних DPLA налічувала 2,4 млн записів (в планах збільшити це число до 20 млн записів), кожна з яких перенаправляє користувача на сайт бібліотеки-провайдера, який містить відповідний цифровий документ. Портал Цифрової публічної бібліотеки Америки служить єдиною точкою доступу до мільйонів об'єктів, забезпечуючи пошук по всіх включених в DPLA електронних бібліотек.

Наввипередки з Google: правове питання
Розвиток американської публічної цифрової бібліотеки в значній мірі підштовхнув проект Google. Ще в 2004 році компанія почала проект з оцифрування Google Books, який з того моменту оцифрував 15 млн книг з американських бібліотек, а в планах - оцифровка всієї світової книжкової спадщини. 
 
Судовий процес у зв'язку з порушенням авторських прав (головним чином, щодо так званих orphan books, «сирітських книг», чиї автори і правовласники не можливо з легкістю встановити) тривав практично з моменту запуску проекту. Рішення про створення Цифрової публічної бібліотеки Америки було прийнято якраз після одного з програшів Google, який, здавалося, зруйнував плани цієї компанії зі створення найбільшої цифрової світової бібліотеки. Однак в 2013 році, через кілька місяців після запуску DPLA, Google все-таки отримав судовий дозвіл на оцифровку і публікацію онлайн мільйонів книг, які не тільки є суспільним надбанням, а й охороняються авторським правом.

Спільний пошук на DPLA і Europeana
Розробники DPLA багато в чому спиралися на досвід творців Europeana: максимальна сумісність - одне з ключових положень концепції. Угода про співпрацю цих бібліотек було підписано ще до запуску DPLA. Одночасний пошук по базах даних DPLA і Europeana здійснюється за допомогою плагіна WordPress, створеного сторонніми розробниками за допомогою інтерфейсу програмування додатків, який пропонує своїм користувачам DPLA.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...