середу, 18 січня 2017 р.

П'ять крутих фішок від американських бібліотек

У США, незважаючи на розвиток Інтернету, бібліотеки продовжують користуватися великою популярністю у населення. А все тому, що там бібліотеки крокують в ногу з часом. Що ж такого особливого вигадали американці, щоб залучити сюди спокушеного Інтернетом користувача? Цікаво дізнатись? Тоді запрошую на невелику екскурсію по публічним бібліотекам округу Санта Клари (Каліфорнія, США).

По-перше, у публічних бібліотеках США приємно просто знаходитись у них. І зовні американські бібліотеки виглядають дійсно дуже привабливо. У будівель красиві великі вікна, широкі розсувні двері, сонячні панелі на дахах. Навколо акуратні зелені газони з лавочками, пішохідні доріжки, зручні авто- і велопарковки.

Тепер давайте заглянемо всередину бібліотеки. Взагалі-то фотографувати відвідувачів у бібліотеках США, так само як і в інших подібних закладах, заборонено правилами. Але ж іноді хочеться порушити їх, правда? 

Всередині американських бібліотек світло, затишно і просторо. Комфортну температуру повітря підтримують сучасні системи клімат-контролю. Невеликі повітряні отвори знаходяться прямо в підлозі. Звідти, в залежності від погоди, "дують" або теплі, або прохолодні струмені повітря. Приміщення встелені м'яким ковроліном, навколо багато крісел, диванчиків, різноманітних пуфів. 
 
У бібліотеці також передбачені зони для роботи за письмовим столом. Це або невеликі "острівці" між книжковими стелажами або спеціальні звукоізольовані кімнати.


По-друге, у США вхід в публічні бібліотеки вільний для всіх бажаючих. Щоб користуватися послугами американських публічних бібліотек, реєструватися в них не обов'язково. Бібліотечні картки (і, відповідно, реєстрація) тут необхідні тільки для того, щоб брати книги (журнали, компакт-диски) додому.
До речі, реєстрація в цих бібліотеках безкоштовна. Досить повідомити працівникові реєстраційної стійки ваші ім'я, прізвище, дату народження, контактну інформацію та адресу. Він введе ці дані в базу і через пару хвилин вручить вам невелику пластикову картку зі штрих-кодом. З цього моменту ви можете вільно брати тутешні книги додому в необмеженій кількості (хоч по сто штук за один раз!). І тримати їх у себе протягом трьох тижнів.
Часто дія бібліотечної картки поширюється не на одну, а відразу на кілька публічних бібліотек. Наприклад, в описаній бібліотечній мережі Санта Клари їх вісім, плюс один кнігомобіль (пересувна бібліотека на колесах).

Якщо ви не збираєтеся брати книги додому, то сюди можна приходити просто, щоб відпочити, погортати газети або журнали, попрацювати за комп'ютером або скористатися безкоштовним Інтернетом. А якщо візьмете з собою ноутбук, то можете зайняти зручне крісло або диван і хоч цілий день дивитися бібліотечні компакт-диски з фільмами, слухати музику або аудіокниги.

До речі, остання послуга іноді приваблює сюди бездомних. Якщо вони не порушують правил і поводяться тихо, то на них ніхто не звертає уваги.
 

По-третє, процеси пошуку, видачі та прийому книг автоматизовані. В американських бібліотеках давно відмовилися від ведення паперових формулярів і картотек. Щоб відшукати необхідну книгу, досить підійти до найближчого пошуковому комп'ютера (вони встановлені практично у кожного книжкового стелажа) і набрати назву книги на клавіатурі.
Щоб взяти книгу додому, необхідний інший пристрій (на фото нижче). Це електронний бібліотекар. До кожної книги прикріплений спеціальний магнітний чіп з інформацією про назву, автора, рік видання і т.д. Ці електронні пристрої зчитують інформацію з чіпів і записують книги на баланс читачів (на персональні бібліотечні акаунти в Інтернеті).

 
Все, що від вас вимагається, це показати пристрою вашу бібліотечну картку зі штрих-кодом. Для цих цілей збоку знаходиться невеликий інфрачервоний сканер. Потім необхідно покласти вибрані книги на спеціальну підставку біля основи. (Книги можна класти по одній, а можна відразу кілька.) У цю ж мить на екрані пристрою з'явиться список обраної вами літератури.  

Підтвердивши цей список натисненням на відповідну кнопку, можете сміливо перекладати книги в сумку і нести їх додому.Щоб раптом ви не забули, які книжки взяли, електронний бібліотекар може надрукувати вам "чек" з повним переліком або відправити цю інформацію по електронній пошті.
Ще простіше налагоджений процес повернення книг. Автоматичні приймачі книжок знаходяться на зовні будівель. Необхідно підійти і не поспішаючи, по одній, просунути книги в спеціальне віконце з рухомою конвеєрною стрічкою. Там теж знаходяться зчитувальні пристрої. За частки секунди вони ідентифікують кожну з книг і спишуть їх з вашого балансу. Якщо бажаєте, автомат знову видасть вам "чек".Поруч знаходяться отвори для пожертвувань до фонду бібліотеки. Якщо хочете, можна покласти туди якусь книгу. 
По-четверте, в бібліотеках впроваджені каси самообслуговування. У публічних бібліотеках США читачі самі користуються принтерами та сканерами і самостійно сплачують за ці послуги. Техніка підключена до спеціальних автоматів (на фото нижче). Досить вибрати на моніторі пристрою необхідну послугу. Це може бути друк документа, сканування, оплата штрафу за прострочену книгу і т.д.
Платити потрібно тут же. У автомата є монето- і купюроприймачі, а також POS-термінал для прийому банківських платіжних карток.
 
По-п'яте, при публічних бібліотеках функціонує безліч безкоштовних секцій і клубів за ітересами. До послуг дорослих - літературні клуби, класи з вивчення англійської мови, уроки комп'ютерної грамотності, а також заняття зумбою, йогою, медитацією, уроки малювання і в'язання. Для дітей - публічні читання нових книг, шахові турніри, лялькові вистави, різні майстер-класи, а також музичні та танцювальні заняття. Є навіть дні безкоштовного ремонту велосипедів.

В одній з бібліотек округу Санта Клари на стіні металевими літерами виведено красиву цитату. Це слова відомого аргентинського прозаїка, поета і публіциста Хорхе Луїса Борхеса: "Я завжди уявляв, що Рай буде чимось на зразок бібліотеки".

Що ж ... Особисто мені додати до цього більше нічого.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...