пʼятницю, 20 травня 2016 р.

В Баку відкрилась бібліотека майбутнього

"Коли ви в останній раз були в бібліотеці?" - не раз запитують пересічного жителя при різних опитуваннях.

У наші дні, в епоху інформаційних технологій похід в бібліотеку здається декому досить дивним. Ще б пак, адже все необхідне сьогодні можна без проблем знайти в Інтернеті. А якщо у всесвітній павутині її немає, то звідки ж їй взятися в бібліотеці? Так міркує більшість, згадуючи старі добрі бібліотеки, які працюють за радянським принципом. Порожні зали старих бібліотек привабливі сьогодні хіба що для ентузіастів, які шукають цінну інформацію, яку поки що не встигли оцифрувати.

Для сучасного покоління слово «бібліотека» досить часто асоціюється з електронним архівом творів, які можна скачати на власний кишеньковий гаджет.

Саме тому, дізнавшись про відкриття у 2014 році Центральної Бібліотеки та Центру Інформаційних Ресурсів Національної Академії Наук Азербайджану (НАНА), згоряючи від цікавості кореспонденти азербайджанського ресурсу 1news.az вирушили туди, щоб дізнатися, як же виглядає бібліотека майбутнього. Чим скористались ми для написання матеріалу для "Бібліотечного автобану".


Незважаючи на офіційну здачу будинку в експлуатацію, для звичайних відвідувачів Центральна бібліотека ще закрита і діє лише Центр Інформаційних ресурсів НАНА. Але при потребі директор цього центру Лейла Іманова люб'язно проведе екскурсію по новій, сучасній і дивовижно технологічній бібліотеці.

Вже на підході до нової будівлі стає зрозуміло, що на нас чекає цікава екскурсія - сучасний дизайн нової світлої, здебільшого заскленої будівлі не викликав асоціацій зі звичними нам бібліотеками.


З новітніми технологіями можна зіткнутися відразу ж. При вході на вас чекатиме інформаційний кіоск (до речі, з виходом в Інтернет), на моніторі якого висвічується інформація про бібліотеку та центру, про історію його створення, про послуги, що надаються, про різні формати наданої інформації, путівник по поверхах і т.д.

Тут же, поклавши в спеціальне відділення документ, що засвідчує особу, та сфотографувавшись на спеціально встановлену для цього камеру, відвідувач отримує читацький квиток (на 1 рік). До речі, перша читацька картка Центральної бібліотеки НАНА була вручена Президенту Азербайджану Ільхаму Алієву.


Ці ж послуги надаються читачам, які відвідують центр на інвалідному візку, з допомогою ще одного інформаційного кіоску і камери, встановлених трохи віддалік. Пандуси, інформаційні кіоски, спеціальна камера, читальний зал для слабозорох людей роблять доступними будівлю і бібліотеку для людей з інвалідністю та наближають його до європейських стандартів.

Автоматична система реєстрації, включаючи інформаційні кіоски, читацький квиток, спеціальні чіпи, прикріплені до книг, а також автоматична читацька система реєстрації отримання та здачі книг, формують читацьку дисципліну, самоконтроль і навички самообслуговування, одночасно допомагаючи системі управління бібліотекою аналізувати міграцію читачів і показники по пошуку інформації та книжок для побудови в майбутньому роботи бібліотеки з орієнтацією на потреби читачів. Система працює в режимі RFID - ідентифікації в радіочастотному спектрі електромагнітного випромінювання, Цьому служить організація всього простору і ресурсів бібліотеки.


Далі зупиняємося перед великим монітором, що складається з 9 комірок. Кожна з комірок отримує і демонструє інформацію з різних департаментів бібліотеки - служби читацьких залів, департаменту розробки і впровадження інформаційних технологій, департаменту зв'язків з громадськістю, міжнародного відділу і т.д.

Нова будівля Центральної Бібліотеки має 6 поверхів. Один з них - підземний. Тут знаходиться книгосховище, розраховане на 3,5 мільйона книг. Ще 500 тис. різних видань будуть зберігатися нагорі у відкритих книжкових фондах - в 14 читальних залах.



Далі проходимо в «Зал академіків». Цей зал розрахований на 50 місць. Все тут влаштовано для максимальної зручності відвідувачів. І дійсно, великий світлий зал, м'які шкіряні крісла, великі столи з ноутбуками, ніби закликають присісти, взяти з полиці якусь цікаву книгу і зануритись в неї з головою.


Частина книг на полицях вже розставлені. Решта продовжують сортувати усміхнені співробітники бібліотеки. Робота цих людей непомітна, але вона неоціненна. Не повірите, в ніч перед відкриттям весь колектив розійшовся лише о 4 годині ранку. Розкладали по полицях великий потік тільки що отриманих книг.



Незважаючи на те, що книг тут поки що мало, вони привертають увагу. Тут і Азербайджанська національна енциклопедія, і Коран на різних мовах і в різних виданнях, серія світової та азербайджанської класичної і сучасної літератури на азербайджанською мовою, виданої на підставі розпоряджень президента Азербайджанської Республіки за десятирічний період з 2004 - 2014 років на латинській графіці, 36 томів, присвячених образотворчому мистецтву Азербайджану, серія «Музеї світу», серія «Лауреати Нобелівської премії», книги, присвячені архітектурі Баку, Абшерона, Азербайджану, видані в 2013-му році на трьох мовах, рідкісна серія «Класики науки" 1955-го і 1995 го років, два повних зборів енциклопедичних словників Брокгауза і Ефрона (енциклопедія, видана в Російській імперії в 1890-1907 роках), Серія «Узеир Гаджибеков» з повним клавіром і партитурами і багато іншого.


Представлені ​​тут колекції подаровані бібліотеці відомими людьми, які побажали зробити бібліотеку гідної її творців і майбутніх читачів.



У просторих і світлих коридорах висять роботи молодих талановитих азербайджанських художників і плакати Ельміри Шахтахтінскій із серії «Азербайджан - країна древньої культури».



У бібліотеці встановлено близько 300 комп'ютерів для читачів і персоналу. Всі вони підключені до загальної системи за допомогою сервера, що дає вихід до ресурсів провідних бібліотек світу.

На кожному поверсі перед кожним читальним залом є реєстраційна стійка, де можна поставити питання, отримати або повернути книгу. Крім того, вся необхідна інформація буде доступна віртуально і нею можуть скористатися також іноземні громадяни.


Як вже було згадано, в новій бібліотеці 14 читальних залів. Одночасно тут можуть бути присутніми більше 1 тис. користувачів. У бібліотеці функціонують спеціалізована вчена зала, кімната обговорень і багато інших приміщень.

Крім читальних залів, тут є місткі і чудово обладнані зали для великомасштабних конференцій і виставок.

Тут можуть збиратися люди з різними інтересами (науковими чи творчими), обмінюватися знаннями, влаштовувати різні презентації, лекції та доповіді. Для них створена можливість швидкісного інтерактивного обговорення різного роду матеріалів, починаючи від текстових експертних документів і закінчуючи дизайнерськими розробками - комп'ютерне обладнання дозволяє внесення поправок в обговорюваний документ одночасно з 20-ти планшетів.

Також у бібліотеці є спеціальний читальний зал для людей з обмеженим зором. Тут вони за бажанням можуть скористатися як аудіолітературою (диски для прослуховування), так і літературою, надрукованою шрифтом Брайля (рельєфно-крапковий тактильний шрифт, призначений для письма і читання незрячими людьми).

Стратегічно важливим вихідним продуктом Центральної Бібліотеки Нана і Центру інформаційних ресурсів буде грандіозний проект - «Національна цифрова пам'ять».

Необхідність цього проекту продиктована тим, що в період, коли проти Азербайджану ведеться щоденна інформаційна війна, коли історія перекручується, культура присвоюється, а територія і природа стираються з карти світу, настав час зібрати воєдино всю інформацію про стародавню культуру, історію, науку, землі і природу Азербайджану, про інтелектуальний внесок країни в розвиток людства, систематизувати і оцифрувати цю інформацію, і зробити її доступною для інтернет-користувачів і дослідників, як за кордоном, так і в Азербайджані. Інформація буде збиратися системно, починаючи з інститутів і установ НАНА, законодавчих і виконавчих структур, вищих навчальних закладів, державних фондів, архівів, музеїв та бібліотек, медіа структур і закінчуючи приватними галереями, архівами, колекціями в Азербайджані і за кордоном.


Це буде величезний архів, що включає в себе рукописи, фотографії, картини, книги, веб-сторінки, фільми, карти - в загальному, всю інформацію про Азербайджан і людей, що творять для цієї країни. Буде показано, ким, якою організацією або установою і якого числа була надана кожна інформація окремо. Дана база допоможе зберегти найцінніші матеріали з історії та культури країни і найцінніший дослідницький матеріал для наступних поколінь.

Національна Цифрова Пам'ять буде мати постійно оновлювану резервну копію на віддаленому сервері, яка буде під пильною охороною. До цього проекту, так само, як і до багатьох інших проектів бібліотеки, будуть залучені читачі - волонтери.

Не тільки матеріали для Національної Цифровий Пам'яті, але також весь бібліотечний контент буде оцифрований і доступний також і на електронних носіях. З цією метою в окремому приміщенні встановлено кілька видів найсучасніших сканерів, здатних розпізнавати навіть важкорозпізнавані тексти.

Пройшовшись по всіх поверхах, варто спуститися на підвальний поверх - тут буде розташоване книгосховище. Тут також знаходяться фонди географічних карт, креслень, науково-технічної документації та багато чого іншого. І, зрозуміло, стелажі для книг.


Тут встановлена незаймиста підлога. Також діє система автоматичного пожежогасіння зі фторованим вуглекислим газом, безпечна для здоров'я співробітників, і, звичайно, книг. Зроблено все на випадок пожежі, щоб вдалося зберегти архів.

Також тут діє система зволоження повітря, підтримка необхідної температури - невід'ємні компоненти особливого режиму для зберігання книг.

Бібліотека майбутнього, звичайно ж, вражає. Азербайджанському читачеві зроблений неймовірний подарунок. Тепер наступний крок - за читачем.

Нова Центральна бібліотека Нана була побудована відповідно до Розпорядження Президента Ільхама Алієва від 29 квітня 2011 року. У листопаді того ж року глава держави заклав фундамент нової будівлі.


Джерело: http://www.1news.az/authors/editorial/20140513024304203.html 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...