вівторок, 15 березня 2016 р.

Публічні бібліотеки Рівненщини назустріч людям старшого віку

16 лютого у рамках Секції УБА «Бібліотечні послуги людям з обмеженими фізичними можливостями» за ініціативи Рівненського обласного відділення УБА в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці (ОУНБ) відбувся регіональний круглий стіл «Обслуговування людей старшого покоління у публічних бібліотеках». Вперше в Україні бібліотечна громадськість обговорила гостре питання стрімкого збільшення кількості людей старшого віку та готовності бібліотек працювати з такою категорією клієнтів.

Зріс вік людини, що свідчить про нову якість життя. У той же час змінилося ставлення до процесу старіння. Старше покоління має значний життєвий досвід та не бажає бути відстороненим від суспільного життя. Тому не дивно, що ці люди є активними користувачами публічних бібліотек Рівненщини, а бібліотеки вже мають певний досвід їх обслуговування та залучення до бібліотечного життя. Що саме бібліотечні фахівці пропонують старшому поколінню сьогодні, з ким співпрацюють та з якими проблемами стикаються – такі питання були обговорені на круглому столі.

До участі в круглому столі були запрошені спеціалісти публічних бібліотек області, представники державних та громадських організацій – всього більше 50 чоловік.

Учасникам заходу була запропонована ключова доповідь «Публічна бібліотека – територія «другого дому» для людей похилого віку» від Валентини Ярощук, директора Рівненської ОУНБ, голови Президії Рівненського обласного відділення УБА. У доповіді були наведені цифри на підтвердження того, що ми живемо у «століття літніх»; вказано на роль бібліотек у соціалізації людей старшого віку, залученні їх до культурних активностей та комунікації; коротко висвітлено досвід бібліотек Європи та США по обслуговуванню людей старшого віку.

Виступи учасників круглого столу зосередилися на головних напрямах діяльності обласної, центральних районних, міських, сільських бібліотек Рівненщини для старших людей – освітні заходи, самореалізація літніх людей, організація інтелектуального дозвілля.
За останні 5 років однією з найпопулярніших послуг обласної та низки районних бібліотек є курси комп’ютерної грамотності для тих, «кому за…». В Рівненській ОУНБ, наприклад, такі курси для однієї групи з 10 чоловік тривають 2 місяці. Навчання «паралельно» проводять 3 тренери-бібліотекарі. Серед тем, які вивчаються: будова комп’ютера, особливості планшетного ПК, прикладні програми, пошук в інтернеті, Skype, електронна скринька, робота в соціальних мережах, електронні послуги тощо. Здолбунівська районна центральна бібліотека (ЦРБ) є учасником районного проекту «Університет третього віку», на її базі діють 2 факультети – літературно-краєзнавчий та комунікаційних й інформаційних технологій. Комп’ютерні курси діють й у Володимирецькій ЦРБ, «випускниця» яких змогла самостійно упорядкувати та змакетувати книгу власних поезій, зв’язалася електронною поштою з одним з українських видавництв та домовилася про видання книги. В районних та сільських бібліотеках області також практикується індивідуальне навчання.

Найбільш насиченим був блок виступів, присвячений організації дозвілля для старших людей. При публічних бібліотеках організовуються клуби (наприклад, «Надвечір’я» в Радивилівській ЦРБ, «Деражнянка» в Деражнянській публічно-шкільній бібліотеці (ПШБ) Костопільського району, інші); старшому поколінню пропонуються тематичні вечори, зустрічі з цікавими людьми, презентації книг, театралізовані заходи, майстер-класи, екскурсії тощо. Нерідко бібліотека виступає майданчиком для творчої самореалізації старшої людини. Наприклад, у Млинівській, Рокитнівській ЦРБ, Кузнецовській міській публічній бібліотеці організовуються творчі виставки або виставки-хобі. Рокитнівська ЦРБ на сайті «Рокитнівщина краєзнавча» публікує інформацію про літераторів, аматорів мистецтва, в т.ч. про тих, хто вже «у віці».
Бібліотекарами вітається та підтримується волонтерство старших людей. Наприклад, Витчівська ПШБ Зарічненського району залучає їх до виступів на заходах. Бібліотеки є центрами волонтерського руху в районах на допомогу АТО, в т.ч. по плетінню захисних костюмів, збору кришечок від пластикових пляшок тощо. У Гощанській ЦРБ ведеться картотека «Служба взаємовиручки», де збираються відомості про ліки, якими можуть поділитися користувачі бібліотеки.

Практикуються бібліотерапевтичні заходи та арт-терапія для старших відвідувачів, організовуються вечори релаксації та зустрічі з психологом.

Бібліотеки області завжди потужно працювали й продовжують працювати над збереженням історичної та культурної спадщини краю. В цьому напрямі увага до людей старшого віку є неоціненою, оскільки вони є носіями історичної пам’яті. Наприклад, Сварицевицька публічно-шкільна бібліотека Дубровицького району працює над проектом «Сварицевичі ХХ століття», в рамках якого створюються відеоролики спогадів та свідчень старожилів села. Ще один цікавий проект під назвою «Від роду до роду» реалізує публічно-шкільна бібліотека с. Бронне Березнівського району. У бібліотеці збираються та оцифровуються матеріали про родини села, розпочато створення «родинних дерев». Володимирецька ЦРБ під час проведення літніх заходів за межами бібліотеки організувала виставку світлин з родинних альбомів «Фотографія тобі розкаже».

Для літніх людей, які мають проблеми зі здоров’ям або інвалідність, бібліотеки організовують книгоношення додому або в терапевтичні, реабілітаційні центри, в т.ч. за допомоги волонтерів.

Серед проблемних питань бібліотечного обслуговування людей старшого віку були згадані – формування фондів (необхідність придбання книг з більшим шрифтом, аудіоресурсів, видань, тематично цікавих цій категорії читачів) та залучення волонтерів.

На заході були присутні: голова постійної комісії з питань гуманітарної політики обласної ради, представники місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, обласного центру фізичного центру здоров’я населення «Спорт для всіх», Державної податкової інспекції, регіонального відділення Всеукраїнської асоціації пенсіонерів, Головного управління Пенсійного фонду України в області та ін., які підтримали ініціативність бібліотек та висловили ідеї для співпраці. Зокрема представники місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли про спільні з обласною бібліотекою вебінари «Твоє право». Центр «Спорт для всіх» високо оцінив діяльність публічних бібліотек області та запропонував їм долучитися до Всесвітнього дня пішої ходи.

За результатами круглого столу та з метою підвищення соціальної активності людей старшого віку бути прийняті Рекомендації, орієнтовані на бібліотеки області та України, органи влади, громадські організації.

Секція УБА «Бібліотечні послуги людям з обмеженими фізичними можливостями» та Рівненське обласне відділення УБА виступили з ініціативою провести аналогічні круглі столи в інших областях України.

З матеріалами круглого столу можна познайомитися на сайті Рівненської ОУНБ.

Олександра Промська,
член Президії РОВ УБА,
заступник директор Рівненської ОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...