суботу, 20 лютого 2016 р.

Бібліотека Нью-Йорку в Instagram

У публічній бібліотеці Нью-Йорка один з найпопулярніших пабліків в Instagram, в якому завжди йдуть дуже жваві бесіди і обговорення. Редактор аккаунта поділився своїм досвідом з американським порталом TechRepublic. На його думку, формула успіху - унікальні матеріали бібліотеки, цікаві хештеги і щира захопленість книгами.
Дуже пощастило тим жителям Нью-Йорка, які мають можливість проходити повз будівлю Нью-Йоркської бібліотеки по дорогу на роботу і назад. Велика і елегантна будівля, побудована в 1911 році, прикрашена коринфськими колонами і статуями левів. Це візитівка бібліотеки.
Про Інтернет - це вже інша історія. На яскравий, жвавий аккаунт бібліотеки Нью-Йорку в мережі Instagram підписані 80 тис. людей. Для тих, хто не має можливості регулярно заходити в бібліотеку, це найкраще місце, щоб отримати щоденну порцію натхнення і позитиву від цієї історичної установи.

Чад Фелікс веде аккаунт бібліотеки Нью-Йорку в Instagram більше трьох місяців. До цього він кілька років пропрацював в книжкових магазинах, де зрозумів, наскільки важливо висловлювати вдумливість і свою захопленість книгами, - магазину це допомагає підвищувати продажі, а бібліотеці - залучати читачів до користування безкоштовними послугами, які вона пропонує.

«Люди реагують позитивно, коли ви не просто заповнюєте стрічку новин, а проявляєте себе одночасно цікавим і глибоко замисленим співрозмовником. Можливо, це звучить сентиментально, але саме тоді, коли ви самі захоплені і зацікавлені в тому, що робите, підписники прагнутимуть відповідати вам і приєднуються до спілкування».

Читаючи коментарі в акаунті бібліотеки Нью-Йорку в Instagram, починаєш розуміти, що тут відбувається - це приємний «куточок» в Інтернеті, де можна із задоволенням поговорити про книжки. Одна з причин, завдяки якій бібліотеці Нью-Йорку вдається так вдало використовувати свій потенціал, - вона пропонує читачам унікальні матеріали.

Наприклад, під час перестановки в одному з ящиків письмового столу були знайдені картки з питаннями 1950-х років. Це питання, які читачі адресували бібліотекарям. Багато з них - прототипи тих дивакуватих питань, які ми задаємо сьогодні пошуковим машинам, але сформульовані в кілька пишномовному стилі минулих десятиліть. «Хто є природним ворогом качки?» Або «Що означає, якщо сниться, ніби за тобою женеться слон?»

Щопонеділка бібліотека публікує у своєму акаунті чергову фотографію такої картки з питанням, супроводжуючи її хештегом #letmelibrarianthatforyou («дозвольте вам відповісти»). «Вони виглядають дивовижно і незвичайно», - каже вже Чад Фелікс. Пости цієї серії дуже популярні.
«Думаю, вони так подобаються людям, тому що картки старі й красиві, схожі на рукописні документи. Ми фотографуємо їх - і вони виглядають чудово, ніби стильні кадри з фільму Уеса Андерсона».

Регулярність, з якою публікують фотографії цих карток, - частина бібліотечної стратегії. Є серії, які публікуються щодня.

По п'ятницях підписників очікує #bookfacefriday («обличчям до книги в п'ятницю»). Під цим хештегом бібліотека публікує зображення людей, які тримають книгу перед своїм обличчям. В основі серії #bibliofurtues («бібліомайбутнє» - старовинна традиція печива з передбаченнями. Колега Чаду Фелікса пише жартівливі прогнози на зразок таких «Книга штормом увірветься в твоє життя» і за допомогою програми Photoshop перетворює їх в зображення печива з передбаченнями. Хештег #shoppingsunday («недільний шопінг») висвітлює, що відбувається в магазині бібліотеки. Хештег #captionthis («підпишіть це») знову використовує бібліотечні ресурси: підписники повинні увійти в електронну бібліотеку, знайти там цікаві й незвичайні фотографії і придумати до них підпис. 
Також, за словами Чаду Фелікса, щоранку вони опитують 92 бібліотеки-філії бібліотечної мережі щодо того, що могло б бути опубліковано у стрічці новин їхнього акаунту. Так що, коли підписники бачать #bookfacefriday або будь-який інший популярний хештег, зовсім не обов'язково, що це прийшло з головної філії.

Одна з ініціатив, яка зіграла важливу роль в краудсорсінзі, пройшла під хештегом #ireadeverywhere («я читаю скрізь»), що пов'язано з облаштуванням бібліотеки для читання на відкритому повітрі. Вона надихнула підписників, в тому числі і знаменитостей, фотографувати себе під час читання і публікувати свої фото під цим хештегом.

Незважаючи на те, що бібліотека Нью-Йорку постійно використовує впізнавані і повторювані хештеги, спостереження за іншими бібліотеками-філіями та підписниками не дозволяє їй занадто прив'язуватися до рутини. «Вам не слід бути занадто жорстким, інакше ви почнете втрачати індивідуальність», - каже Фелікс.

Головне, до чого все ведеться - знайти спосіб персонально спілкуватися з тисячами людей, надаючи їм інформацію, на якувони чекають, і знайти спосіб підтримувати їх інтерес, щоб вони продовжували перевіряти новинну стрічку.

Одна з улюблених акцій Чада Фелікса, яка істотно підвищила залучення аудиторії, була серія фотографій під хештегом #recoveringtheclassics («відроджуючи класику»), де підписники отримали можливість вибирати обкладинки для електронних книг, які готувалися до випуску. Щодня вони вибирали з 10 або 12 книг, і люди поверталися, щоб проголосувати знову.

Також бібліотека змогла перенести цікавість, яку читачі проявляють в реальному житті, в онлайн-простір. У залі для читання на відкритому повітрі є дошка рекомендацій, де відвідувачі залишають свої пости про книгах, які вони читають. «Вона дуже фотогенічна, - Каже Фелікс. - Вона витримана в приємних кольорах і завжди сповнена читацьких відгуків, тому я намагаюся раз в тиждень піти туди і сфотографувати».

Так він і робить, озброївшись камерою свого телефону. І навіть якщо найближчим часом вам не вдасться заглянути в бібліотеку, ви завжди можете бути в курсі, що читають інші. «Люди схильні прив'язуватися до книг. Коли їм подобається книга, вони кажуть, що закохалися в неї». 

Джерело: TechRepublic
 













Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...