четвер, 25 червня 2015 р.

Подорож по альтернативній бібліотеці

25-29 травня 2015 року відбувся черговий раунд професійних навчальних поїздок для переможців конкурсу, проведеного на початку року програмою «Бібліоміст». У складі групи з 20 працівників публічних бібліотек України мені пощастило відвідати гостинну Львівщину, аби протягом п’яти днів опрацювати програму «Альтернативна бібліотека». 

П’ять днів, сповнених професійного спілкування, творчого неспокою й незабутніх вражень важко вмістити в рамки однієї розповіді, тож пропоную читачам блогу «Бібліотечний автобан» зійти на першій станції насиченого подіями маршруту, аби познайомитись з яскравими історіями проектних інновацій Львівської ЦБС для дорослих.

В наступних публікаціях окрему увагу буде приділено успіхам дитячих бібліотек у створенні привабливого простору для дітей та підлітків, інноваційним змінам публічних бібліотек регіону. Тож запрошую слідкувати за оновленнями новин на сайті ОННБ ім. М.Горького та на сторінці бібліотеки у Фейсбук.

В рамках насиченої програми, головним координатором якої була ЦБС для дорослих м. Львова, відбулося знайомство з досвідом роботи сяючих перлин у бібліотечному намисті Львівщини - ЦБС для дорослих м. Львова та ЦМБ ім. Лесі Українки, Львівської міської ЦБС для дітей, Львівської обласної бібліотеки для дітей, Львівської ОУНБ та бібліотек зони її методичного впливу, в т.ч. бібліотеками Жовківської та Кам’янка-Бузької РЦБС. 

Перший же день візиту відзначився яскравим знайомством із натхненним керівником управління культури Львівської міської ради Іриною Магдиш, впевненість якої у великому потенціалі спільної роботи влади і публічних бібліотек у генеруванні і розвитку потужних культурних цінностей знайшла гарячий відгук як серед гостей, так і серед хазяїв візиту.
Пані Ірина по праву вважається бібліотечної берегинею Львівських книгозбірень, адже своєю величезною вірою у спільний успіх зуміла згуртувати команду однодумців, надихнути енергією низку бібліотечних проектів. Дійсно, сьогодні такі локації як Перша львівська медіатека, Мультицентр «Флешк@», Урбан-бібліотека розширюють рамки традиційної книгозбірні завдяки потужній синергії проектних, кадрових, технологічних інновацій та стали площадкою розвитку громадянського суспільства. 
Директор Львівської ЦБС для дорослих Любов Цяпало ділилася надихаючими історіями проектних інновацій, що розширюють рамки традиційної книгозбірні.

Однією з яскравих історій успіху по праву вважаться розбудова Першої львівської медіатеки. Проект громадського центру нового типу народжувався упродовж 2013-2014 років у вирії ідей та завдяки співпраці великої кількості партнерів бібліотеки, в т.ч. програми «Бібліоміст», за підтримки місцевої влади й за активної участі самих львів’ян. 

Сьогодні медіатека працює в повну силу і пропонує безліч активностей для своїх користувачів у зручний для них час. З 11:00 до 21:00 у будні та з 11:00 до 19:00 у неділю тут можна скористатися сучасними комп'ютерами, доступом в Інтернет та документами на цифрових носіях в просторому «Медіахолі», пограти в розвиваючі настільні ігри у зоні «ГраVita», відвідати кінозал, провести презентацію, зустріч, виставку, перформанс тощо – а бібліотекарі допоможуть реалізувати найсміливіший задум.
Натхнення й оптимізм викликає проект «Урбан бібліотека», що народився у лютому 2015 року. Для роботи над проектом простору, який сам себе творить й гуртує громаду навколо найкращих урбаністичних проектів, об’єдналися відразу кілька структур: Львівська міська рада, бібліотекарі, Інститут міста та організація UrbanIdeas. Філія №8 Львівської ЦБС для дорослих, розташована за кілька хвилин пішої ходи від Львівського національного університету ім. І. Франка та «Львівської політехніки», стала вдалим об’єктом для втілення мрій про сучасну платформу розвитку міста. Команда з дев’яти активістів щодня збиралася у бібліотеці і влаштовувала «мозкові штурми», підготувала не лише візуалізацію ідей, але і кошторис проекту. 

Простір, в якому вирують ідеї і енергія, єднає громаду. Ще до початку ремонтних робіт до проекту прикута увага львів'ян – стіни бібліотеки прикрашено візуалізацією майбутніх перевтілень, обладнана яскрава локація для «селфі з Шевченком», оновлюється фонд літератури з архітектури, волонтери створюють меблі власноруч. 

Під час зустрічі бібліотекарів презентовано логотип URBAN бібліотеки, створений Мар'яном Івасиком та дизайнерами бюро ХОЧУ РАЮ. «Якщо хтось хоче підтримати проект у будь-який спосіб, пофарбувати стіни, запропонувати ідею, пожертвувати гроші, том може звертатися на нашу сторінку у Фейсбук або приходити сюди в гості», - резюмує Анастасія Нечипоренко, куратор «Урбан бібліотеки».
На справжній марафон ідей перетворилася презентація нових практик інших філій Львівської ЦБС для дорослих. Вивчення екзотичних іноземних мов, програми інклюзивного дозвілля й «василетерапія» із морською свинкою, школа журналістики й відкриті лекції, програми краєзнавчих екскурсій «Мандруємо Львовом» зі слоганом «візьми друга, сусіда – гайда з нами!», «Вечірній тайм-аут» («Кіно на газоні»), організація доброчинних ярмарків, робота садово-городнього клубу «Аматор»…Кожна з оновлених бібліотек є справжньою окрасою культурної мапи Львова, яка з кожним роком своє все барвистішою. 

ЦБС для дорослих м. Львова співпрацює з понад 200 громадськими, просвітницькими, соціальними організаціями-партнерами, коло яких постійно розширюється. Гасло її працівників "Кожному читачеві – його книгу, кожній книзі – її читача" сьогодні звучить у новому контексті, адже міські публічні бібліотеки Львова стали популярними локаціями громадського простору, де відбуваються захоплюючі події. 
Книгофести, тижні нової книги, посиденьки для немолоденьких, проекти з промоції читання «Галицька літературна осінь», «Читаємо Шевченка разом», активне клубне життя, програми «Мистецький вектор, «Канікули в бібліотеці», «Фестиваль сусідів на Підзамче», громадські слухання «Рідному місту – сучасні бібліотеки», звіти перед громадою, акції на підтримку захисників України та вимушених переселенців, програми патріотичного виховання – в бібліотеках Львова вирує життя. 
Привабливі і сучасні, вони знаходять вдалий баланс між традиційними і новими формами обслуговування, а їхні користувачі мають можливість не лише отримувати потрібну інформацію, але й реалізувати свої громадські ініціативи, цікаво та змістовно проводити свій вільний час в оновленому, сучасному бібліотечному просторі. 
Переконана, що завдяки проекту професійних навчальних поїздок від програми «Бібліоміст» та висококонцентрованій атмосфері плідного професійного спілкування, створеній львівськими колегами, кожен з учасників поїздки повернувся до роботи з новими ідеями та енергією до їх втілення. 

Ірина Бірюкова, 
заступник генерального директора 
ОННБ ім. М.Горького з інформаційних технологій

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...