неділю, 12 жовтня 2014 р.

Велике читання Великої людини

Херсонська обласна бібліотека ім. Олеся Гончара у 2014 році ініціювала впровадження проекту "Велике читання Великої людини". Завдяки такій ініціативі бібліотекарі хочуть підвищити рівень читацької культури та інтересу до читання.

В результаті реалізації проекту до бібліотеки повернулась значна кількість колишніх читачів. Це й відомі люди краю (представники влади, ректори вузів, вчені, лікарі, журналісти, підприємці тощо), які своїм прикладом сприяють поширенню самої ідеї читання на Херсонщині.

Крім того, в бібліотеці діє програма "Артпідвал", яка орієнтована на юних читачів. "Артпідвал" – своєрідна молодіжна територія, що знаходиться у підвалі бібліотеки, багатофункціональне приміщення, де у неформальній атмосфері проходять вечірки, культурно-мистецькі розважальні програми, фестивалі, виставки сучасного мистецтва (Наприклад: фестивалі "Вимикач свідомості", "Хроніка часу" та "Ніч у бібліотеці", рок-вечірка "Шабаш на Хелловін", виставка сучасного мистецтва "Чотири стихії" тощо). 

А головне - на таких заходах молодь може побути в своєму середовищі, знайти однодумців, зайнятися тим, що їй цікаво. 

Родзинкою ж діяльності обласної бібліотеки стало проведення "Весілля серед книжок". Так у незвичній формі проводилась церемонія реєстрації шлюбу, фотосесія молодих у книгосховищі бібліотеки, читання поезій, а також вітання від гостей і свідків, які на цей час перевтілились у літературних героїв. 

Бібліотеки Херсонщини працювали над реалізацією соціального проекту "Бібліотечний кіно салон" в партнерстві з підприємством "Кіновідеопрокат", департаментом освіти і науки, молоді та спорту та департаментом соціального захисту населення.

У такий спосіб бібліотекарі взялися залучити до читання засобами кіно. Загалом у 34 бібліотеках області та 26 населених пунктах було продемонстровано більше 50 фільмів різної тематики з подальшим обговоренням для більш ніж 2000 користувачів. Проект показує, що сучасна бібліотека має багато можливостей для змістовного дозвілля усієї родини.
До цікавих ініціатив Херсонських бібліотек приєднуються і невеликі сільські бібліотеки. Так Мар'янівська сільська бібліотека відкрила "Школу для молодих мам". В програмі школи консультації психолога, лікаря, корисні поради для тат, літній майданчик "Бібліоняня", цікаве дозвілля з дітьми та ін.

А в продовження міжнародних ініціатив, Скадовська ЦРБ організувала акцію "Бібліотека на пляжі". Так бібліотекарі вийшли на узбережжя Чорного моря, щоб привернути увагу громадян до можливостей бібліотеки та популяризації читання у будь-якому, зручному для читача місці.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...