понеділок, 8 липня 2013 р.

Доповнена реальність у бібліотеках

Вже, здається, неодноразово писала про доповнену реальність та використання цієї технології, зокрема, для реклами і піару. А тепер, нарешті, натрапила на конкретний випадок застосування у бібліотечній справі. Потішили, як це часто буває, що вже казати, американські бібліотекарі. Цю доповідь зробили під час конференції Американської бібліотечної асоціації (АБА).

Що ж, уперед!

"Три бібліотекарі Університету Houston-Downtown (UHD) представили нові способи використання #в_бібліотеці безкоштовного застосунку доповненої реальності Aurasma.

Доповнена, або віртуальна реальність (Augmented Reality) була створена в 1960-х рр. та здебільшого використовувалась для освітніх та тренінгових цілей, як зазначили бібліотекарі. Технологія бере інформацію у форматі 2D та трансформує її у формат 3D, що дозволяє отримати практичний досвід використання певної речі без наявності самих речей.

Наприклад, у галузі науки НАСА створила застосунок Spacecraft 3D, який дозволяє користувачам взаємодіяти з космічними кораблями агентства. Застосунки доповненої реальності можуть генерувати звукові, відео- та графічні сигнали. І хоча ця технологія не є революційно новою, вона вважається інноваційною, тому що її повні можливості ще вивчаються.

Вона використовується у світі шоубізнесу, наприклад, the RollingStones застосували доповнену реальність для підтримки свого останнього альбому (під час кампанії горила стає об'ємною та виходить за межі анімації).

Викликом для використання доповненої реальності, на думку доповідачів, може стати те, що технологія пригнічуватиме користувачів, оскільки охоплюватиме їх надто великими обсягами інформації.  

Згадані бібліотекарі створюють власний канал на Aurasma. Бібліотечний проект має 4 цілі: 

1. Допомогти студентам орієнтуватися у бібліотечних ресурсах та послугах
2. Підвищити рівень засвоєння матеріалу
3. Надати студентам інноваційні послуги бібліотечного консультування
4. Збільшити можливість "достукатися до бібліотекаря" з точки зору студентів.

Команда бібліотеки використовуватиме технології для проведення орієнтації для студентів восени цього року."

Буде цікаво дізнатися про практичні результати проекту - стежитимо за новинами, а там, побачимо, може і з'явиться "наш ответ Чемберлену".

4 коментарі:

  1. http://youbeq.com/ зову сюда поиграть

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ми б з радістю, але щось дуже схоже на спам)) Може, він такий і є у доповненій реальності?))

      Видалити
    2. Отнюдь!
      Как пишут создатели http://www.inovmapping.com/ про YubeQ
      youbeQ is the first social network in Google Earth that makes virtual travel more fun.
      Come in and meet people from around the world in a new and interesting way.

      Впрочем, это не дополненная реальность, а виртуальная, которую можно не только исследовать на разных транспортных средствах, но и создавать.
      Я еще только начинаю разбираться, но уже интересно.
      Хочу научиться создавать объекты для виртуальных путешествий. Конечно, Библиотеки в первую очередь!


      Видалити
    3. Фуф.. Пані Тетяно, добре, заспокоїли :) піду відкрию лінк.. Дуже цікаво. Завжди раді підтримати інновації! Принагідно, вітаємо Вашу бібліотеку з перемогою в регіональному БібліоКіноФесті 2.0 - Ви просто молодці і завжди підкорюєте нові висоти!

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...