четвер, 21 березня 2013 р.

Інфографіка очима українських бібліотекарів

Колеги, пропонуємо ознайомитися з яскравим інфографічним дайджестом "Інфографіка очима українських бібліотекарів", щойно створеним за матеріалами конкурсу "З ІТ на Ти"-2. Дякуємо всім, хто віртуально долучився до його створення, штурмуючи 11 березня тенети Інтернету в пошуках відповіді на підступне десяте (зізнаємось - запропоноване програмою "Бібліоміст") запитання конкурсу. 

Більше про інфографіку та її використання в бібліотеках можна буде дізнатися в рамках програми "Сучасний бібліотекар", прийом заявок на яку завершується 25 березня 2013 року.

Більшість конкурсантів дійшли висновку, що якісна інфографіка тільки-но розпочинає частково використовуватися і розроблятися українськими бібліотеками. Трохи більше досвіду мають наші російські колеги, які навіть зараз проводять конкурс «Библиотека в инфографике» (Продвижение чтения и библиотек средствами инфографики) у м. Санкт-Петербург, результати якого буде оголошено, наскільки ми зрозуміли, у вересні 2013 року. Ну що ж, зачекаємо :) і принагідно дякуємо Вікторії Мирошниченко, провідному бібліографу ЦБС для дітей м.Львова, за вчасне інформування.

Першими пробами інфографічного пера відчизняних бібліотекарів поділилася, наприклад, Барамба Світлана Олексіївна, головний бібліотекар відділу інноваційно-методичної роботи Кіровоградської МЦБС:


Креативна інфографіка до казки «Попелюшка», трагедії «Ромео і Джульєтта» та книги П. Санаева «Похороните меня за плинтусом» у виконанні головних бібліотекарів та завідуючих філій  Кіровоградської міської ЦБС, яку вони розробили під час навчального семінару.


Продовжуючи тему інфографічної презентації улюблених книг, короткий переказ "Божественної комедії" Данте  Аліґ'єрі запропонувала Гаснюк О.М. – провідний бібліограф відділу електронно-бібліографічної інформації КЗ «Алчевська централізована бібліотечна система» Луганської області).

Інфографіка нижче знайомить не лише з сюжетами книг та долями їх героїв, але й з долею нащадків всесвітньо відомих літературних класиків.



   








 

  

























Про те, що (і хто) взагалі читають у світі, стисло розповідає наступна картинка -
її порекомендувала Дудко Юлія Юріївна, бібліотекар Інтернет-центру Львівської обласної бібліотеки для дітей. І ми дуже рекомендуємо вам перегорнути сторінку далі, щоб побачити як серйозні американські та західно-європейські, так і жартівливі російські приклади книжково-бібліотечної інфографіки, які віднайшли наші конкурсанти.

Почнемо з серйозних: про один тиждень з життя (і розподілення робочого часу) середньостатистичного світового бібліотекаря порекомендувала дізнатися Козицька Тамара Степанівна, заступник директора з питань механізації, комп’ютеризації та автоматизації бібліотечних процесів центральної бібліотеки Хмельницької міської ЦБС:


Абсолютна більшість конкурсантів порекомендували до перегляду чудову інфографіку (щоправда, зроблену не бібліотекарями, але ж бібліотекарі можуть її використовувати) - десять основних трендів розвитку бібліотек на думку письменників, фахівців бібліотечної справи і футурологів від РИА Новости.

Деякі з конкурсантів запропонували й агітаційну (порівняльна статистика Росія-США та заклик до читання) інфографіку, з якою багато з них вперше ознайомились на блозі "Могилянська Бібліотекарка".

Звичайно, знайшлося місце і для інфографічного представлення бібліотечного блогера - це робота автора популярного російського блогу "Лампа. Ночь. Библиотека", зроблена за допомогою сервіса http://www.easel.ly. Цю гумористичну інфографіку також рекомендує до перегляду Гаснюк О.М.







Вже без жодних жартів, а лише за допомогою фактів пропонує переконатися, чому фінансування бібліотек є надзвичайно важливим, Кочин Марія Григорівна, бібліотекар Львівської обласної бібліотеки для дітей. 



Ще трошки аналітично-серйозного від Американської бібліотечної асоціації і не тільки.

І, наостанок, просто посміхніться :) - знайдено у блозі Спокусниці Токовило Оксаною Валеріївною,
заввідділом краєзнавства Херсонської ОУНБ ім.Олеся Гончара, та теж не бійтеся експериментувати та використовувати цю та іншу інфографіку або її елементи у своїй роботі.

Над дайджестом працювали також:

Терещенко Ольга Володимирівна
Ільяс Валентина Павлівна 

і багато інших, чиї інфографічні пропозиції ми не змогли внести до цього дайджесту через обмежений простір цього блого-допису. 


8 коментарів:

  1. Щиро дякую за такий чудовий дайджест. Можу ще додати Infographics for libraries http://www.scoop.it/t/infographics-for-libraries.
    Я працюю у бібліотеці навчального закладу. На мій погляд ідеальний приклад, як розкривати ресурси бібліотеки на користь навчальному процесу: інфографіка " Як вчителі можуть використовувати Бібліотеку Конгресу» http://edudemic.com/2013/01/how-teachers-can-leverage-the-library-of-congress/

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо за чудове доповнення! Інфографіка стає дедалі популярнішою в бібліотечних колах - це чудово!

    ВідповістиВидалити
  3. Новина "в тєму" - Студия инфографики РИА Новости выпустила альбом своих лучших работ. "Издание можно рассматривать как своеобразную энциклопедию жанра, поскольку оно освещает различные аспекты инфографической работы — от подбора тем и структурирования информации до визуальной композиции и оформления."

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ам... здається, не працює лінк. про всяк випадок, ще раз - http://ria.ru/news_company/20130327/929260959.html

      Видалити
  4. І ще - чудові приклади української інфографіки і там навіть вчать цього - Результати школи інфографіки (лекції, роботи студентів). Презентацію робив Анатолій Бондаренко під час Київ ТехКемп 2.0

    ВідповістиВидалити
  5. Інфографіка це дуже цікавий спосіб висловлення інформації! Дякую за інформацію, будемо намагатися втілювати ідею в роботу бібліотеки!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо і Вам за інтерес до даної теми та бажаємо успіхів у втіленні всіх ваших інфографічних ідей!

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...