вівторок, 25 грудня 2012 р.

Бібліотека як майстерня і лабораторія?



Так! Саме так. Мене особисто просто захоплює ця тенденція і чудовий спосіб пристосувати бібліотеку до вимог часу і охочих до нового юзерів користувачів. 

Концепція полягає в тому, що бібліотека - це "простір для створення речей", де б люди могли збиратися і спільно розробляти та створювати проекти. Зазвичай, у такому просторі надаються матеріали, інструменти та технології, що дозволяють навчитися працювати в команді і зробити якусь річ власними ручками. Їх також називають - не треба лякатися - "чудовими лабораторіями", "хакерспейсами" чи "техмагазинами" (fablabs, hackerspaces, tech shops).
У таких "бібліомайстернях" часто пропонують 3Д-принтери, програмне забезпечення для цифрових медіа, інструменти для зварки, роботи по дереву, паяння, засоби для декоративно-прикладного мистецтва та роботи з електронними приладами.  


Наприклад, бібліотека м. Фейетвіл, США (The Fayetteville Free Library) створила перший подібний простір, який назвали Fab Lab (фантастична лабораторія)


Науково-інженержна бібліотека Reno’s DeLaMare Університету штата Невада стала першою академічною бібліотекою США, яка запровадила друк на 3Д-принтері як бібліотечну послугу для всіх студентів у липні 2012 р. До нинішнього моменту послуга користується величезним попитом - серед
студентів-хіміків, інженерів, антропологів, факультету мистецтв, одним словом, всіх. 

Об'єкти, які можна надрукувати за допомогою 3Д-принтера

друк на 3Д-принтері (справа) і машинка,
що працює на сенсорах, зроблена членами техгуртка (зліва)

Я бачила подібний приклад на Кемпі бібліотекарів-новаторів під час конференції "Більше ніж доступ" (Beyond Access) у жовтні цього року - просто захват! 

Подібні креативні простори 

  • сприють набуттю навичок розв'язання проблем,
  • підтримують нові методи навчання, 
  • розвиток критичного мислення. 
Як на мене, це також, безперечна, арт- чи то трудотерапія. Зрештою, технічні гуртки при школах та будинках культури - не новина, але чому б не "продати" цю ідею бібліотекам?

2 коментарі:

  1. Прикольно, напоминает кружок очумелые ручки, только с кучей электроники

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. :)))) Так воно і є, але ж прикольно! Не даремно очумелые ручки пройшли випробування часом :) Вчорав вичитала, що в Томську "друкують" троянди на 3Д-принтері, не дочекавшись весни :) і про XBOX для дітлахів в Сумській бібліотеці. Головна ідея в тому, що люди СТВОРЮЮТЬ , а не тільки СПОЖИВАЮТЬ.

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...