понеділок, 25 червня 2012 р.

3 мантри Фейсбуку, або роби щось!


У Вас бувало таке відчуття перед підготовкою завдання або проекту? - хочу зробити супер-пупер-мега щось, і ось це додати, і тут прикрутити, а тут щоб феєрверк, а в результаті супер-пупер-мега великою стає різниця між задуманим і зробленим/напівзробленим та приходимо до "як хочеться, я не зроблю, а не менше я не згідна."

Часто кажуть, що управління ризиками - це уникання ризиків. Чим далі живу, тим більше погоджуюсь з цим твердженням. І борюся зі своїм перфекціонізмом :)  

Отже, фактично, основна ідея, озвучена маркетологами Фейсбук - краще робити, ніж не робити. Вважаю, що це стосується і нашої сфери, бібліотечних проектів. 

1. Move fast, break things. Рухайтеся швидко і не бійтеся щось зламати - ви поправите все, що піде не так і виграєте на швидкості прийняття рішень. 



2. Done is better than perfect. Зроблена справа краща за “доведення до досконалості”. Світ змінюється так швидко, що немає сенсу робити довгі проекти. Є сенс запустити у “бета версії”, подивитися, як цим користуються і продовжувати вдосконалення вже на робочій моделі. Це не значить, що варто робити халтуру і робити якнайшвидше, навпаки краще робити роботу меншими порціями, не стараючись зробити все завдання зразу.


3. Code wins arguments. Програмний код розв’язує суперечки. Замість того, щоб витрачати час на дискусії і вагання - простіше написати програму і випробувати наявні гіпотези на практиці.

А що Ви робите, щоб Ваші ідеї реалізувались і зрушили з місця? Як підганяєте себе, чи воно Вам не треба?

7 коментарів:

  1. "борюсь со своим перфекционизмом" - целиком поддерживаю! Еще я всегда говорю: лучшее - враг хорошего.
    Чтобы идеи начали воплощаться, просто начинаю делать. Пусть даже будет получаться не так прекрасно, как виделось.
    Научилась не тратить много сил и времени на "прошибание стен", ведь можно найти обходные пути или переключиться на другие "стены с уже распахнутыми дверями".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ирина, спасибо за поддержку! Рада слышать единомышленников, к тому же Марк Цукерберг тоже в наших рядах, а это немало ;)

      Видалити
  2. Раніше багато часу витрачала на агітації)) А тепер просто стаю і роблю, а однодумці приходять вже по дорозі)) Як не дивно, стараюсь визначити мету будь-якої роботи чи проекту. Коли "бачиш" ціль фінішу - справа просувається легше. А взагалі, перед будь-якою роботою треба налаштуватись: коли Ви вважаєте, що справа важка - то вона дійсно такою і буде)) Тому я собі завжди кажу, що виконаю легкО. І дуже часто дійсність перевершує очікуване)) Спробуйте і у Вас все вийде)) Я зараз навпаки випещую свій перфекціонізм)

    ВідповістиВидалити
  3. Когда сомневаюсь хватит ли сил, найду ли понимание коллег, но уверена, что задуманное необходимо сделать, говорю себе: "Делай что должно и будь что будет"... Мне эта фраза помогает.

    ВідповістиВидалити
  4. Колеги, як же приємно читати і розуміти, що кожне слово знаходить відгук у тобі, перефразовуючи "читаєш, як співаєш". А ще, нам треба вже потроху "накраудсорсити" посібник з розбудови мотивації і тайм-менеджменту ;)

    ВідповістиВидалити
  5. Якщо я одержима якоюсь ідеєю, то живу нею: сплю з нею, їм з нею, посуд мию з нею, траву на городі рву з нею... Поки у голові не розложу все "по полочкам". А потім, як закрутиться виром реалізація цієї ідеї, то я вже похапцем і посуд мию, і про траву забуваю. Робочого часу не вистачає.
    Добре, що Бог дав мені такого чоловіка, який розуміє мої творчі пориви і підтримує у всьому.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пані Ангеліно, Ви дуже точно описали творчий процес, мені це також знайомо. Ну і, звісно, поруч з митцем має бути людина, яка розуміє і підтримує. Як чудово, що у Вас такий тандем!

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...