середу, 1 лютого 2012 р.

Бібліоклептоманія

Було б смішно, якби не було сумно. Але все-таки трохи смішно :)

"Бібліоклептоманом називають людину, що краде книги. Один з найвідоміших бібліоклептоманів - Стівен Блумберг, який викрав більш, ніж 23 000 рідкісних книг з 268 бібліотек. 

Щоб зібрати колекцію, яка оцінюється приблизно у 20 мільйонів доларів, Блумберг вдавався до найрізноманітніших засобів: інколи від потрапляв до бібліотеки через вентиляційну систему і навіть шахту ліфта."


Треба бібліоклептоманам якесь креативне покарання вигадати.

4 коментарі:

  1. С нашей-то системой контроля за читателями, этих людей ещё поймать надо. Вот взять например вузовские библиотеки. При краже книги мы имеем два рычага воздействия: документы оставленные в вузе при поступлении, а также место жительства указываемое при поступлении в вуз и регистрации в библиотеке.
    Документы? Их можно смело оставить в вузе, а новые получить в сославшись на утерю.
    Место жительства? Ничего не мешает человеку указать неправильный или несуществующий адрес при поступлении в вуз и при регистрации в библиотеку - эту информацию никто не проверяет.
    Более-менее смышлённому вору не составит труда обойти нашу систему, так что наши Стивены Блюмберги даже неизвестны никому.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, звісно, будь-яку систему можна обійти. На жаль. До того ж, коли доходить до того, щоб зробити кепську справу, винахідливість та фантазія людей справді стає необмеженою, на відміну від корисної справи..
      Але тим не менш. Це у Вас були такі випадки з крадіжкою книг?
      Не зовсім зрозуміло щодо першого пункту - документи. Скільки ж або які цінні книги треба взяти, щоб не бути проти отримання нових документів, бо це ж багато клопоту, витраченого часу і, знов-таки, грошей, а ще з нашою бюрократією. Але, якщо такі випадки дійсно були..

      Видалити
    2. Ну чому при вступі до вузу ніхто не перепровіряє місце проживання. Надається ксерокопія паспорту, яка при прийомі звіряється з оригіналом. А обхідний лист по закінченню вузу? Не віддадуть диплом поки з бібліотеки не принесете "добро". А зішлетесь на втрату диплому з подальшим відновленням - випливе все одно на чисту воду. Звичайно, це не вирішує проблему. Ще ж і людський фактор. Якщо в такого клептомана ціль - він може і на роботу влаштуватись у бібліотеку. Електриком наприклад. А охоронні системи, точніше їх відсутнсть. Проблем безліч

      Видалити
    3. Ольга, все правда - я з Вами погоджуюсь. Щось у нас цікаві схеми для бібліоклептоманів починають вимальовуватись ;)

      А якщо серйозно, то, насільки все-таки нагальна ця проблема - було б цікаво подивитися на статистику крадіжок (якщо вона існує) і відповідно розробити сучасні методи боротьби з проблемою. Як не прикро і не парадоксально звучить, але, напевно, якщо з бібліотеки крадуть книжки, то до неї ходять і вона користується попитом - такий-собі чорний піар.
      Проводяться ж Дні амністії, прощення боргів тощо..

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...