пʼятницю, 2 грудня 2011 р.

Бібліотека+Хакери=?

Вже довгенько збиралася написати на цю тему, а вирішальним моментом став ось цей пост на тему Дня відкритих даних у Польщі (Open Data Day 2011).

- Ну, перш за все, запитаннячко - Хто такі хакери?

потім - Які вони, хакери - добрі чи погані?

- і нарешті - Який може бути зв'язок між хакерами і бібліотекою?


1) Улюблена Вікіпедія каже, що хакери - "особливий тип комп'ютерних спеціалістів. Обдарований програміст".

2) Звідси плавненько витікає відповідь на друге запитання - 

"Нині так часто помилково називають комп'ютерних хуліганів, тобто тих, хто здійснює неправомірний доступ до комп'ютерів та інформації." 

3) А от щоб відповісти на третє запитання потрібна Ваша допомога та ідеї


Наразі ж ми можемо підкинути парочку для обговорення - на блозі Emergent by Design обговорюються ідеї проведення хакатонів (хакерських марафонів) та хакерспейсів (від space - простір) у бібліотеках.

У згаданому вище дописі учасникам Дня відкритих даних у Польщі 2011 пропонується організувати загальнонаціональний реєстр історичних пам’яток Польщі.

Lauren Britton Smedley (штат Нью-Йорк) спільно з Сиракузьким університетом та Fayetteville Free Library планує відкрити першу "Техмайстерню" у публічній бібліотеці, де б користувачі могли більше дізнаватися про соціальні медіа, включаючи технічний бік питання, і відповідно спільно працювати над інноваційними проектами.

Як кажуть ІТ-активісти, для проведення хакерспейсів фактично потрібне приміщення, комп'ютери з Інтернет-зв'язком та.. дані, на основі яких можна розробити якийсь корисний застосунок, розробити мапу, оптимізувати базу даних або зробити інший корисний проект..

Отже, хто на новенького?


14 коментарів:

  1. Приміщення не обов'язково - можна і з домашніх ПК співпрацювати. Якщо даноносій намалюється на горизонті - покличте у волонтери.

    ВідповістиВидалити
  2. На превеликий жаль не маємо ніяких хакерських здібностей, але завжди раді повболівати за своїх! Даєш бібліотечний хакатон чи хакерспейс!

    ВідповістиВидалити
  3. @pan.bibliotekar чудово! та з нашого боку це також поки на рівні ідей, тому що, звичайно, усвідомлюємо ризики - матеріальні, репутаційні, пов'язані з такими проектами. Даноносій - архі-важливо і він, як на мене, у першу чергу, пов'язаний з метою. Що може бути корисним для бібліотек, не підкажете? Може, як Польщі, якийсь перелік треба організувати або якусь іншу базу даних?

    @bibusenko1 ого, який азарт! :) Пане, бачите?
    А у Вас, може, є якась думка - заради чого його проводити, що корисного можемо зробити?

    ВідповістиВидалити
  4. Підтримую pan.bibliotekar! Якщо шось - чим зможу тим і допоможу і підскажу! :)

    @Ганна
    Я в нас пробував робити базу даних сценаріїв, по нашій бібліотечній системі... Але потім не було часу і тд і тп...

    ВідповістиВидалити
  5. @Джек-Стрибунець

    о, цікаво, дякую! це вже конкретика. То, можливо, вдасться знайти волонтерів, які б допомогли з базою даних? Як каже Пан, це можна було б зробити дистанційно?

    ВідповістиВидалити
  6. @Ганна
    Звичайно можна і дистанційно... Можливо на Новорічні вихідні і відкопаю свої початки роботи, а там ще кого з друзів загітую... та під плящу пивка і доробимо... ))))))))))

    ВідповістиВидалити
  7. @Джек-Стрибунець - :)))) супер! ну, то тримайте нас у курсі - буде цікаво дізнатися про результати. Оце я розумію - справжнє бібліотечне АйТі-життя починається!

    ВідповістиВидалити
  8. Реально-дистанційний хакатон (вимовити з першого разу не змогла :)) у бібліотеці - це щось новеньке та цікавеньке. Давайте!! Я ... морально вас підтримаю :)

    ВідповістиВидалити
  9. @Pani Ne Bibliotekar
    о, у наших лавах ще більше прихильників - значить, нас не подолати! Чудово. Будемо чекати новин з Волині. Джек-Стрибунець, якщо можемо чимось допомогти, кажіть. Відчуваємо, що у Вас намічається грандіозний хакатон!

    ВідповістиВидалити
  10. Ну якщо не поїду на Новорічні вихідні на Буковель на лижах кататись - цим і займуся... :))))) Кидайте свої ідеї, можливо в колективі вони зробляться набагато швидше, ніж доробиться моя база! :)))))))))))))))))))))))))))

    ВідповістиВидалити
  11. Ну, пропускати Буковель і законний відпочинок навіть заради хакатонів навряд чи варто :)) А щодо ідей - так, супер, колективним розумом до чогось дійдемо :))

    ВідповістиВидалити
  12. http://theoryandpractice.ru/posts/3724-luis-von-an-pridumal-kak-antiboty-pomogut-otsifrovat-vse-knigi-v-mire дванольно, бібліотечно

    ВідповістиВидалити
  13. @Etain вражає - що ж, сила завжди в технологіях, ну, майже :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...