понеділок, 17 жовтня 2011 р.

Бібліотека і соціальні медіа: з онлайну в офлайн і навпаки


Останнім часом бібліотеки почали більше рекламувати свою присутність у соціальних мережах, зокрема за допомогою зовнішньої реклами, видавати посібники і методички з ресурсів Веб 2.0.

Одразу згадую, наприклад, Рівненську державну обласну бібліотеку, яка видала ось такий симптичний флаєр. 
І в цьому сенсі ми справді на передовій, адже, навіть не всі бізнеси - магазини й ресторани, які завжди гнучко реагують на інновації, мають подібні засоби реклами. Пишаємось собою! 
Американський бібліотекар-блогер Девід Лі Кінг пропонує піти навіть далі й розмістити позначки "Ми у Facebook" або "Читайте нас у Twitter" в приміщенні бібліотеки.

Ось, як це виглядає:                                                                                                    
на дверях основного входу  


на дверях адміністративного відділу


"Навіщо? Це досить ненав'язливий спосіб привернути увагу Ваших читачів і заохотити їх брати участь у житті бібліотеки, отримувати її новини та взаємодіяти з нею у соціальних медіа, а також вдалий спосіб поєднати фізичний простір бібліотеки з цифровим - Вашою онлайн-сторінкою або групою.

Де ще можна розмістити ці позначки?
  • у читальному залі (можливо, табличка на столі)
  • на стелажах і полицях з книжками
  • як заставку на моніторах компютерів 
  • у кафе/кав'ярні (якщо є в бібліотеці).
Важливий аспект! Якщо розміщаєте таку позначку, бажано також, якщо можливо, додати лінк або вказати назву групи/сторінки Вашої бібліотеки у соціальних медіа, адже вона може дещо відрізнятися від назви бібліотеки. Наприклад, група централізованої бібліотечної системи міста Арзамаса Вконтакте має назву "Библиомания"." (на основі Promoting your Social Media Presence - Signage).

Подібні інновації ми також, до речі, впроваджуємо. Нічого не скажу, було приємно побачити ось цей плакат у Херсонській обласній бібліотеці для дітей.
Ці плакати і листвіки ми розповсюджували серед бібліотекарів-учасників наших тренінгів, а також переможців конкурсу "Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету". За рахунок цієї кампанії кількість прихильників сторінки Бібліомоста Вконтакте зросла приблизно на 300 осіб, а в Однокласниках на 100 осіб (приблизно за 5 місяців).

А що цікавенького соціально-мережевого впроваджуєте Ви? 

8 коментарів:

  1. Мабуть, наприкінці року набереть матеріалу на окремий веб-покажчик )))
    Отже,
    сторінка ХОУНБ на фб (потребує вдосконалення, але руки не завжди доходять, але інфа вчасно оновлюється,йде автоматична трансляція новин з сайту+ дещо додається вручну), віджет сторінки є на сайті бібліотеки

    группа Бібліотекарі Херсонщини

    нещодавно з"явився Клуб библиотечных идей

    для тих, хто працює з читачами з обмеженнями зору - лайкайте, підписуйтесь, слідкуйте і додавайте свої новини в ТИФЛОНОВИНИ

    Твіттер - бібліотека (віджет є на сайті бібліотеки),
    мій, де переважна більшість біб.новини та тифлоновини

    ВідповістиВидалити
  2. Супер, Наталіє, Ви завжди на передовій! Скрізь лайкнули, де ще лайкали. А хто веде Клуб библиотечных идей?
    І чи робить бібліотека якусь зовнішню рекламу онлайнових ресурсів?

    ВідповістиВидалити
  3. *Скрізь лайкнули, де ще не лайкали :)

    ВідповістиВидалити
  4. про Клуб знаю тільки те, що у ніх в інфі написано - бібліотекарі б-к для дітей;
    зовнішня реклама - мабіть, ні, я ще не бачила, але адреса сайта завжди вказується на всіх паперових рекламках бібліотеки

    ВідповістиВидалити
  5. Могилянська бібліотека на Facebook - http://www.facebook.com/NaUKMA.Library

    ВідповістиВидалити
  6. @Наталья
    так, дякую - треба тримати з Клубом контакт, гарна сторінка і їхнє лого.
    Щодо зовнішньої реклами - так, поки що не всі звертаються до цього ресурсу, але перші кроки є. Нещодавно звернула увагу на позначки ФБ і, здається, Твітера на флаєрі Watsons, колишнього ДЦ :)

    @Могилянська Бібліотекарка
    Так, Вашу сторінку давно знаємо і любимо! Також регулярно отримуємо запрошення на Ваші заходи. Не думали такі наклейки/вивіски десь у бібілотеці поставити? :)

    ВідповістиВидалити
  7. Ми замахнулись аж на банер: бібліотека розміщена в центрі міста /шукаємо кошти/. А поки що реклама тільки по друзях.
    http://vkontakte.ru/public27320420

    ВідповістиВидалити
  8. @Оксана
    Ой, як гарно! Так, я на Вашу сторінку Вконтакте підписана :)
    Щодо банера - суперська ідея! Можливо, з владою домовитись, щоб навіть безкоштовно було, у рамках кампанії соціальної реклами? Як вважаєте? Дивлячись на результати нещодавнього онлайн-конкурсу "Влада - друг бібліотеки", так воно і є :)
    Коли реалізуєте цей проект, дасте знати, будь ласка? Було дуже й дуже цікаво побачити і потім наводити приклад успішної бібліотечної кампанії!

    @Оксана і Наталья:
    До речі, пригадую, що в Херсоні є навіть знак на дорозі - Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека. Оце гарна стратегія! Наталіє, які результати, не підкажете? Але в будь-якому випадку чудова ініціатива, яку варто відтворювати в інших місцях! А то суцільна реклама аптек і банків.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...