середу, 5 жовтня 2011 р.

БібліоЛітМарафон у Херсоні

Ну, нарешті, нарешті, маю змогу сісти у куточку бібліотеки в Алушті (тут проходить Школа молодих бібліотечних лідерів, але про це - згодом) і написати про своє святкування Всеукранського дня бібліотек у Херсонській обласій бібліотеці для дітей – я попередньо викладала фото з цього заходу на Фейсбук і Вконтакте, трансляція подій також відбувалась на блозі проекту "Бібліотечні волонтери Херсонщини".
І можу тільки повторити, що це була справжісінька феєрія. Від самого порогу вразила краса бібліотеки  шикарний дизайн приміщення, продуманість розташування відділів, чудовий ремонт та технічне оснащення, кожен куточок бібліотеки оформлений з любов'ю до читача і з розрахунком на його комфорт. Дуже сподобались літні програми читання у відділі абонементу - кількість прочитаних книжок порівнюється з глибиною пірнання - 5 книжок - з маскою, 10 - з аквалангом.. тощо, а 25 - це вже шукач перлин.
Святкування відбувалось у рамках "Бібліотечного літературного марафону" - цілоденної низки інтерактивних заходів у бібліотеці. Родзинкою марафону стали відкриті уроки читання від популярних українських громадських діячів - братів  Капранових, заслуженого журналіста України, письменника Анатолія Марущака, директора книготоргівельної мережі «Учбова книга», друга бібліотеки Ганни Лісової.
Капранови зізналися, що черпають натхення у двох темах - українські жінки та український містицизм, ворожили на книзі за старовинною методикою їхньої бабусі, визивали духа Шевченка разом із присутніми та ділилися секретами книжкового піару. Наприклад, серію дитячок дражнилок їм вдалося продати під заголовком «книжки для тих, хто не любить читати», за їхнім визначенням, давши "психологічного хабара" батькам. Учасникам також пропонувалося розрізнити братів, що вдалося з результатом 50Х50.
Ще пара секретів від видавців - "читати багато книжок водночас" і, одним словом, "не втикай, а читай!"  В кінці сесії Капранови зізналися, що для них це було найкращим святкуванням Дня бібліотек.



А ще у бібліотеки є своя Бібліо-арт-ватага – 5 пречудових і прерозумних дівчаток - бібліотечних волонтерів, які вміють все – від акторської майстерості до соціальних мереж та тонкощів скайп-спілкування. Побільше б таки волонтерів у кожну бібліотеку!
   Протягом дня у бібліотеці також проводилось дуже цікаве опитування - визначалась формула успіху бібліотеки, пропонувалось визначити елемент  – бібліотека+ (спілкування/інформованість/ творчість/знання/читач)=успіх. За попередніми даними екзіт-полу переважав, звичайно, читач.
А ось список книг, який визначили для читання учасники на сесії братів Капранових, включно з самими братами:
1. "Гарі Поттер"
2. книги Руданського,
3. "Дінка" Осеєвої,
4. Пересопницьке Євангеліє,
5. "Сила м'якого знаку"
6. Умберто Еко "Ім'я троянди"
7. "Іван Мазепа і я"
Сподіваємось, Ви з таким списком не нудьгуватимете.
Що ж, у таку бібліотеку діти не забудуть дороги ніколи, кажу це Вам авторитетно, адже я теж стала її читачем :)

2 коментарі:

  1. Дуже цікаво. Херсон - флагман. І Капранови із Вами солідарні:
    http://vsiknygy.net.ua/news/14054/

    ВідповістиВидалити
  2. Ех, приємно все-таки ;) Знову і знову - БібліоЛітМарафон був просто надзвичайний!

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...