вівторок, 13 вересня 2011 р.

"Як бібліотека стає «раєм» для молоді з вадами зору"

Сьогодні в гості до "Автобана" заїхала наш регіональний представник у Вінницькій області Оксана Бондар. Отже, госьовий пост від неї на надзвичайно актуальну тему бібліотечних послуг для людей з особливими потребами.
"2 вересня у Барській районній бібліотеці я взяла участь в презентації проекту „Вікно у світ для незрячих і слабкозорих”, що реалізується Асоціацією користувачів Барської районної бібліотеки „Світ інформації” при підтримці Фонду Східна Європа за рахунок коштів, наданих компанією «Славутич, Carlsberg Group», Фондом Євразія та Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID).
Даний проект був написаний у Центрі проектного менеджменту, який створений на базі бібліотеки в 2010р. в рамках проекту співпраці бібліотек з місцевими громадами програми „Бібліоміст”. Це вже 16 проект, який успішно реалізує бібліотека.
Проект „Вікно у світ для незрячих та слабкозорих” вирішуватиме проблему ізольованості даної категорії людей у житті громади та сфокусує свою роботу на подоланні перешкод їх пізнавальної інтеграції у світ науки, культури, мистецтва і дозвілля завдяки використанню сучасних інформаційних технологій.

Проектом передбачено: 

·         Створення умов та надання інтернет-послуг незрячим та слабкозорим за допомогою „машини-окуляра”, проведення базових навчань, в тому числі на комп’ютерах «Бібліомосту».

·         Формування і використання фонду аудіозаписів творів вітчизняних та зарубіжних авторів („Бібліотек@, що говорить”)

·         Проведення масових форм роботи з використанням засобів музики, словесного малювання, обговорення обраної тематики знань
·         Робота гуртків та об’єднань за інтересами:

·         Skype-спілкування, зустрічі в   English-клубі, шаховому та художньому гуртках;
·       Висвітлення проблем людей із вадами зору у засобах масової інформації для привернення уваги соціум.

         За допомогою техніки та спеціальної програми JAWS «Інтернет-Окуляр» у Барській районній бібліотеці відтепер можна переглядати веб-сайти, читати електронні книги. Програма озвучує текстову інформацію. Крім того, незрячі читачі матимуть легкий та приємний спосіб  «читати» літературу за допомогою mp3-ПЛЕЄРА і навіть брати ці плеєри з аудіодисками додому". 
        Після привітань влади, гостей, слів вдячності районного відділу УТОСу усім бажаючим були продемонстровані можливості програми JAWS. Користувач Інтернет-центру „Окуляр” Валентин Грицун, який має вади зору, заходив в Інтернет і показував як озвучуються сайти.
   На захід також завітав із бабусею 5-ти класник Дмитро, який також має вади зору і вже напередодні протестував роботу  JAWS-програми в роботі з Інтернет. Лікарі не рекомендували  Дмитрику  сидіти за комп’ютером та дивитися телевізор. «Те, що запропонувала бібліотека – це велика справа для таких діток» - каже бабуся Дмитрика, - «Вперше, коли він спробував працювати з цією програмою у бібліотеці, він вигукнув – Бабуся, тут справжній рай!» 

2 коментарі:

  1. Дякую за інформацію, спробувала узагальнити досвід наших бібліотек у цій сфері останнім часом, пригадала багато http://om222.blogspot.com/2011/09/blog-post_14.html
    коли б ще самі виконавці проектів не соромились частіше писати про це у соц.мережах - було б чудово!

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...