пʼятницю, 19 серпня 2011 р.

Бібліотечно-патріотичне: вчимося і святкуємо

Пам'ятаємо про обіцяне, а тому ділимося подальшими враженнями від VII Київської Міжнародної Книжкової Виставки-ярмарку (16-18 серпня).

Заходи знову відвідувала наша колега Олена Королюк, тому від неї й детальні враження:
"В межах Виставки 17 серпня 2011 р. УБА організувала наступні заходи: 14.00—15.00. Панельна презентація «Електронні книги та електронні ресурси: права авторів, Користувачів та провайдерів». Будуть розглянуті такі питання: правові засади використання та організації доступу до електронних інформаційних ресурсів (електронні книги, електронні журнали, інформаційно-пошукові системи, бази даних) та практика застосування авторського права у роботі з електронними книгами та електронними ресурсами. 


Вікторія Чьочь та Олександр Васильєв представили цікаву та змістовну презентацію та у своїх коментарях надали інформацію  з актуальних питань, що стосуються електронної книги як комплексного об’єкта.
Зокрема, Вікторія зазначила, що за кордоном законодавство більш жваво реагує на ті зміни, що відбуваються з появою Інтернету та стрімким розвитком інформаційних технологій. Але поки що в Україні розв’язання спорів з питань авторського права та їх вирішення в правовому полі часто ускладнюється прогалинами та колізіями нашого законодавства (зокрема, розбіжності між статтями Закону України «Про авторське право та суміжні права» та Цивільним Кодексом України). Тому нам всім, а особливо бібліотекарям та бібліотекам, слід дуже уважно ставитись до створення та користування електронними книгами та іншими електронними ресурсами. 


Також бібліотекарі мали можливість поставити свої запитання до Вікторії та Олександра та отримати кваліфіковані відповіді та поради.Так, наприклад, пані Чьочь порадила, що з правової точки зору при створенні електронної книги, потрібно узгодити це з усіма суб’єктами, твори яких будуть включені в книгу. В протилежному випадку у цих суб’єктів є право подати судовий позов за порушення авторського права або неправомірне його використання.

15.00—16.00. Майстер-клас «Безпечний та привітний веб-простір: гуманітарні аспекти роботи в Інтернеті». Учасники майстер-класу ознайомляться з новинками сервісів Веб 2.0 та можливостями їх застосування у своїй діяльності, дізнаються про етичні аспекти роботи з популярними сервісами Веб 2.0, отримають практичні рекомендації щодо того, як покращити свої власні ресурси, створені з використаннями сервісів Веб 2.0, відповідно до сучасних норм етикету.

Євгенія Кулик ознайомила учасників майстер-класу з інформацію стосовно ролі, яку відіграють соціальні медіа в нашому житті та особливо в професійні сфері, поділилась інформацією щодо створення успішного блогу, розповіла про нові можливості від Google+ та зручність їх використання, а також нагадала про важливість етикету у світі реальному та етикету у світі віртуальному, адже ґречність, толерантність та взаємоповага ще нікому не завадили. 

 


Всіх зацікавлених пані Кулик щиро запрошувала на тренінги, що проводяться безкоштовно в Державній бібліотеці для юнацтва у м.Києві.


 Пані Ярослава Сошинська, віце-президент УБА запрошувала на захід, який УБА проводить в рамках Львівського форуму благодійників 15-16 вересня 2011 на тему: «Партнерство», а також на конференцію, що відбудеться на початку листопада 2011р. в межах книжкової виставки Медвін. За новинами стосовно цих подій та більш детальною інформацією можна звертатися до офісу УБА або на слідкувати за матеріалами, викладеними на сайті."

Буквально вчора-позавчора обговорювали на Фейсбук можливості професійного розвитку та цікаві бібліотечні заходи і ресурси - що ж, ось і вони. Всі запрошуються!

2 коментарі:

  1. Добрий день! Ой як ми хотіли на цю виставку!!! Але всі квитки на Київ було розкуплено! Завдяки Вам хочь трохи дізналися що там було.
    Щодо вірщів (Ви питали, чи можу я на блозі розмістити), вони як збірка, їх досить багато, я вважаю що потрібно розміщувати всі, а поодинці щось не дуже хочеться. Як буде можливість, одразу Вам відправлю, дуже цікава ваша думка. Бібліотечна універсалка

    ВідповістиВидалити
  2. Добрий день! Рада чути від Вас і рада, що Вам був корисний допис. Я сама також не була на заході - тримала тил в офісі, але от колеги принесли звістки з фронтів :)

    Ну, звичайно, якщо Вам так зручніше, то так треба й робити. Чекатиму! Вітаю з сьогоднішнім святом!!

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...