понеділок, 8 серпня 2011 р.

Коротко про бібліотечну Швецію

Деякі цифри та факти, що вразили:

"Дані статистики свідчать, що 60% населення Швеції користуються публічними бібліотеками...Кожен громадянин бере в бібліотеці щорічно 7,9 одиниці... 90% літей віком від 13 років - читачі бібліотек. ... Публічні бібліотеки пропонують доступ до понад трьох тисяч комерційних баз даних. ..75% фінансування на комплектування університетські книгозбірні витрачають на забезпечення доступу користувачів до електронних ресурсів."

І, нарешті, моє улюбене: "... - у Швеції працює ефективна система підтримки шведських авторів і перекладачів. За кожну видачу в бібліотеці творів шведських авторів, перекладачів, ілюстраторів вони отримують грошову винагороду від держави через спеціальний Фонд шведських авторів. Протягом багатьох років за розміром компенсацій лідирувала Астрід Ліндгрен, яка мала 1,1 млн книговидач. " 

Детальніше про стан розвитку бібліотечної справи у Швеції можна дізнатися із відповідної статті на веб-сайті  журналу "Бібліотечний форум України".


11 коментарів:

  1. Добрий день! Це чудова та позитивна статистика! Чому в нащій країні такого немає!? Хто винен? Ганно, якщо знайдеться хвилинка, зайдіть на мій останню статтю у моєму блозі, мені здається, там є деякі спільнощі з Вашим записом. Бібліотечна універсалка.

    ВідповістиВидалити
  2. Вибачте, що як анонім вимушена Вам писати, щось не хоче система мене пропускати під AIM. Та під гугл. Тільки так.

    ВідповістиВидалити
  3. Пост називається и снова о профессии библиотекарь...

    ВідповістиВидалити
  4. @Анонім - добрий день! Хоч я і не Ганна (Невиліковний Оптиміст - це Юлія), але із задоволенням перегляну вашу статтю на блозі :).

    Для відповідей на ваші запитання думаю варто спочатку порівняти фінансування бібліотечної галузі, а також науки, культури і рівня підготовки бібліотечних фахівців в Україні та Швеції за останніх років над-цять.

    Сподіваюся, ваші проблеми з блоггер були тимчасові, зараз все працює.

    ВідповістиВидалити
  5. Хочу подякувати за рекламу моєї статті!!! Після Вашого блогу її згадують і на інших блогах, обговорюють. Проте дивно, що ніхто не зазначає прізвище автора статті... Це принаймні дивно, як для блогів бібліотекарів, бо бібліотекарі мають навчати інших, як вірно посилатися і цитувати, не забуваючи автора...

    ВідповістиВидалити
  6. @Бібліотечна універсалка - рада чути від Вас! Буквально вчора повернулася з відпустки, тому, на жаль, не змогла переглянути вчасно допис на Вашому блозі. Дуже рада, що ситуація вже владналася завдяки моїй колезі Юлії!

    ВідповістиВидалити
  7. Вітаю з виходом з відпустки! Як відпочивалося? Де були, якщо не секрет!? А я вже подумала, що Ви про мене зовсім забули...Тепер з нетерпінням буду чекати нашого спілкування через коментарі до блогів!
    Бібліотечна універсалка

    ВідповістиВидалити
  8. А де почитати статтю Валентини Степанівни?

    ВідповістиВидалити
  9. @Бібліотечна універсалка Доброго дня!! Я дуже-дуже рада чути від Вас! Ну, як же можна? Зовсім не забула, а навпаки - чекала продовження спілкування. Була в Чорногорії - фотозвіт на моїй сторінці у Фейбсук (Anna Taranenko). Сподіваюся, Вам буде до вподоби! А як Ваші справи? Як життя?

    Валентино Степанівно, не підкажете, будь ласка, яке джерело Вашої статті буде найкращим? Дуже дякуємо!

    ВідповістиВидалити
  10. @ВПашкова - мені дуже приємно бачити, що бібліотечні блоги й професійні обговорення в них стають дедалі могутнішими:). Даруйте, що не слідкувала за обговореннями вашої статті на ін. блогах - була у невеличкій відпустці. Автора статті одразу видно за посиланням на повний текст статті, яке подається у даному дописі, тому не вважала за потрібне ще раз на цьому наголошувати, адже мені, як типовому Не-бібліотекарю :), хотілося привернути увагу не до автора, а до цікавої країни, теми та бібліотечних фактів, які ви так майстерно описали.

    А от чому інші бібліотекарі відступають від типової бібліотечної схеми - питання філософське... Або ми на них так впливаємо :), або вони у неформальних блогах трохи розслабляються та дозволяють собі відступити від суворих бібліотечних канонів (що не є зле, коли йдеться саме про живий авторський блог), тому напевно краще теж сприймати це по-філософськи :)

    ВідповістиВидалити
  11. @Світлана - щоб прочитати повний текст статті Валентини Степанівни, перейдіть за посиланням "із відповідної статті" - останнє речення цього допису.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...