пʼятницю, 1 липня 2011 р.

"Від столиці до столиці: гостини у Пана Бібліотекаря..."

А сьогодні представляємо Вашій увазі День 3 подорожувань і навчань нащих Лідерів бібліотечної справи. Буде не тільки, знаєте, про візити-формальності, але й про сни та потаємні мрії... :) Цитую:
"Від столиці до столиці: гостини у Пана Бібліотекаря..."

День третій. 7:00.
Група лідерів залишає столицю Польщі Варшаву та прямує до Кракова.

Зупинка перша. 9:30 «Посол Програми розвитку бібліотек (FRSI).
Візит до Муніципальної бібліотеки м. Ільза. Маленька бібліотека з величезним потенціалом – переможець І раунду та Посол Програми розвитку бібліотек (залучає інші бібліотеки до партнерства з Програмою), воєводський (обласний) координатор загальнопольського проекту «Ціла Польща читає дітям». За підтримки FRSI бібліотека реалізує проекти «Традиція – душа народу», «Читання залишиться в серці».

Зупинка друга. 12:30. Перша зустріч з паном бібліотекарем.
Прискорення пульсу... Приємна несподванка :) На порозі модернової воєводської бібліотеки м. Кельце нас зустрічає директор – польський пан бібліотекар з колегами.
Модернізація всюди: Віртуальна бібліотека, відкриті фонди, сучасні засоби безпечного оцифрування докуметів, безбар’єрний доступ для неповносправних людей, медіатека, сучасні системи охоони та збереження фонду. «Родзинка» бібліотеки – зібрання стародруків (понад 6 тис. Книг, виданих до 1800, найстаріше видання – часів Гутенберга.

Зупинка третя. 15:15. Друга зустріч з паном бібліотекарем.
І знову бібліотека, і знову зустрічає нас польський пан бібліотекар – директор Муніципальної бібліотеки м. Пєкошув. Ця бібліотека за підтрики Програми розвитку бібліотек реалізує проект зі створення відео-спогадів старожилів громади та веде хроніку подій містечка на бібліотечній веб-сторінці.

20:00. Зігріті чоловічою увагою, сповнені емоцій і натхнення ми прибули до вечірнього Кракова.

00:50. Не спиться... Ось допишемо пост і нехай нам насниться... Пан бібліотекар...



39 коментарів:

  1. Наснився?:-)Добранок! І гарного дня всім в Кракові! +Пропозиція взяти на озброєння нащим теж такі яскраві назви посад: "Посол Програми"!, "Воєводський координатор"!

    ВідповістиВидалити
  2. І чого зігріті чоловічою увагою Лідери навчились?

    ВідповістиВидалити
  3. @МБ: ...на озброєння такі яскраві назви посад...

    What's in a name? that which we call a rose
    By any other name would smell as sweet;)

    ВідповістиВидалити
  4. А я, судячи з назви, сподівалася дізнатись про гостини в українського Пана Бібліотекаря.
    Проект зі створення відео-спогадів старожилів громади... чудова ідея для краєзнавчої роботи!

    ВідповістиВидалити
  5. @ПБ
    Але ж є ще вислів і такий ... як корабель назвеш, так він і попливе :)

    ВідповістиВидалити
  6. @ОЛЬГА: А є ще - не місце прикрашає людину... Н-лад, знаємо @МБ тому що вона @МБ, а не тому що вона (окрім всього) Vice President for IT.

    ВідповістиВидалити
  7. Ну це не зовсім про мене. Я її знаю як МБ вже в третій чи четвертій іпостасі. Спочатку як студентку, потім як директора і Vice President for IT і аж потім як МБ.

    А ще мені дуже важлива думка Vice President for IT щодо обліку віртуальних користувачів http://olga-methodlibkyiv.blogspot.com/2011/06/blog-post_30.html

    ВідповістиВидалити
  8. @МБ
    Джень добрий, оце, може, єдине що й знаю по-польськи :) Назви, чому б не взяти, якщо хтось з бібліотекарів уподобає і вони будуть гарно сприйняті користувачами, є ж "Бібліочомучки" і т.д.

    @pan.bibliotekar
    :) ну, бачите, це такі нотатки подорожніх. Чого навчилися, можна також побачити з попередніх вражень, а які будуть результати - будемо бачити всі разом і, сподіваюся, у найближчому майбутньому.
    Але ж бачите, популярність бренду і особистості беззаперечна :)

    @Ольга
    рада, що Вам сподобалася ідея, сподіваюся, буде корисною для Ваших користувачів, та й нам буде цікаво подивитися/долучитися :)

    ВідповістиВидалити
  9. @Ганна: ...це такі нотатки подорожніх...

    Власне, відразу ж видно, що це не погляд бібліотекаря. Знаєте чому?! Немає згадки про "найголовніше" і обов'язкове запитання.

    ВідповістиВидалити
  10. @pan.bibliotekar
    ну, не знаю, наскільки мені відомо, справжнісіньких бібліотечних бібліотекарів. Але, звісно, про точне авторство можна дізнатися, я повідомлю!

    ВідповістиВидалити
  11. Невже це колективне підсвідоме... чи все ж таки чиїсь персональні "потаємні мрії"?

    ВідповістиВидалити
  12. ой, важко сказати, але, мабуть, колективне! Ви ж бачите, яка шалена популярність, таким треба пишатися.

    ВідповістиВидалити
  13. @pan.bibliotekar
    з'ясовано і підтверджено - писали бібліотекарі, яким ніщо людське, а тим паче чоловіче не чуже :)

    ВідповістиВидалити
  14. @Ганна: це жарт). Просто першим, про що, як правило, питають на зльотах а-ля дружбє крєпнуть - А яка у Вас зарплата?

    ВідповістиВидалити
  15. :))) сто відсотків.
    А коли я кажу знайомим, що в бібліотекарів після підвищення зарплата стала мало не більше, ніж у сільських голів, і останні з чисто "нашим" підходом намагаються їм зменшити години і будь-якою ціною того не платити, то всі дивуються, зітхають, але, так, з розумінням.. До речі, а яка там в поляків зарплата? Вони ж, до речі, нині страйкують..

    ВідповістиВидалити
  16. @pan.bibliotekar:

    а чому на Ваш погляд вони мали б навчитися? Які знання, вміння, якості варто українським фахівцям переймати у зарубіжних колег і культивувати в собі, у своїй діяльності?

    ВідповістиВидалити
  17. @Eva: це ж смішно))) ну звідки мені знати чого вони мали навчитись?!

    Що переймати? Що справді працює - те і переймати. Мають якусь спритну схему комплектування, недорогий спосіб для кращого збереження фондів, зручне розташування каталожних шаф... все мотати на вус.

    ВідповістиВидалити
  18. Супер, вимагаю конкурс на "зручне розташування каталожних шаф"!!! Хто не зможе замотати на вус бо поголився?:-) - закрутити за вухо!:-)

    ВідповістиВидалити
  19. @pan.bibliotekar,
    дуже класно сказано.

    @Могилянська Бібліотекарка
    :)) це точно! наші бібліотекарі і собі та ще й іншим закрутять :)

    ВідповістиВидалити
  20. @Eva Як справи? Як дістались? Сподіваюся, все чудово, от бачите, сьогодні ніби й сонечко Вас зустрічає, а то ми тиждень радше плавали, ніж ходили :)

    ВідповістиВидалити
  21. @pan.bibliotekar: дуже багато вражень (гадала, допоможете з чогоcь почати). Система комплектування відмінна від нашої, система збереження фонду (там у пості дещо згадується) теж приємно вразила, але не думаю, що вона недорога. Хоча, акуратно обгорнути кожну книжечку і наклеїти кольорові мітки можна було б. Детальніше певно напишу, коли трішечки систематизується інформація, щоб зайвий раз Вас не веселити.

    @Ганна: дякую, все сонячно;)

    ВідповістиВидалити
  22. @МБ: назву можна змінити на "Конкурс найвдаліших дизайнерських рішень".

    Колись Аноніму пропонували зганяти на "Современная библиотека: пространство, дизайн, ресурсы". Хтось тоді з'їздив у Пітер? Що нового у дизайні бачив?

    ВідповістиВидалити
  23. @Ганна: А про що це - підтримка бібліотекарів-чемпіонів? Надання їм коштів? Я Вам зашлю методичку, надасте кошти?

    ВідповістиВидалити
  24. @pan.bibliotekar
    ну, хіба що Ви це дуууже добре обгрунтуєте у заявці і за умови, що Ви вже працюєте у публічній бібліотеці, від якої й має бути проект :)

    ВідповістиВидалити
  25. @Ганна: А хіба лише публічні? Сказано ж: всі державні та національні, обласні, міські/районні публічні бібліотеки, що знаходяться в управлінні Міністерства культури України?

    ВідповістиВидалити
  26. так, ті, що в управлінні Міністерства культури України. Так що готуйте заявку :)

    ВідповістиВидалити
  27. Логіка конкурсу зрозуміла, але все ж конкурс би виграв, якби не обмежували цим "лише в підпорядкуванні Мін-ва вільного часу". Хай би програми готувались для публічних б-к, але на базі РІЗНИХ: на "полі бібліотечних гравців" є досить багато сильних поза вказаним Мін-вом (академічні, ун-кі, освітянські): дизайн нині найкращий в Україні, повірте, в Сумах; інновації - Харків, Київ, Остріг, Львів, Тернопіль - університети і т.п. Успіхів в конкурсі!

    ВідповістиВидалити
  28. @Ганна: а є щось для фіз. осіб?

    @Могилянська Бібліотекарка: ...конкурс би виграв... Гейтси допомагають лише публічним. Можливо правильно, ВНЗ не такі бідні.

    Ось лінки на якусь з тих інновацій кинете?

    ВідповістиВидалити
  29. "Гейтси допомагають лише публічним": Бог в поміч і доброго здоров'ячка! Я лише до того, що вчитися інноваціям публічкам можна не тільки у своїх же колег по Мінкульту. Це обмеження не на користь. Ні конкурсу, ні публічкам.

    ВідповістиВидалити
  30. @Могилянська Бібліотекарка, @pan.bibliotekar
    класно, класно, багато цікавих тем зачепили. обов'язково відповім завтра! Ручка тягнеться до клавіатури-маракуї, але все-таки неділя вечір і Домострой, фен-шуй та рідні кажуть мені, що ще багато справ треба доробити. Гарного завершення вихідних!

    ВідповістиВидалити
  31. @Могилянська Бібліотекарка: Майже з термінології інноваційного-путінізму - ВЧИТИСЯ ІННОВАЦІЯМ. Як звучить?! а!

    ВідповістиВидалити
  32. @Ганна: Лідер, чемпіон... бракує "ударників". А можна стажування закордоном конвертувати в гривні?

    ВідповістиВидалити
  33. @pan.bibliotekar
    ударники і червоне нині не в моді :) У гривні, на жаль, не можна, і жодним іншим чином монетизувати так само, адже сама ідея полягає у розробці учасниками проекту і участі у навчальній поїздці, що має на меті сприяти реалізації цього проекту.

    ВідповістиВидалити
  34. @Ганна: зрозуміло. піду до Ахмєтова=)

    ВідповістиВидалити
  35. :)) ага, блог вести зобов'яжуть, так хоч, може, відповідно компенсують :)

    ВідповістиВидалити
  36. Ого, 37 коментів, що то значить влучна назва:-) ПБ, звертайтесь по роялті:-) і до Ахмєтова не тра'ходити (хіба до Кушнарьова:-). По запиту: (власне і не запит був, так, "о наболевшем":-) Всім успіхів!

    ВідповістиВидалити
  37. Ну, давайте вже до 40! Цікаво, від кого 40-й комент буде? А назва - це точно, знову ж таки, самі бібліотекарі вигадали. І взагалі, бібліотечний маркетинг і піар - окрема архі-цікава і актуальна тема. Мені сподобалась ось ця стаття "Зачем нужны библиотекари" і зокрема думка про те, що часто єдине, що бракує бібліотекарям - це вміння "подати" себе. Ми теж колись про подібне писали. А окрім того і в гарному сенсі "продати", думаю громади і бібліотеки тільки виграли б, якщо б останні почали більш активно заробляти гроші для розвитку самої бібліотеки і надання якомога кращого обслуговування. Дякую дуже ще раз за Ваші поради!

    ВідповістиВидалити
  38. Ну, якщо це так принципово - то маємо 40-й комент :). Він про те, з яким нетерпінням ми чекаємо ще більших вражень, корисних порад, презентацій на слайд-шарі, нових оригінальних проектних заявок та success stories від наших лідерів у біб блогосфері та соціальних мережах :)

    ВідповістиВидалити
  39. @НевиліковнийОптиміст
    Бравісимо!

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...