четвер, 19 травня 2011 р.

"Бібліотекар і стіни латає, і дрова носить"

Репортаж по результатах парламентських слухань щодо стану сільських бібліотек в Україні, 18 травня 2011 р. 

Звідси, там же лежить повний відео-репортаж Нового Каналу.

...Пічне опалення, старі будівлі, голий ентузіазм працівників. Бібліотекар і стіни латає, і вікна фарбує, і дрова носить. Ось сільська бібліотека зараз. Але навіть у такому стані вона на вагу золота. У Віднові, що поблизу Львова, лише 450 мешканців. За нормами Мінкульту, аби мати книгозбірню – треба півтисячі селян. Коли бібліотеку вирішили закривати, за неї заступилася кожна хата...

... Ірина Волошко, бібліотекарка села Віднова: “Отак всі проти, щоб закривали бібліотеку. Що, бари повідкривають? Одна бібліотека в селі, де діти можуть піти книжку взяти, де діти можуть масові заходи, що і ми можемо піти відпочити. У нас в селі нічого нема, тільки одна бібліотека”.


Зовсім поруч, у Великих Передримихах, будівля читальні невдовзі завалиться. В ній – ні опалення, ні світла. Чоловік бібліотекарки, місцевий фермер, не витримав наруги з книгофонду. Викупив колишню колгоспну будівлю, відремонтував її і ввіз туди бібліотеку.

Марія Савицька, бібліотекарка села Великих Передримих: "Все своїми силами добудував і вирішив, щоб бібліотека в селі збереглася, поки тих 2 приміщення використовувати під бібліотеку”. 


... Влада вирішила рятувати сільські осередки світла відразу з комп’ютерами та Інтернетом. Влаштували парламентські слухання, на які звезли сільських бібліотекарів з усієї країни. Кажуть, за три роки можна впоратись із комп’ютеризацією. Але грошей нема. Треба почекати ще трохи.

Микола Томенко, Віце-спікер Верховної Ради: “Ясно, в цьому бюджетному році грошей уже немає. Отже, реалістично ми говоримо про бюджетний рік 2012, тобто до 2015 такий проект цілком реалістично зреалізувати”. У сільських бібліотеках раді бодай такій активності влади.

Ірина Волошко, бібліотекарка села Віднова: “Я б теж хотіла, щоби діти мали в селі комп’ютер, я би мала більше читачів. І як вже би був Інтернет, то було би таки краще працювати і легше”.

Ольга Савицька, найстарша читачка села Великих Передримих: “Та хай би були комп’ютери, певно що так, хай вчать, треба щоби знали люди, що в світі діється”.

2 коментарі:

  1. Бібліотечна адвокація в дії! Вчора бібліотекарі обговорювали, як то виступить наша Еліна Бойко? (з Білозерської ЦБС)

    ВідповістиВидалити
  2. "Чоловік бібліотекарки, місцевий фермер, не витримав наруги з книгофонду" - як вихід з бібліотечної кризи! Бібліотекарки, виходьте заміж за бізнесменів!

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...