понеділок, 23 травня 2011 р.

Неминуче насувається Веб 4.0: враження від Microsoft Minicamp

В суботу відвідала вже традиційний Microsoft Minicamp #5. І, як завжди, враження від події залишилися позитивні - ну, вміють люди заходи організовувати, вчити і гарний настрій створювати. Спонсор події: Internet Explorer 9, хоч наздоганяє його всюдисущий Chrome.. Але ми, власне, не про це :)

Отже, розглядався branded entertainment. Проголошувалася, в принципі, знана теза, про те, що бренд, як і реклама не має бути навязливою і революційна про те, що бренда, власне в entertainment'і може не бути.
Наприклад, кому належить ось цей мульт?


І взагалі був зроблений висновок: "З яким брендом поєднуються емоції, того й entertainment". Отже, попри всі раціональні підходи, залізні закони сухих цифр і графіки, для того, щоб ці графіки зростали, треба апелювати до іррваціональних людських емоцій. Щоб користувачам - розумієте ви - ПОДОБАЛОСЬ, вони відчували комфорт і затишок, це гріло їм душу - тоді вони ваш бренд будуть з усіх полиць змітати. Книжкових також.
Щ е одним трендом є те, що створюючи подібний контент багато брендів поступово стає медіакомпаніями, а отже, дедалі менше потребує послуг медійних агентств.

Сподобалася презенташка Семена Кременюка та Олександра Ляпоти про своє феноменальне чадо keddr.com - блог про гаджети з коротким гучним гаслом Креативно про IT. Фішка саме цього блогу - смартфони. За 7 місяців проекту хлопці досягли вражаючих результатів: 2000 унікальних відвідувань у день, не кажучи про Фейсбук, Вконтакте, Твіттер, Ютюб. І це при
тому, що займаються цим у свій вільний час! А нещодавно їх запросив підготувати декілька передач український канал MTV. ЩО ж - всіляких успіхів!

Декілька порад від професіоналів при створенні успішного контент-проекту:
1.контент-святе! (ну, звісно)
2.відео має бути динамічне, якісне, інформативне
3. в тексті - унікальний стиль
4. фото - креативне, якісне, одним словом таке, що "хочу купити!"
5. сайт - самодостатній. За словами самого автора - як дівчина, яка йде і ні на кого не звертає уваги, а всі хочуть з нею познайомитись.
6. Ну, й необхідні інгридієнти - гумор, відкритість, доброзичливість, командна робота.

Цікавою була презентація Арсенія Фінберга «Можливості геолокаційних сервісів для бізнесу на прикладі Gowalla, AlterGeo, Foursquare» - Арсеній Фінберг, який - зовсім не дивно - керує проектом «Интересный Киев».
Що ж, можливості геолокаційних сервісів широкі, але наразі використовуються далеко не на повні потужності.

З трьох згаданих найпопулярніший у світі сервіс - Foursquare (8 млн. користувачів),AlterGeo=Foursquare, який слямзили наші (нагадує ситуацію з Facebook Vkontakte, ні?). Gowalla - просто ще один симпатичний сервіс, де жорстка боротьба йде не тільки за примарне мерство, як в AlterGeo і Foursquare, але також можна отримувати гарненьки items - піцци, квіти і навіть танцювальні туфлі для ча-ча-ча в залежності від того, в якому місці зареєструєшся.

Здогадайтеся, яке найпопулярніше місце, де реєструються кияни? Щодо користувачів Foursquare, це Aroma Espresso, а також Майдан. Gowalla теж була не оригінальна, а ось ,багато користувачів AlterGeo чекіняться в... зоопарку.
З огляду на це, тримайте ідеї для використання цих мереж: спеціальні пропозиції:

- Friends special - приведи 3 друзів, всі зачекіньтесь і отримайте безкоштовно шмат піцци/вибачення книжкової заборгованості
- Newbie special - шмат піцци про першому чекіні у закладі
- Mayor special - шмат піцци/тур до книгосховища для мера закладу (треба позмагатися)
- Loyalty special - піцца після кожного 10 чекіна.
- Cupidon special (здається..): Особливо потішив - "поцілунок бармена/офіціантки".

Ну, а ми можемо поторгувати поцілунками, наприклад, директора. Ну, поцілує директор мера, що тут такого?

Сторінки брендів у геосоцмережах: TravelOK пропонує користувачам тур по цікавих місцях Оклахоми, History Channel - тур по історичних місцях США, Windows Live Photo Gallery підказує своїм читачам найкращі місця для фотографування, а NASA - увага! - тур по бібліотеці!

Поки в Києві лише декілька організацій пропонують такі блага своїм користувачам, наприклад, ресторан "Кувшин" (Foursquare), але можливостей насправді - непочатий край.

Ну, і нарешті, презентація, що, як на мене, була найбільш інноваційною і захоплюючою - «Augmented reality: перспективи та тенденції» Алекса Нескіна, Prodigi.
Певною мірою вона залишила більше запитань, ніж відповідей, але перспективи доповненої реальності насправді круті.

Доповнена реальність у двох словах: памятаєте, як Термінатор, бачачи людину - "обєкт", міг одразу зчитувати її біометрику, виявити, чи це "ворог", оцінити кількість жертв після перестрілки? Ось це воно і є - виділення, фіксація і навіть маніпуляція певними елементами оточуючої реальності.

Більш тривіальний приклад - віртуальні примірочні - для того, щоб приміряти певну модель одягу, достатньо мати компютер з відповідним софтом і веб-камеру. Програма зчитає біометричні характеристики людини з її обличчя на екрані і запропонує картинку - підходить річ чи може все-таки завузька, блін!

Ну, а можливості для медицини взагалі незліченні.

Доповнена реальність нині розвинена лише на 10% ринку навіть США. Нині проблемою є NFT (Natural Feature Tracking), складність виявлення і програмування чітких критеріїв, які можна відслідкувати і на їхній основі відрізняти один обєкт від іншого. А інструментом використання доповненої реальності, скоріш за все, стануть лінзи.
Серед успішний проектів - майкрософтівський Kinect (до речі, він на кемпі був) та ось така гра Kwiki the Bird

Але Prodigi свято пообіцяли скоро здивувати Україну новим проектом.
Взагалі років через 13 Інтернет стане живим.
Дивно, але я чомусь у це вірю..

4 коментарі:

  1. Ого! Оце так враження! Справжній онлайн-тренінг, можна й на кемп не ходити :). Дякую за такий цікавий матеріал!

    ВідповістиВидалити
  2. :)) Та нема за що! Ну, якось не могла стриматися, а тут ще натхнення навалило :)

    ВідповістиВидалити
  3. Kremeniuk:
    Дуже дякуємо Вам! Ми старалися :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...