четвер, 21 квітня 2011 р.

Вдаримо весняним велопробігом по автобану?!

Запросив мене сьогодні один молодий, але дуже перспективний бібліотечний функціонер ... та ні, не на побачення :), а на "велопробіг бібліотекарів, читачів і всіх любителів книги, бібліотеки і велосипедів", який буде організовано на День бібліотекаря у Польщі - 8 травня.

Навряд чи доберусь до Лодзя до 8 травня, та й свій старий добрий "Ровесник" останній раз витягала років з 20 тому, але от за поляків пораділа від всієї душі: от вміють люди День Бібліотекаря святкувати :))

Виявляється, що така акція проводиться у м. Лодзь починаючи з 2010 р., організатор - Секція бібліотек недержавних ВНЗ міста Лодзь (переклад вільний), акція проходить за підтримки ще декількох партнерів та спонсорів.

Цілі проекту:
* Інтеграція бібліотекарів в межах бібліотечного середовища;
* Боротьба зі стереотипним сприйняттям бібліотекаря, створення позитивного іміджу професії;
* Популяризація бібліотек та читання;
* Популяризація велосипедного транспорту як способу пересування.
 
А виглядає це все як велопробіг організованої (та, думаю, відповідним чином брендованої) колони з бібліотекарів та всіх їх друзів, яка організовано рухається кілька десятків кілометрів повз численні бібліотеки, книгарні та інші установи та місця, пов'язані з письмовим словом. Акція відкрита, супроводжується бук-кросингом, різними додатковими культурно-розважальними та мистецькими імпрезами (заходами), пікніками та розіграшами призів.

Пригадую, хтось нещодавно казав, що Український дім не може вмістити весь творчий потенціал та багатогранність українських бібліотек, і що час вже виходити за межі бібліотечних екшенів у чотирьох стінах. Погоджуюся :), тим більше що сусіди вже демонструють гарні альтернативні рішення...  

22 коментарі:

  1. Лише для - Популяризація велосипедного транспорту як способу пересування, ця акція має якийсь сенс.

    Хоча, якщо б обов'язковою умовою були - лише ровери класу "тандем", тоді і за інтеграцію бібліотекарів можна поговорити.

    Цікаво, хто з ким би погодився крутити педалі?!

    ВідповістиВидалити
  2. В Вами, пане, я би разом педалі крутити не ризикнула, бо підозрюю що ми б не дуже далеко заїхали :).

    Щодо всього іншого - кожен має право на свою думку (ви в тому числі), тому скажу лише, що моя думка від вашої тут відрізняється.

    ВідповістиВидалити
  3. @НевиліковнийОптиміст сказав: Головне не далеко заїхати, а заїхати туди куди потрібно!

    ВідповістиВидалити
  4. @pan.bibliotekar - отож! Тому мені й здається, що ми би з вами скорше за все в різні боки прямували :)

    ВідповістиВидалити
  5. Кожного разу дивуюся - як легко можна "зрулити" з теми, перейшовши на персоналії))) А тема дійсно цікава, хоч і дуже далека від бібліотечних інновацій. Наші колеги-сусіди поляки, німці,голандці,фіни... http://www.cyclingforlibraries.org/ досить часто вдаються до таких акцій. Цілі прості і зрозумілі, крім того - чому б не заявити світу, що бібліотекарі теж іноді не тільки "ботани"? В нас теж можливий такий проект. НевиліковнийОптиміст, кидайте гасло, підключайте спонсорів, а за нами не заіржавіє:-)

    ВідповістиВидалити
  6. @Lana - погоджуюся на всі 100!

    Є тільки одна невелика деталь: я переконана, що кидати гасло та підключати спонсорів має таки хтось із бібліотекарів/співробітників або активістів бібліотек, але аж ніяк не "функціонер донорської організаії", як мене часто останнім часом називають в мережі :)

    ВідповістиВидалити
  7. @НевиліковнийОптиміст - Тоді все просто - запропонуйте це зробити "молодому, але дуже перспективному "бібліотечному функціонеру"))) Якщо запрошує, то може хоча б знає з якого боку сідати на ровера, не зрозуміло тільки чого він так швидко став задкувати у коментах. А взагалі це не принципово, хто зініціює велопробіг. Не знаю хто Вас так ніжно обізвав,хоча здогадуюсь, але такий статус не заперечує здатність бути другом бібліотеки і впевнено крутити колеса. Почитайте у сусідів - там багато бібліотечних активістів з донорських організацій)

    ВідповістиВидалити
  8. @НевиліковнийОптиміст: ...та підключати спонсорів...

    Авжеж, пані, підкиньте нам грошенят, щоб ми весело у хвутболочках "запитай" покаталися на роверах. Переконаний така акція принесе значно більше користі, ніж компутери для глухих сіл, які б можна було виручити за ці гроші.

    ВідповістиВидалити
  9. Ми з Барабаш, хоч і не дуже молоді, і не дуже функціонери:-), але перспективні? збирались - 24 червня (у День мобільних б-к)від Києва до Борисполя, приєднуйтесь:-) І на футболки (велосипеди, компутери) грошей просити не будемо!

    ВідповістиВидалити
  10. О, бачу велопробіг набирає обертів і з'являється конкретика! Вже помітила собі в календарі 24 червня.

    ВідповістиВидалити
  11. @Могилянська Бібліотекарка: світлини з тієї акції покажете?

    ВідповістиВидалити
  12. @pan.bibliotekar - не сумнівайтеся, пане - і покажемо, і розкажемо :). А ви до того часу може трохи арифметику підтягніть, бо я ніби без проблем вищу математику здавала, але ваші оцінки вартості велопробігу виглядають не зовсім зрозуміло.

    ВідповістиВидалити
  13. О, вже троє учасників! ("не считая собаки":-) Приєднуйтесь, колеги!

    ВідповістиВидалити
  14. Четверо!))) Чоловік сказав: "Поїхали!" Небібліотекарів з велосипедами беремо?

    ВідповістиВидалити
  15. @Lana - а як же! До того ж, пропоную замінити трохи таке... кострубате слово "небібліотекарі" на гарне словосполучення "друзі бібліотеки" :))

    ВідповістиВидалити
  16. Отличная идея! Хорошо если нормальные байки есть, а если нет и отдолжить негде? Работаю в библиотеке и присоединился бы с удовольствием, если бы спонсор подогнал велики, думаю - не я один :-)

    ВідповістиВидалити
  17. от, виявляється, що до душі нашим бібліотекарям! тепер варто подумати про маршрут - Київ-Бориспіль залишається в силі?

    ВідповістиВидалити
  18. @НевиліковнийОптиміст -беру назад "небібліотекарів" і дуже перепрошую за таку лексику у всіх "друзів бібліотеки", адже вони і справді є :-)

    @Ганна - Уздовж траси Київ-Бориспіль є дуже хороший маршрут для вихідного дня, називається "Стежка здоров'я" виглядає ось так http://io.ua/10861631 . Одна проблема - по дорозі немає бібліотек, тільки читачі на велосипедах)

    ВідповістиВидалити
  19. Е-еее... шановні, може все ж таки повернемося до наших баранів... в смислі, чи вам не здається, що маршрут для велопробігу бібліотекарів та друзів бібліотек, на якому відсутні будь-які бібліотеки, книгарні і т.д. виглядає трохи дивним?

    ВідповістиВидалити
  20. Ну так, не зводити ж "Потемкінські бібліотеки" вздовж стежки.. Треба подумати, як прокласти веломаршрут. Хоча "Стежка здоров'я" дуже симпатична.. :)

    ВідповістиВидалити
  21. а ось чим самі поляки поділилися - http://www.odjazdowy-bibliotekarz.pl/

    ВідповістиВидалити
  22. а ось і партнери знайшлися http://avk.org.ua/

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...