четвер, 13 січня 2011 р.

На Сумщині впроваджується громадська допомога для публічних бібліотек

Як повідомляє СУМСЬКИЙ ПРЕС-КЛУБ, 


Громадську ініціативу «Підтримай свою бібліотеку!» було презентовано 24 грудня у Сумському прес-клубі реформ. Участь у презентації взяли Олена Пікулицька – регіональний представник програми «Бібліоміст», Наталія Дмитракова – заступник директора Сумської обласної наукової бібліотеки та Олексій Захарченко – редактор інтернет-газети «Сотня».

Вони розповіли, що в області протягом усього наступного року діятиме ініціатива «Підтримай свою бібліотеку!», яка допомагає небайдужим людям надати посильну підтримку бібліотекам Сумщини. Така допомога громади сприятиме розвитку бібліотек та спонукатиме їх до надання нових сучасних послуг.

Для підтримки бібліотек створено «каталог потреб бібліотек», до якого увійшли найбільш актуальні потреби сільських, селищних, міських та районних бібліотек, а також обласної наукової бібліотеки. Каталог розміщено на сайті обласної інтернет-газети «Сотня», він буде постійно оновлюватися. Кожна небайдужа людина може обрати посильний для себе вид допомоги і надати її будь-якій бібліотеці з каталогу. Серед бібліотечних потреб – передплата дитячих журналів, книги, ремонт приміщень, придбання обігрівачів, комп’ютерів. Також бібліотеки потребують допомоги волонтерів для надання бібліотечних послуг людям з обмеженими можливостями. На сьогодні на «Сотні» вже  розміщено потреби 14 районних і міських бібліотечних систем (більше 50 бібліотек).

За словами Олена Пікулицької, сьогодні бібліотеки трансформуються від книгозбірень до інформаційно-культурних центрів, де допомагають знайти роботу, правильно написати заяву чи звернення, діють різноманітні гуртки за інтересами. Через скупість бюджетного фінансування ті бібліотеки, які хочуть розвиватися як центри громадської активності, мають шукати додаткові ресурси, – відзначила Олена.

«Бібліотекарі не сидять, склавши руки, і чекають на допомогу – вони активно пишуть проекти для залучення ресурсів, – говорить заступник директора Сумської обласної наукової бібліотеки Наталія Дмитракова. – Окрім того, бібліотекарі активно опановують сучасні технології, навички фандрейзингу  та адвокасі». Вона повідомила, що цього року обласна наукова бібліотека за допомогою програми «Бібліоміст» створила навчальний центр, де проходять тренінги для працівників сільських і міських бібліотек.

Для тих, хто сумнівається: в даному контексті картинка жартівлива
Редактор інтернет-газети «Сотня» Олексій Захарченко продемонстрував журналістам сторінку з каталогом актуальних потреб бібліотек і пообіцяв, що вона постійно оновлюватиметься і доповнюватиметься.

Організатори запросили усі зацікавлені медіа стати партнерами ініціативи та оприлюднити інформацію про потреби бібліотек.

2 коментарі:

  1. остання позиція - "2.Спиляти дерево біля бібліотеки" чомусь особливо вразило

    ВідповістиВидалити
  2. Справді? А що тут дивного - не буде ж інтелігентна бібліотекарша сама пиляти дерево біля бібліотеки :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...