пʼятницю, 14 січня 2011 р.

Бібліотеки всіх країн, соціалізуйтеся!



Це допис Наталії Єлькіної, представника Костянтинівської центральної міської публічної бібліотеки ім. М. Горького, у відповідь на дискусію на тему використання соц.мереж у бібліотках, розпочату на сторінці Бібліомоста у Фейбуці.

Дуже захотілося поділитися.

"Сьогодні ми часто зустрічаємось з публікаціями про зарубіжний досвід використання соціальних мереж. Звичайно, і наші читачі, і бібліотекарі незалежно від міста, країни мають можливість їх використання. Кожна людина має змогу залишати свої коментарі на сайтах книжкових магазинів, сервісів, блогів та ін. Перш за все всіх приваблює спілкування між собою. Наші читачі просто живуть в соціальних мережах! Тому, якщо ми хочемо залучити нових та не втратити існуючих – ми просто повинні бути разом з ними.

Але тут є нагальна вимога вивчати їх інтереси, адже створивши який не будь сервіс, ми повинні напевне знати, що він буде цікавим і затребуваним. Для звичайного бібліотекаря зразу постає питання технічної підготовки. Для цього, як мінімум, він повинен уміти: написати і опублікувати пост в блозі; добавити картинку, відео в блог; вставити віджет; зробити, завантажити фото та відео; мати базові навички використання HTML; виправити статтю в Вікіпедії та багато іншого. А скільки наших колег можуть цим похизуватися?

Для того, щоб успішно використовувати соціальні мережі ще необхідна тісна взаємодія бібліотек та професіоналів з ІТ технологій. Як позитивний приклад можна привести досвід колег із Росії, де 2010 рік був оголошений роком бібліотеки 2.0. Та і в цьому питанні ми повинні розуміти та враховувати потреби наших читачів і лише тоді використовувати інноваційні технології, адже прикладів, коли цікавість зникає за декілька відвідувань, більше чим достатньо.

Наразі здається виникла проблема перегляду змісту всієї роботи бібліотек і бібліотекарів. Ми потребуємо більше спеціалістів зі знанням новітніх технологій, навіть наші системні адміністратори не завжди володіють потрібними знаннями. Особлива складність для звичайних міських бібліотек – це питання освіти та самоосвіти.
Адже, дійсно на це відразу просто бракує часу. Звичайно, опанувати технології можливо і самотужки, використавши ті ж сайти Інтернету, соціальні мережі, але скільки потрібно часу?

Можливо хтось поділиться своїми думками? Ми думаємо, що потрібно цій проблемі більше приділяти уваги також нашим методичним центрам. Добре було б створити відео, методичні рекомендації , більше приділяти уваги на курсах підвищення кваліфікації, добре було б використати ресурси дистанційної освіти. Передбачити більше практичних завдань з вказівками на сайти.

Завдяки продовженню програми «LEAP-2010: оновлення техніки для успішних Інтернет-центрів» ми маємо змогу користуватися сучасними комп’ютерами, мережею Інтернет і тими ж соціальними мережами. Маючи сайт бібліотеки http://www.konstlib.net/ , рекламуємо свою діяльність, особливу увагу приділяємо коментарям читачів, форуму; створено свій «Блог NEW!!!» http://www.konstlib.net/blog. Спілкуємось з членами громади за допомогою розділу сайту «BOOKCROSSING: Константиновка»: прочитал сам – передай другому! Завдяки сайту бібліотеки не лише покращився доступ тисяч мешканців міста Костянтинівки, Костянтинівського району та гостей міста до електронної інформації, а й істотно змінилася сама бібліотека.

З 2004 року Інтернет – центр став надавати таку послугу населенню, як розміщення заявок на пошук рідних, близьких чи знайомих на сайті «Жди меня», а потім і на українській версії «Жди меня» в Украине». За 6 років існування послуги до нас звернулося майже 80 осіб і майже 30 звернень мали відповіді. Фахівці нашої бібліотеки активно використовують соціальні мережі.

Дякуємо «Бібліоміст» за висвітлення цієї теми, ми ще раз звернулися до питань, які стосуються перегляду змісту роботи бібліотеки та
просуванню й рекламуванню її в міжнародному інформаційному співтоваристві."

А які ідеї є у Вас?

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...