середу, 5 січня 2011 р.

Американські бібліотеки підбили підсумки року

Та опублікували відповідний звіт (більше в епістолярному, ніж у статистичному жанрі) на сторінках American Library Magazine.

Кому цікаво проштудіювати все від А до Я, скористайтеся перекладачем Гугл. Кому не цікаво - цей допис у формі вільного авторського перекладу саме для вас.

По-перше, американці ще досі люблять паперові книжки і навіть деякі з них (не будемо уточнювати які саме, але точно не Теодора Драйзера і не Шекспіра) читають.

По-друге, публічним бібліотекам і бібліотекарям добре дісталося після економічної кризи. Але вони, слідуючи давній американській традиції, зробили з лимонів лимонад і продовжували показувати своїм користувачам тематичні відео- (і не тільки) шоу на цю тему протягом усього минулого року. Було весело, артистично і зрозуміло без будь-яких цифр, графіків, показників та термінів (які так любить Пан Бібліотекар... вибачте, не змогла стриматися :)) для широких мас населення. Це також було непоганою адвокаційною кампанією, яку можна наслідувати у будь-якій країні.

А щоб довести і самим собі, і решті бібліотек, що вони недарма гордо називаються саме американськими бібліотеками, вони вирішили відповісти на чисельні удари стихій у всьому світі, які зруйнували в тому числі й сотні бібліотек (особлива увага приділялася Гаїті та Чилі). Відповідь була простою -  ALA організувала потужну фандрейзингову кампанію та зібрала кошти для відбудови бібліотек, в тому числі й бібліотеки the Bibliothèque haïtienne des Pères du Saint-Esprit, яка була заснована у 1873 р. та яка містить унікальні документальні матеріали з історії Гаіті.


Наступна фішка, якою захопилися американські бібліотеки у 2010, був зелений колір. Найкращі бібліотеки країни, яких очевидно надихнув Алан Гор, терміново почали "озеленяти" свої бібліотеки, і тут йдеться вже не про вічнозелені долари або різдв яні ялинки, а про зелені технології. Так, почали з являтися перші зелені дахи, зелені блоги (AL's new Green Your Library blog), зелені рухи (http://americanlibrariesmagazine.org/news/10252010/illinois-libraries-talk-sustainability) та інша бібліотечна зелень.

Переймалися бібліотеки й такими актуальними питаннями, як захист приватних цифрових даних, cloud computing, адаптація своїх електронних ресурсів під різні мобільні дівайси, масова кастомізація  (be “local all over the world”) та навіть попробували побавитися з цензурою (наприклад, щодо скандального WikiLeaks).

Як на мене, досить непоганий видався рік.

3 коментарі:

  1. І скільки бібліотекарів після продажу лимонаду врятували своє робоче місце?

    ВідповістиВидалити
  2. @Pan - треба буде запитатися якось у Могилянської бібліотекарки, їй звідтам краще видно :). А якщо не вийде - попробую щось нагуглити... спеціально для Вас. До речі, якщо навіть небагато з тих, хто попав під скорочення, врятували своє робоче місце, "лимонадна" кампанія все одно була вдалою, т.я. за тих умов, що склалися, бібліотекарі зробили все, що можливо і навіть допомогли іншим - тим, кому було ще гірше

    ВідповістиВидалити
  3. Погуглити не встигла, Могилянка з US поки мовчить, але випадково натрапила на один відгук американської бібліотекарки (очевидно, нашого походження) в ЖЖ. Каже, що працює в ідеальній бібліотеці :)

    "Я работаю в библиотеке. В США. По-моему, идеальная библиотека. Книги - стараемся заказывать все новинки. Фильмы, музыка, электронные и аудио-книги есть тоже. Периодика, микрофильмы. Доступ к интернету, формы на налоги. Я не знаю - назовите, что придет в голову, у нас это есть." http://community.livejournal.com/chto_chitat/7923801.html

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...