понеділок, 13 грудня 2010 р.

Не маєш хати? Заведи сторінку на Facebook


Безпритульний з Вашингтона, округ Колумбія, використовує Фейсбук та соціальні мережі з метою захисту прав таких людей, як він - для того, щоб підвищити рівень обізнаності, зруйнувати стереотипи та зробити доступне житло невід'ємним правом людини.

 

Ерік Шепток має 4,548 друзів на Фейсбуці, 839 волловерів на Твіттері, два блоги та електронну адресу, в якій 1,600 непрочитаних повідомлень. Проте в нього нема житла.

Серед його онлайн-друзів політики, захисники прав безпритульних та сотні студентів, які чули його промови від імені Національної коаліції за права безпритульних.

Рівень його прибутку коливається, в листопаді Ерік заробив досить непогано $330 - за замітки на блозі ($25 за згадку на сайті Change.org) та за свої промови ($40 за промови в межах Вашингтону та $100 - за ті, що були зроблені у більш віддалених регіонах). - читати далі

Особисто я такого ще не чула. Ну що ж, інформаційне суспільство, як не крути, дається взнаки. Мені цікаво, коли таке настане в Україні - щоб безпритульні писали про своє життя-буття у соц.мережах і головне - де? На думку спадає хіба що бібліотека. Тут вже й не знати, з чим боротися - бідністю чи неграмотністю. Може, з бідністю шляхом подолання інф. неграмотності?

9 коментарів:

  1. Подивіться на його одяг, взуття, речі, руки. Шось він не дуже схожий на нужденного. Може це такий спосіб життя.
    А взагалі респект таким людям, що підіймаються з прірви. Залюбки б допомагав таким людям, якщо б бачив у них бажання до розвитку.

    ВідповістиВидалити
  2. @ТЧБ - нужденні в Америці саме так і виглядають :). Як не парадоксально, але в цій країні "акул капіталізму", як нас успішно вчили більше 70 років, система соціального захисту та допомоги нужденним (про благодійництво взагалі мовчу) розвинута, звичайно, не так як в Шведській соціалістичній моделі, але нам до них ще ду-ууже далеко. І добре, якби бібліотеки, яких по крайній мірі багато у нас по всій країні, цим людям допомагали. А бажання до розвитку... важко собі його уявляю, якщо ти не маєш де жити або не завжди маєш що їсти.

    ВідповістиВидалити
  3. В статті зазначається, що він не змінив би свою діяльність на звичайну офісну роботу, тому що в цьому випадку він не зміг би продовжувати свою адвокаційну роботу - надто багато людей приходить до нього за підтримкою. Чим більше міркуєш, тим зрозуміліше, що бібліотека в багатьох аспектах була би гарним місцем для його діяльності, принаймні в деякому сенсі. Але, звісно ж, уявити, що в найближчому майбутньому багато українських бібліотек дозволятимуть цій категорії людей подобну роботу було би аж надто оптимістично. Хоча.. хтось знає про подібні випадки?

    ВідповістиВидалити
  4. До нас ходять не безпритульні, але від того не легше, бо є і з одеколонним амбре, і в нечистому одязі, і є такі, що просто ходять поспати, є такі що сканують свої рукописні конспекти безліч разів, і шукають НЛО, і бозна шо; і просто приходять тому, що в них дома немає опалення, а в нас дуже жарко. Нікому не відмовляємо, поки іншим не заважає і правил відверто не порушує. Були такі, що погрожували персоналу.
    Тобто, безпритульні - вони різні, і б-ка не може відмовити в обслуговуванні цій категорії. Книги на абонемент не видасть, і постійний читац. квиток теж. Сайт якийсь подивитись допоможуть, та аби техніку не ламали...

    ВідповістиВидалити
  5. @Pani Ne Bibliotekar: нужденні гамерики в бібліотеці виглядають так.

    А про безхатьків я колись розміщував один переклад...

    ВідповістиВидалити
  6. Щось вас, Пане, не в той бік занесло. В дописі йшлося про безпритульного, який НЕ ходить до жодної бібліотеки, по крайній мірі постійно. А щодо фрази "добре, якби бібліотеки, яких по крайній мірі багато у нас по всій країні, цим людям допомагали", то навряд чи така допомога була би в тому, щоб вони постійно сиділи в читальному залі зі своїми мішками за спиною. Не думаю, що вам треба пояснювати, які є інші способи допомоги таким людям, в тому числі в бібліотеках або через них.

    ВідповістиВидалити
  7. @Pani Ne Bibliotekar: Це я не про бібліотеку, а у відповідь на ваше: нужденні в Америці саме так і виглядають. Нема чого молодого чернігівського хлопця вашингтоном зваблювати=)

    ВідповістиВидалити
  8. @Чернігівсткий молодий хлопець:
    1) я вас нічим не зваблювала :)
    2) краще вже їдьте до Кваліфорнії, звісно якщо маєте відповідно кваліфікацію :))

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...