середу, 15 грудня 2010 р.

Йдеться саме про інформаційні технології

It is about the technology - звідси

Зараз проходить цікава (судячи з твітерів наших американських колег) конференція ICT4D 2010 в Лондоні. Ця дивна абревіатура на зразок ОБХСС означає Information and Communication Technologies for Development, тобто інформаційно-комунікаційні технології для розвитку.

Сьогодні один з доповідачів на конференції зазначив, що він ніколи не зустрічав якогось подібного формулювання на зразок "машини для розвитку" або "телебачення для розвитку". ICT4D як окрема сфера завдячує своєму існуванню саме інформаційним технологіям, які вже самі по собі є надзвичайно захоплюючими.

Дійсно, не можна ігнорувати того факту, що інформаційні технології - це "fun", комп'ютерами та мобільними пристоями та гаджетами з однаковим натхненням бавляться як діти, так і дорослі дяді-тьоті. Ну а вже щодо способів отримання та передачі/ретрансляції інформації в світі web2.0/web 3.0 ... можна цілі дисертації на цю тематику написати, я вже над цим навіть почала замислюватися в академічному колі своїх колег :)

Наш американський колега також доречно наводить тут цитату Бенджаміна Франкліна, який так відповів людині, яка побачила, як хтось вперше полетів до неба на великій кулі. "Яка користь від того, що людина полетіла на небо?" "А яка користь від новонародженої дитини?" - відповів Франклін.

Технології можна адаптувати до будь-чого, вони гнучкі та легко засвоюються. Люди можуть навчитися застосовувати технології до різних контекстів та проблем, просто граючи (як це часто робить Наталя Мірошніченко :)) та експериментуючи. В країнах, де бракує системної кваліфікованої підготовки фахівців та освіти (це вже більше стосується Африки-Індії-Туркменістану, навряд чи України), наявність комп'ютерів та Інтернета може бути єдиним джерелом та "вікном у світ" для креативних людей. Дійсно, хоч у нас і не Африка, але що робив би хоча би наш улюблений Пан Бібліотекар, якщо б у нього не було компа з І-нетом? Ми б про нього просто не знали - навіть подумати страшно :)   

International organisations involved in ICT4D

  

3 коментарі:

  1. О - перші тролі на блозі з Тайваню, давно вже чекали :).

    ВідповістиВидалити
  2. Ні, це тайванські спамери)
    А щоб ви знали якби і комп і нет у мене був, але я їх не використовував?
    +Технології потрібно постійно покращувати. На повітряній кулі до Місяця не доберешся.

    ВідповістиВидалити
  3. "А щоб ви знали" - та ми знаємо :). От і покращуйте, панове, на то Міст і компутери дає :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...